Kedvenc karácsonyi filmjeink legjobb pillanatai

Akár mert meghatóak, akár mert viccesek, akár mert bármi más miatt emlékezetesek – íme egy lista azokról a jelenetekről, amelyeket minden karácsonykor öröm újranézni!

Ki az idióta?

Amikor Kifalva lakói nem hívják meg éves karácsonyi ünnepségükre, a karácsonyt egyébként szívből gyűlölő Grincs (Jim Carrey rendkívül szórakoztató alakítása) vérig sértődik; de persze sosem vallaná be, hogy rosszul esik neki a mellőzés, ezért barlangja mélyén fennhangon bizonygatja magának, hogy neki így teljesen jó, jól elvan magában.

Miközben hangosan monologizál, a visszhang folyamatosan „válaszol neki”, amiről ő persze azt hiszi, hogy valaki a bolondját járatja vele, és utánozza a szavait.


Amikor viszont megpróbálja kelepcébe csalni a rejtélyes idegent, és kimondatni vele, hogy „egy idióta vagyok”, a visszhang nem ezeket a szavakat ismétli el, hanem azt mondja a Grincsnek, hogy

„idióta vagy”.

Ez a 2000-es családi mozi bővelkedik megható és vicces pillanatokban is (elsősorban Carrey játékának köszönhetően), de minden bizonnyal ez az egyik legszellemesebb része.


Bill Murray karácsonyi csodája

A Szellemes karácsony című 1988-as karácsonyi mozi Charles Dickens Karácsonyi ének című klasszikusának Bill Murray-re igazított verziója, amelyben az öreg, zsugori Scrooge helyett egy lelketlen tévés producer, Frank Cross kap leckét a karácsony szellemeitől. A film a komikus személyének megfelelően viccesebb, mint az átlagos Karácsonyi ének-feldolgozások (amelyekből volt egy pár, lásd korábbi cikkünket a témában), de azért a végét az alkotók merték az eredeti szellemiségének megfelelően meghagyni szívhez szólónak. A karakter pénzéhes antihősből meghasonlott, a karácsony szellemét a keblére ölelő igazi jó emberré alakulásáról tanúskodó beszédet Murray igazán meghatóan adja elő,

és a híres utolsó sor, az „isten áldjon mindenkit!” még kap is egy plusz csavart azzal, hogy az ebben a verzióban afroamerikai autista kisfiúként ábrázolt Pici Tim mondja el.

 

Remake-bajnokság

Minden idők legtöbbször remake-elt filmjei

1976. december 17-én mutatták be az amerikai mozik a Barbra Streisand és Kris Kristofferson főszereplésével készült Csillag születik című filmet, ami egy 1954-es alkotás remake-je volt – ami egy 1937-es mű remake-je volt. 2018-ban pedig Lady Gagával és Bradley Cooperrel még egy újra készült. Ennek kapcsán összeszedtünk pár filmet, amit legalább ennyiszer vagy még ennél is többször dolgoztak fel.

Tovább

 

Télapu nem enged

Viszonyuljunk bárhogy is Tim Allenhez (egyeseket például idegesít – amit meg tudunk érteni), a Télapu első része akkor is az egyik legviccesebb karácsonyi film, ami valaha készült. Az egyik legpoénosabb jelenetről nemrégiben 5 meghökkentő tény kedvenc karácsonyi filmjeinkből című összeállításunkban írtunk, de ez a másik, amit szintén érdemes feleleveníteni, nemcsak szellemes, hanem tartalmazza annak üzenetét is, hogy az eleinte értelemszerűen vonakodó elvált apuka, Scott Calvin immár elfogadta, hogy ő lett a Mikulás, sőt, olyan szintén ez lett az új identitása, hogy

még egy rendőrségi kihallgatás során sem tudják meggyőzni, hogy a valódi nevét diktálja be.

 


Mikor a rendőr megpróbálja rávenni, hogy a „név?” kérdésre hősünk a „Scott Calvin” választ adja, Allen figurája inkább elkezdi sorolni a Télapó nevét mindenféle nyelveken, majd a végén még hozzáteszi, hogy „Topo Gigio”. Ennek megértéséhez kell ugyan egy kis háttértudás,

de ha esetleg nem tudjuk, ki is az a Topo Gigio, a jelenet még akkor is vicces, ahogy a slusszpoén is – egyszerűen azért, mert Tim Allen nagyon szórakoztatóan adja elő.

Ez is érdekelhet

5 meghökkentő tény kedvenc karácsonyi filmjeinkből

Lehet bármily bájos, vicces vagy épp szívhez szóló a végeredmény, attól még a stáb lehet, hogy vért izzadt, hogy elkészüljön, vagy épp brutális csatározások zajlottak a színfalak mögött. Íme 5 példa!

Tovább

 

„Tegye le azt a süteményt, most rögtön!”

Az 1996-os Hull a pelyhes közel sem Arnold Schwarzenegger legjobban sikerült munkája (egyszer még egy „minden idők legrosszabb karácsonyi filmjei” összeállításunkba is beválogattuk), de az alapötlete a kisfiának mindenáron tökéletes karácsonyi ajándékot vadászó apáról vita nélkül telitalálat – ahogy ez a jelenete is nagyon ütős. A nagy Turbo Man-vadászat közben a főhős, Howard felhívja a feleségét némi helyzetjelentés céljából, ám a telefont a film kettes számú főgonosza (az egyes számú természetesen a Sinbad által alakított rivális ajándékvadász apuka), az idegesítő szomszéd, Ted veszi fel, aki ezúttal is nagyon idegesítően viselkedik.


Howardot főleg az húzza fel (azon túl, hogy mégis miért tartózkodik a szomszéd az ő lakásukban), hogy a férfi jól hallhatóan a neki szánt süteményt majszolja, majd amikor felmerül, hogy azért nem tudja átadni a kagylót a feleségének, mert az épp zuhanyzik, kívánja-e Howard, hogy Ted megnézze, a főhős nem bírja tovább, és némi udvariaskodás után csak kitör belőle az üvöltés, hogy

„tegye le azt a süteményt, most rögtön!”

Ami természetesen nem a süteményre vonatkozik, hanem Svarci karakterének féltékenységét szimbolizálja, és még úgy is nagyon vicces, hogy megvalósítása nem éppen a színművészet csúcsa.

 

A leghitványabb karácsonyi filmek?

Télapu, Túlélni a karácsonyt, Hull a pelyhes – itt a 10 leghitványabb karácsonyi film

Listánkról természetesen nem hiányozhat a Macaulay Culkin-mentes Reszkessetek, betörők! 3 és a Jack Frost című, B-kategóriás horror sem!

Tovább

 

Őrült. Dilis. Karácsony.

Ahogy az összes Vakáció-filmben, úgy a Karácsonyi vakációban is elsősorban a családfő, a Chevy Chase által alakított Clark Griswold ámokfutása adja a legtöbb poén forrását. A film tele van viccesebbnél viccesebb pillanatokkal onnan kezdve, hogy a férfi mániákusan megpróbálja beszerezni a tökéletes karácsonyfát azon a szekunder szégyent megvalósító jeleneten keresztül, amikor ajándékvásárlás közben rámozdul a csinos eladókisasszonyra, egészen odáig, amikor már azt láthatjuk, hogy teljesen beleőrült a nagy, családi karácsonyba (ezekből a momentumokból ide kattintva látható egy válogatás).

A vígjáték kifejezetten hangosan röhögős része azonban az,

amikor Clarknak egy olyan gigászi fát sikerül a nappaliba varázsolni, amin még egy mókus is lakik, aki egy váratlan pillanatban rátámad a családra. A vérmókus támadása kifejezetten horrorfilmesen van ábrázolva, és a slusszpoén mellett az a legjobb pillanata, amikor Griswold fellélegzik, hogy a mókus kiment, ám amikor megfordul, azt láthatjuk, hogy ott kapaszkodik a férfi hátába.


Egy angyal megkapta a szárnyait

Minden idők talán legszebb karácsonyi filmje Frank Capra csodálatos alkotása, Az élet csodaszép, amely szintén a Karácsonyi ének alapötletét gondolja tovább, csak itt annak lehetünk a tanúi, hogy amikor az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélére kerül, a főhős, George Bailey (James Stewart) az öngyilkosságot fontolgatja, ám az égiek leküldenek egy kezdő, még szárnyakra váró angyalt, Clarence-t, hogy akadályozza meg a tragédiát. Clarence ezt úgy akarja elérni, hogy – miután felelevenítik George érzelemgazdag, mozgalmas múltját – megmutatja hősünknek, milyen lett volna a családja, a barátai és az egész város élete, ha ő meg sem születik.


A film zárójelenetében azt láthatjuk, hogy SPOILER! minden jóra fordult, és amikor megcsendül a csengő a karácsonyfán, a főhős kislánya azt mondja, hogy a tanárnőjük szerint ilyenkor egy angyal megkapta a szárnyait. És ahogy azt a George-nak karácsonyi ajándékba adott könyv ajánlásában láthatjuk: pontosan ez történt.

Giccses? Igen! De épp ettől olyan szép ünnep a karácsony.


„Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!”

Listánkról természetesen nem maradhatott ki Az élet csodaszép mellett a másik megkerülhetetlen karácsonyi mozi, a Reszkessetek, betörők! sem. Választásunk pedig a filmnek a karácsony szellemét a legkevésbé sem tükröző, ám egyik legviccesebb jelenetére esett. Ebben a képsorban a kis Kevin igazi trollként viselkedik, hiszen ezúttal nem azokat leckézteti meg, akik alaposan rászolgáltak (vagyis a betörőket), hanem egy mit sem sejtő pizzafutárt, akivel sikeresen hiteti el, hogy miután megkapta a mérsékelt borravalóval megfejelt fizetségét az ételért, éles lőfegyverrel lőnek rá a házból.


A fiktív Szennyes lelkű angyalok című gengszterfilm ikonikus mondata, a

„tartsd meg az aprót, te mocskos állat!”

azóta egyértelmű hivatkozási ponttá vált, de a részletben az is szembetűnő, milyen jól játszik a tehetséges gyerekszínész, Macaulay Culkin mellett az egyszerű statiszta, Dan Charles Zukoski is.


(via Listverse)

 

Ez is érdekelhet

Ezt a karácsonyi klasszikust majdnem örökre elfeledték

Hiába rendezte Frank Capra, és játszik benne James Stewart, Az élet csodaszépre elkészülte és bemutatása idején ráfért volna egy karácsonyi csoda.

Tovább

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.