Keményen korhatáros lesz az új Hellboy film

Bár soha nem készül el a Hellboy 3, cserébe megkapjuk a rebootolt történetet egy új főhőssel és egy remek rendezővel, akinek nem kell törődnie a korhatár besorolással.

Sokáig reménykedtünk, hogy Guillermo del Toro egyszer, valamikor elkészíti a legendás Hellboy harmadik részét, egy kerek trilógiát alkotva, amiben a nagyszerű Ron Perlman újra eljátszhatja élete legjobb szerepét, de ebből már biztos, hogy nem lesz semmi. A jó hír az, hogy mégis lesz Hellboy film, már a rendező és a főszereplő is megvan, csak rebootolják az egész sztorit, ráadásul a korábbinál jóval sötétebb hangnemben, amiben van is logika, hiszen mégiscsak a Pokol szülöttéről van szó!

A 2004-es Pokolfajzat és a folytatása, a négy évre rá bemutatott Hellboy II - Az Aranyhadsereg – nem volt túl következetes a magyar címadás – a mai napig minden idők legjobb képregényfeldolgozásai közé tartozik, nem csoda, hogy a népes rajongótábor oly régóta követeli a ráadást. Ezt végül az a Neil Marshall hozza el, aki 2005-ben tök ismeretlen színésznőkkel és kevés pénzből elkészítette minden idők legjobb barlangos horrorját – igen, mi meg szeretjük a „minden idők” kifejezést, a címszerepre pedig a Stranger Thingsből ismert David Harbourt kérték fel, akire nyilván a saját anyukája sem fog ráismerni vörös bőrszínnel, rákolló kézzel és lefűrészelt hatalmas ördögszarvakkal.

Marshallnak egy dolog miatt biztosan nem kell aggódnia, ez pedig a korhatár, ami garantáltan R, azaz a filmet 17 éven aluliak csak nagykorú kíséretében nézhetik meg. Az R-es korhatár-besorolás számít Amerikában a legmagasabb kereskedelmi korhatárnak, az annál is szigorúbb NC-17-t csak nagyon ritkán szokták alkalmazni. Régen az R volt minden forgalmazó mumusa, sokan ma is kerülik, ám változnak a trendek, és a Deadpool, illetve a Logan sikere megmutatta, hogy ebből is nagyon jól ki lehet jönni. A képregényrajongók első generációi rég felnőttek, és nekik sokkal hitelesebb egy véres, az eredeti anyaghoz jobban ragaszkodó verzió, és a 2018-ra betervezett, jelenleg a HELLBOY: RISE OF THE BLOOD QUEEN címet viselő film ezt ígéri.

A rendező a rebootról mint a „Hellboy sötétebb, sokkal kegyetlenebb verziójáról” beszélt egy friss interjúban, ahol azt is elmondta, hogy elődjéhez hasonlóan ő is szeretné minél jobban mellőzni a számítógépes effekteket, és minél több hagyományos trükkel fog dolgozni. Mindehhez a karaktert megteremtő is áldását adta, sőt, ő és Marshall egy ideje már együtt dolgoznak azon, hogy az új Pokolfajzat saját arcot kaphasson, de mégse térjen el annyira Guillermo del Toro eredetijétől. A forgatókönyvet Mignola, Andrew Cosby (Eureka) és Christopher Golden írja, az utóbbi ráadásul már Hellboy-regényeket is írt.

Némi szkepticizmussal azért megjegyeznénk, hogy az angol rendező a tévés munkái – Westworld, Fekete vitorlák, Trónok harca - mellett Marshall A barlang óta nem alkotott semmi maradandót, viszont sokat forgatott Magyarországon – ahogy az eredeti Hellboy filmeket is nagyrészt nálunk készítették – hátha az újat is idehozzák majd.