Kevin Spacey-t felismerhetetlenre maszkírozták Ridley Scott új filmjében

A modern kori történelem egyik legabszurdabb és legtragikusabb emberrablását dolgozza fel a legutóbb az Alien: Covenant kapcsán körberöhögött egykori rendezőzseni.

Jean-Paul Getty amerikai olajmilliárdost 1976-os halálakor a világ leggazdagabb emberének tartották - több mint 2 milliárd dollárnyira becsülték a vagyonát. Állhatatos műgyűjtőként temérdek kincset halmozott fel, miközben legendásan zsugori volt: többek között angliai, 16. századi Tudor-korabeli birtokon álló hatalmas kastélyában pénzbedobós telefonokat szereltetett fel, hogy a személyzet ne telefonálhasson az ő kontójára.

Getty élete már önmagában is érdekes lenne, ám Ridley Scott All the Money in the World című filmje a milliárdos életének leghírhedtebb eseményére fókuszál: unokájának  tragikus elrablására. 1973-ban Rómában az utcáról hurcolták el John Paul Getty III-at, és az emberrablók 17 millió dollárt követeltek érte. Az öreg nem volt hajlandó egy vasat sem adni, mert úgy vélte, ha enged, akkor ez más bűnözők alá adhatja a lovat. A rablók erre levágták a srác fülét, és egy hajtincsével együtt elküldték a családnak, de az olasz posta sztrájkja miatt  csak jóval később kapták meg. A váltságdíjat közben levitték 3,2 majd 3 millió dollárra. Getty végül hajlandó volt pénzt adni a szülőknek, de annak egy részét csak kölcsönbe, nagylelkűen 4%-os kamattal. Az unoka végül kiszabadult, de amikor meg akarta köszönni nagyapjának a segítséget, az szóra sem méltatta, és többé nem is volt hajlandó beszélni vele. John Paul Getty III végül teljesen összeroppant, súlyos drogfüggő lett, majd 1981-ben agyvérzést kapott, és félig vakon, lebénultan élt 2011-es haláláig. (Forrás: Wikipedia)

Scott utolsó, jó emlékű filmje a Mentőexpedíció volt - bár az sem volt annyira különleges, a nyomába sem ér a rendező korábbi munkáinak -, de az utóbbi években leginkább csak az Alien módszeres tönkretételéről hallhattunk felőle. Getty elrablása azonban filmbe illő történet, amit akár egy tisztességes iparos is izgalmasan dolgozhat fel.

A januárban érkező film főszerepeiben Michelle Williamst és Mark Wahlberget láthatjuk, a milliárdost pedig Kevin Spacey alakítja - aki naponta öt órát ült a sminkben, hogy felismerhetetlenné tegyék.