Kötelezővé teszi a maszkviselést a főváros a saját fenntartású mozikban, színházakban

November 1-től lépnek életbe a szigorítások.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere saját hatáskörben november 1-től elrendeli a kötelező maszkhasználatot az olyan fővárosi intézményeknél, ahol erre jogi lehetősége van – ez derült ki abból a közleményből, amit a főpolgármester a Facebookra is kirakott, nem sokkal azután, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette a közösségi közlekedéssel utazók számára a kötelező maszkviselést.

A közösségi közlekedésben a hétfőn megfogalmazott ajánlásunk után november elsejétől kötelező a maszkhasználat. Tudni kell azonban, hogy a járvány terjedése szempontjából korántsem a közösségi közlekedés a legveszélyeztetettebb (a mellékelt ábrán látható, melyek a fertőzés fő kiindulópontjai), ezért kezdeményezem a kormánynál, hogy a romló járványügyi adatok miatt rendelje el a beltéri maszkhasználatot. Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőségünk van – ilyenek a fővárosi színházak, mozik például –, főpolgármesteri hatáskörben elrendelem a beltéri kötelező maszkhasználatot november elsejétől.
  • A Fővárosi Önkormányzat 100 százalékos tulajdonában áll a Budapest Film Zrt. artmozi-üzemeltető vállalaton keresztül a Corvin mozi mellett a Művész, a Puskin, a Toldi, a Kino Cafe és a budai oldal egyetlen művészmozija, a Tabán. A Budapest Film ingatlanportfóliójába tartozik továbbá a korábbi Örökmozgó is, ami jelenleg Art+ mozi néven fut.
  • Önkormányzati fenntartásban van a budapesti színházak közül a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház és a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt nemrégiben arról, hogy ha a kormány nem lép, akkor a főváros a saját fenntartású színházak és mozik mellett a múzeumokban és a könyvtárakban bevezeti a maszkviselést – írja a Hvg.hu. A főpolgármester-helyettes hozzátette: Budapest vezetése bármikor készen áll egyeztetni a kormánnyal a részletszabályokról.

 

 

Mivel a Budapesten csak az artmozik tartoznak a főváros hatásköre alá, a november 1. utáni maszkviselési szabályokkal kapcsolatban megkerestük a Cinema City mozihálózatot is. Buda Adrea, a Cinema City PR- és marketingigazgatója az alábbi tájékoztatást adta:

A Cinema City hálózatban körülbelül két hónapja egy mind a 18 mozinkra éz azon belül minden mozitermünk minden székére és a mosdókra is kiterjedő antimikrobiális felületkezelést végeztettünk, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ által engedélyezett és covid bevizsgalassal rendelkező termékkel történt. Ennek hatásfoka egy évre szól. A takarítás továbbra is folyamatos, fertőtlenítő mindenhol rendelkezésre áll. A termeinkben a széksorok egymástól közel egy méterre vannak, a nézők a filmek alatt nem beszélgetnek, hanem egy irányba néznek, nem történik olyan, akár egymással szembeni interakció, mint egy tömegközlekedési eszközön. Természetesen látogatóink szabadon dönthetik el, hogy szeretnének-e maszkot használni az intézményeinkben, de amíg törvényi kötelezettség nincs erre, nem tervezzük ilyenfajta korlátozás kötelezővé tételét.