Kubrick ezekért a filmekért rajongott a 90-es években

Vajon ő is a A remény rabjai–Forrest Gump–Halálsoron-szentháromságért rajongott, mint a PORT.hu olvasói?

Kevés rendező ért el olyan szakmai magasságokat, mint az 1999-ben elhunyt Stanley Kubrick, aki ötévtizedes pályafutása alatt minden idők egyik legnagyobb hatású rendezőjévé tudott válni. Lényegében minden filmje mesterműnek tekinthető, hiszen szívesen kísérletezett sci-fivel, horrorral, krimivel és drámával is.

Stanley Kubrick éppen kultfilmet forgat (forrás: Evening Standard / Getty Images)

 

1960-ban Kubrick kijelentette, hogy Ingmar Bergmanon, Vittorio De Sicán és Federico Fellinin kívül mindenki más csak opportunista ügyeskedő a művészvilágban, ám az évtizedek múlásával a Mester már kevésbé volt ennyire szigorú, és más rendezők munkáiért is tudott lelkesedni. Alábbi listánkban Kubrick 90-es évekbeli kedvenceit soroljuk fel:

 

1. A bárányok hallgatnak (1991)

Ahogy azt a Ragyogás is mutatja, Kubrick óriási rajongója volt a horror műfajnak. Nem csoda, hogy a kedvenc filmjei közé tartozott Az ördögűző, A texasi láncfűrészes mészárlás, a Rosemary gyermeke és A bárányok hallgatnak is. Jonathan Demme 1991-ben bemutatott pszichológiai horrorjában Anthony Hopkins alakította a hátborzongatóan emlékezetesen Hannibal Lectert, Jodie Foster pedig a fiatal FBI-tanonc Clarice-t, aki segítséget kér a börtönbe zárt kannibál sorozatgyilkostól, hogy elkaphasson egy hasonlóan eszelős, de még szabadlábon lévő bűnözőt. Érdekesség, hogy Hannibal Lecter hátborzongatóan nyugtalanító hangját Hopkins a 2001: Űrodüsszeia érzelemmentesen intelligens számítógépe, HAL nyomdokaiba lépve találta ki.

 

2. Férjek és feleségek (1992)

Kubrick nagy tisztelője volt Woody Allen munkásságának, több filmjét is megnevezte az örök kedvencei közé, köztük a '70-es évekbeli nagy klasszikust, az Annie Hallt, a '90-es évekből pedig a Férjek és feleségeket. David Mikics, aki könyvet is írt 2020-ben Kubrickról Stanley Kubrick: American Filmmaker címmel, úgy tudja, a rendező akkora Woody Allen-rajongó volt, hogy eredetileg Tom Cruise helyett neki akarta adni a főszerepet A tágra zárt szemekben.

 

3. Zsákolj, ha tudsz! (1992)

Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy Kubrick nem volt sznob a filmek terén, mint hogy Wesley Snipes és Woody Harrelson kosaras filmje is rákerült a szubjektív toplistájára. Kubrick ugyanis nagy rajongója volt az okos vígjátékoknak, amit az 1964-es Dr. Strangelove című szatirikus filmje is bizonyít.

 

4. Ponyvaregény (1994)

Quentin Tarantino kultfilmje (benne olyan sztárokkal, mint Samuel L. Jackson, John Travolta, Uma Thurman és Bruce Willis) lenyűgözte Kubrickot, aki valósággal csodálta ifjú kollégáját. Ugyanez fordítva viszont már egyáltalán nem volt igaz: Tarantino képmutatónak és hipokritának kiáltotta ki idősebb pályatársát, mivel szerinte a Mechanikus narancs egyáltalán nem egy kiáltvány volt az erőszak ellen, ahogy azt Kubrick szerette hangoztatni, hanem egy tudatosan brutális és erőszakos film.

 

5. Boogie Nights (1998)

Paul Thomas Anderson Boogie Nights című filmje, ami a '70-es évek pornóiparáról szólt, kritikailag és kereskedelmileg is sikeres lett. A rendező nagy Kubrick-rajongó hírében állt, kedvencei között említette egyebek mellett a Dr. Strangelove-ot, a Full Metal Jacketet és a Ragyogást is. Arra pedig kifejezetten büszke volt, hogy a bálványozott mesterének bejött a Boogie Nights, mert 2000-ben még a rajongói oldalára is kiírta:

[Kubrick] látta a Boogie Nightst, és nagyon elégedett volt vele. Tetszett neki, hogy forgatókönyvíró és rendező is voltam, és megjegyezte, hogy több filmesnek kellene írnia és rendeznie.

 

 

(via Faroutmagazine.co.uk)