Magyarországra jön a világhírű rendező

Peter Greenaway lesz a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál sztárvendége.

A filmes látványtervezők munkásságát és a képzőművészeti témájú filmalkotásokat díjazó Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált, a nagy hagyományokkal rendelkező Szolnoki Képzőművészeti Filmfesztivál utódját októberben rendezik meg Szolnokon, a TISZApART moziban. A fesztivál idei vendégei között ott lesz Peter Greenaway filmrendező, Allan Starski Oscar-díjas látványtervező, Didier Naert francia látványtervező és Rajk László, a Saul fia látványtervezője: utóbbi három alkotó a fesztivál nagyjátékfilmes zsűrijének tagja is egyúttal.

Peter Greenaway 2016-ban egy hatalmas BAFTA-szoborral. Forrás: David M. Benett / Dave Benett / Getty Images

 

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál repertoárjában idén filmes látványtervezők munkásságára és a képzőművészeti filmekre, művészportrékra fókuszáló vetítések, sztármesterkurzusok, kiállítások, művészeti programok és koncertek szerepelnek. Peter Greenaway, a festői/képi filmes ábrázolás mestere, a brit mozi nagy hatású rendezője október 19-én tart filmes továbbképzést. A mesterkurzus nyelve angol, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak. A workshopot megelőzően a résztvevőknek levetítik a rendező A rajzoló szerződése című filmjét. (Peter Greenaway egyébként járt már korábban hazánkban: még a kilencvenes évek közepén, akkor a Titanic Fesztivál meghívására érkezett.)

Greenaway mellett Rajk László és Allan Starski is tart majd egy-egy mesterkurzust, október 17-én, illetve 18-án. A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő filmfesztivál egyébként október 16-án Trauner-konferenciával és kiállítással nyit. Az esemény Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda című filmjének vetítésével kezdődik, amelynek látványtervezője Trauner volt. A konferencia díszvendége Didier Naert francia látványtervező, Trauner hagyatékának kezelője.

A fesztivál ideje alatt a TISZApART Mozi szervezésében tartott filmszakmai mesterkurzusokra a filmes szakmában dolgozókat, játékfilmes forgatókönyvírókat, rendezőket, producereket, filmes látványtervezőket, film szakos és képzőművészeti egyetemi hallgatókat, képzőművészeket várnak a szervezők. A regisztráció szeptember elején kezdődik, a részletekről hamarosan tájékoztatják az érdeklődőket.


(via festival.tiszamozi.hu)