Még 7 történelmi utalás a Star Warsban, ami tuti nem jutott eddig eszedbe

Vader rohamosztagosai I. világháborús katonák, Anakin ókori gladiátorharcban vitézkedett, az Első Rend tagjai pedig nem mások, mint a Dél-Amerikába menekült náci vezetők.

Igen népszerűnek bizonyult nemrégiben itt, a PORT.hu hasábjain az a Csillagok háborúja témájú cikkünk, amelyben arról volt szó, hogy a Jedik valójában szamurájok és templomos lovagok, a birodalmi katonákat a nácik ihlették, a vörös képű, szarvas Darth Maul pedig maga a bibliai Sátán!

5 történelmi utalás a Star Warsban, amikre így még tuti nem gondoltál

A Jedik szamurájok és templomos lovagok, a birodalmi katonák nácik, Darth Maul pedig maga a bibliai Sátán.

Tovább

 

A nagy sikerre való tekintettel az alábbiakban a Star Wars franchise és az emberiség történelmének újabb izgalmas párhuzamaiból mutatunk be egy csokorra valót.

1. A rohamosztagosok az I. világháborúból kerültek át a Star Warsba

Előző cikkünkben már rámutattunk arra, hogy nem is olyan nehéz a Csillagok háborúja-filmek elnyomó Galaktikus Birodalmát a Harmadik Birodalom allegóriájának tekinteni. Darth Vader és Palpatine fehérpáncélos gyalogos katonáihoz azonban George Lucas nem a II. világháborút vette alapul, hanem a németek egy másik híres konfliktusát, ami lángba borította Európát:

az első világháborút, azon belüli is a Német Császárság Sturmtruppen nevezetű katonáit.

A Sturmtruppen szó egy az egyben megfeleltethető az angol stormtroopernek, illetve a magyar rohamosztagnak vagy sokkcsapatnak: lényegében olyan katonákat takar, akiknek a célja a megmerevedett lövészárok-háborúk és a nehézgépfegyverek hozta harctéri változások ellensúlyozása volt.

 

Forrás: InterCom

 

Filmbéli társaikhoz hasonlóan ugyanis a német rohamosztagosoktól is elvárták, hogy sisakot öltsenek magukra, kis csoportokba szerveződve gyorsan átkeljenek a senkiföldjén, és megtámadják az ellenséges vonalak gyenge pontjait, azzal a céllal, hogy az ellenfél lövészárkai fölött pillanatok alatt átvegyék az ellenőrzést. Lucas folyton mellé lövő rohamosztagosaitól eltérően a Sturmtruppen igen hatékonyan végezte el a feladatát – bár a veszteségeik aránya náluk is hasonlóan magas volt.

Német fiatal az I. világháború nyugati frontján, a Sturmtruppen kötelékében (forrás: SeM/Universal Images Group via Getty Images)

 

2. Róma történelmét ismétli meg a Régi Köztársaság bukása

A Galaktikus Szenátus elképzelésekor George Lucas előtt nemcsak az Amerikai Egyesült Államok törvényhozói hatalmának egyik letéteményese, a Szenátus lebegett (a másik fontos testület az USA-ban a Képviselőház, a kettő együtt alkotja a Kongresszust), hanem a Római Birodalom szenátusa is megtalálható az előképek között. A Római Köztársaság idején a senatus volt a legfőbb törvényhozó szerv, tagjai, a senatorok pedig a római társadalom elitjét alkották.

Ám ahogy a történelmi Római Köztársaság szenátusa, ugyanúgy a Régi Köztársaság fiktív szenátusa is tragikus módon egyeduralomba torkollott.

A két grémium bukásában több párhuzamot is felfedezhetünk. Ahogyan a történelem során a hadvezér és politikus Caius Iulius Caesar, valamint a fogadott fia, Augustus fontos szerepet játszottak a köztársaság felszámolásában és a császárság intézményének kiépítésében, ugyanúgy Sheev Palpatine is egyszerű naboo-i szenátorból lett először a Köztársaság Főkancellára, majd idővel a Galaktikus Birodalom Császára. Tony Keen történész erről így írt a Star Wars and History című könyvében:

Egyértelmű, hogy Lucas kitalált történelmének alapstruktúrája a Római Köztársaság bukásából, valamint az azt követő császárság kikiáltásából táplálkozik.

 

3. A római gladiátorjátékok is tovább élnek a Star Warsban

Ahogy azt már az előző cikkünkben is bemutattuk, a Mos Espában megrendezésre került fogatversenyek egy az egyben a Római Birodalom szívében megtartott, látványos kocsihajtó versenyeket – azon belül is a 11 Oscar-díjjal jutalmazott Ben Hur című klasszikus idevágó jelenetsorát – idézték meg. De George Lucas további, az egyszerű népeknek szóló, véres és kegyetlen szórakozási formát is átvett a rómaiaktól:

az amfiteátrumokban megrendezett gyilkos gladiátorjátékokat!

 

Fotó: UIP-Duna Film

 

Ugye emlékszünk még arra a jelenetre, amikor a Star Wars-előzménytrilógia második részében, A klónok támadásában Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi és Padmé Amidala kivégzésére egy Colosseumra emlékeztető, hatalmas arénában kerül sor, egy szörnyekkel vívott harc során? Nekik persze sikerült élve kijutniuk az aréna homokjáról, de a legtöbb római kori gladiátor (lásd még: Gladiátor mozifilm, Spartacus tévésorozat stb.) már nem volt ilyen szerencsés...

 

 

4. A Lázadók II. világháborús brit pilóták

George Lucas egyik kedvenc filmje bevallottan az 1955-ös Dam Busters című, II. világháborús fekete-fehér klasszikus volt.

Olyannyira odavolt érte, hogy teljes jeleneteket lemásolt belőle, a tábornoki eligazítástól kezdve az ellenséges szuperfegyver elpusztításának sematikus bemutatóján át a pilóták hősi haláláig!

A Dam Bustersben a szövetségesek egy speciális ugráló bombával semmisítettek meg egy stratégiai fontosságú német víztározót. Ezzel máris megvan a magyarázat arra, miért alacsonyan repülve közelítik meg a szellőzőnyílást a felkelők X-szárnyúi, miért kell annyit a célzóberendezést nézegetniük, és miért kanyarodik olyan látványosan Luke egyenesen kilőtt protontorpedója. Hát azért, mert Lucas kedvenc háborús filmjében is pont így volt minden! Íme:

 

5. A Lázadás és az Új Köztársaság katonái I. világháborús pilóták

Miközben George Lucas a kedvenc II. világháborús pilótás filmjéből emelt át ezt-azt milliók kedvenc űrmeséjébe, addig A klónok háborúja és a Lázadók rajzfilmek, valamint A Mandalóri és az Ahsoka tévésorozatok atyja, Dave Filoni sok szempontból az I. világháború pilótáit tekintette etalonnak, amikor megteremtette a saját kis csipet csapatát, akik keresztbe-kasul bejárják a galaxist.

 

Az „Ászok Ásza” becenéven is emlegetett amerikai pilóta, Eddie Rickenbacker a Spad XIII típusú kétfedeles repülőgépében, 1918-ban (forrás: Bettmann / Getty Images)

 

A galaktikus polgárháborút végigharcoló, majd később az Új Köztársaság megalakulása idején már tábornokként vitézkedő Hera Syndulla ruhája esetében már-már

olyannyira kilóg a lóláb, hogy épp most szállt ki egy kétfedeles gépből, ami az imént vívott légipárbajt Manfred von Richthofen báró tűzpiros Fokkerével, hogy arról már mémek is születtek!

 

6. Olvasónk megfejtése: a Birodalom = az USA a II. világháború idején

Nem mindennapi megfejtést írt az előző „történelmi Star Wars-cikkünk” megjelenése után nem sokkal az egyik kedves PORT.hu-olvasónk:

Fura, én mindig azt hittem, hogy a Galaktikus Birodalmat a II. vh-s USA-ról mintázták: Palpatine Franklin D. Rooseveltet, a világűrt uraló birodalmi flotta az óceánokat uraló US Navyt, a két halálcsillag pedig a két atombombát jelképezi.
Winston Churchill, Franklin Roosevelt és Joszif Sztálin az 1945-ös jaltai konferencián (forrás: Bettmann / Getty Images

 

7. Az Első Rend bukott birodalmi lojalistái a Dél-Amerikába menekült nácik

Ahogy azt fentebb is bemutattuk, a Lucas-féle Galaktikus Birodalom nyilvánvalóan részben a Harmadik Birodalomra épül. Így valahol logikus, hogy a Birodalom hamvaiból feltámadó Első Rend tagjai (a Disney-féle új trilógia főkolomposai) sem mások, mint a Dél-Amerikába menekült nácik. Ahogy a Galaktikus Birodalom esetében is, ugyanúgy az igazi náci pártban is számos olyan magas rangú tag volt, aki megmenekült a nürnbergi per elől a második világháború végén. Sokan közülük Dél-Amerikába telepedtek le például Adolf Eichmann, aki Argentínában bujkált, így csak 1962-ben tudták halálra ítélni, vagy Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa, aki Brazíliában halt meg 1979-ben. 

A nácik dzsungelbéli titkos támaszpontján megszerveződő Negyedik Birodalom népszerű konteója számos regényben és filmben visszaköszönt már A brazíliai fiúktól kezdve Miachael Dudikoff Halálfolyóján át Az ébredő Erőig.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

J.J. Abrams, a Star Wars VII. rendezője konkrétan el is mondta egy Vanity Fairnek adott interjújában, honnan inspirálódott:

Majdnem olyan volt [Az ébredő Erő története], mintha a Harmadik Birodalom Argentínában bujkáló tagjai valahogy összeálltak volna, és valóban elkezdték volna valós formában visszahozni az eszméiket.

(via Ranker.com)