Meg nem valósult Star Wars-filmek

Sőt, George Lucasnak volt egy B-terve is, hogy ha bukna a Csillagok háborúja, hogyan folytassa nagyon kevés pénzből. A regény magyarul is megjelent.

Amennyit fizettek érte, érthető, hogy a Disney csak úgy ontja a Star Wars filmeket, de most a pénztáraknál is leszereplő Solóval bebizonyosodott, hogy a mennyiség lerombolta a mítoszt. Oda az utánozhatatlan, földöntúli borzongás, ami évtizedek után is a régi trilógiát övezte - ez mára vajon megváltozott? -, és a Star Wars ugyanolyan, hétköznapi franchise-zá vált, mint az összes többi.

De korábban, még a Disney-korszak előtt is láthattunk volna több filmet, mert George Lucas időnként beszélt az ötleteiről - bár tegyük hozzá, azért nem áll tőle messze a handabandázás. 

1980-ban a Prevue magazinnak azt mondta, hogy a kilenc részesre tervezett Skywalker-saga mellett egy, csak a droidokra fókuszáló trilógiát is szeretne. Talán ebből lett végül a Droids című rajzfilmsorozat, ami Thripio és Artu önálló kalandjairól szól.

Ugyanebben az interjúban Lucas a vukikkal kapcsolatban is valami hasonlót dédelgetett. Persze lehet, hogy csak akkor foglalkoztatta, de elképzelhető, hogy aztán abból lett a másik '80-as évekbeli Star Wars-sorozat, az Ewoks, hiszen a Jedi visszatérben eredetileg vukik szerepeltek volna, csak gyakorlatilag kettévágták őket, és belőlük lettek az ewokok. 

És ha már ewokok: a kis szőrös lényekkel készült két tévéfilm, az 1984-es, elég rossz Bátrak karavánja, és rá egy évvel később a remek Harc az Endor bolygón. Trilógiának szánták, de a harmadik rész soha nem készült el. Egyébként van egy olyan rajongói elmélet, hogy az új filmek ezüstpáncélos Phasmája nem más, mint az ewokos kalandok főszereplő kislánya, Cindell.

Mielőtt a Disney megvette a Lucasfilmet, Lucasék elég komolyan foglalkoztak egy tévésorozat terveivel. A Star Wars: Underworld 50 epizódjának forgatókönyve el is készült, és egy jóval komplexebb, sötétebb sztorit mesélt volna el, mint a korábbi filmek, hiszen az eredeti és az előzménytrilógia közötti időszakban, Coruscant alvilágában játszódott volna, stricikkel, kurvákkal, drogkereskedőkkel és fejvadászokkal, a háttérben a megerősödő Birodalommal.

Még a Star Wars regények hőskorában magyarul is megjelent Alan Dean Foster Erőpróba című, elég gyengécske története. Lucas a Csillagok háborúja bemutatója előtt két könyvre szerződtette le Fostert, és egy rafinált tervvel állt elő: a hivatalos regényváltozat mellett írja meg ezt a kvázi folytatást is, ami, ha sikeres lesz a film, kielégítheti a rajongók éhségét a következő részig, ám ha bukna, akkor az Erőpróbát forgatja le alacsony költségvetésből. Utóbbinak megfelelően olyan helyeken kellett, hogy játszódjon a történet, ami olcsón leforgatható: barlangokban, épületek belsejében, erdőben - csak semmi látványosság.

A felkelés sötét éveiben a reménytelenség idején Leia hercegnő és Luke Skywalker veszedelmekkel teli útra indul, hogy egy egész csillagrendszert nyerjen meg az új Köztársaság ügyének...
Sem a szövetség legrátermettebb diplomatája, sem az ifjú Jedi-növendék nem számol azzal, ami az út végén várja őket: egy ezeréves titok, és Szith fekete lovagja, Darth Vader…
A Halálcsillag felett megkezdett küzdelem a Mimban bolygó dzsungelének mélyén, Pomodzsema ősi sziklatemplomában folytatódik. De hogy befejeződik-e…

Se Han Solo, se Csubakka, se Millenium Falcon - Foster ugyanis akkor kapta meg a melót, amikor Lucas még a Csillagok háborúja forgatókönyvét írta, és ráadásul nem használhatta a film karaktereinek jó részét. Úgy állt neki a könyvhöz, hogy nem láthatta a filmet, így több ellentmondás is van a szereplőket illetően, és nyilván nem tudhatta, hogy Luke és Leia testvérek. Így történhetett meg, hogy az Erőpróbában elég erős a két Skywalker között a szexuális feszültség.

(Forrás: Dan of Geek, Looper)