Megdőlt a Bosszúállók: Végjáték rekordja

Nem fogjátok elhinni, melyik film taszította le a trónról a mozitörténelem során legjobban nyitó alkotások versenyében a Marvel produkcióját.

Nem, nem őrült meg senki: attól, hogy a mozik nálunk (és az Egyesült Államok legnagyobb területén) zárva tartanak, a nagy blockbusterek premierje pedig világszerte csúszik, van olyan hely a világon, ahol az emberek tódulnak a mozikba – és ez a hely nem más, mint Kína. Miközben a csökkentett üzemmódban való működés miatt az észak-amerikai jegybevételi toplista első helyét az elmúlt hétvégén mindössze 1,7 millió dolláros eredménnyel tudta meghódítani a Croodék: Egy új kor, addig a távol-keleti országban – ahol már tavaly júliusban újranyitottak a mozik – sorra dőlnek a rekordok.


Egy Detective Chinatown 3 című alkotás, egy buddy cop franchise harmadik része például 424 millió dolláros bevételt ért el bemutatásának első hétvégéjén, azaz február 12. és 14. között.

Ez pedig az egyetlen piacon valaha elért legjobb nyitás, amelynek rekordját korábban a Bosszúállók: Végjáték állította be az Egyesült Államokban, 357 millióval.

De az alkotásnak hála megdőlt egy rekord az országon belül is: ez volt az első alkalom, hogy a napi kínai jegybevétel átlépte az egymilliárd renminbis (a kínai hivatalos pénznem, magyaros átírással: zsenminpis) határt (ez dollárban amúgy csak 155 milliónak feleltethető meg), méghozzá három egymást követő napon is.

Mindezt pedig annak ellenére sikerült teljesítenie a kínai mozis piacnak, hogy a járvánnyal kapcsolatos biztonsági intézkedések miatt a filmszínházak az ország legnagyobb részében csak 75 százalékos, de a leginkább covidfertőzött területeken csak 50 százalékos kihasználtsággal üzemelhetnek. És az említett rekordokon kívül az elmúlt hétvégén még továbbiak is megdőltek a Detective Chinatown 3-nek és egy másik sikerfilmnek, a Hi, Momnak köszönhetően. A két film egyaránt átlépte a 600 millió dolláros jegybevételt, pedig még csak második hete mutatták be őket – ez korábban még sosem történt meg két egymással versenyző film esetében egyazon piacon belül.


A Hi, Mom tíz nap után 619,4 millión, a DC3 pedig 619,2 millión áll, szóval tényleg fej fej mellett haladnak. A mozizási kedvet egyébként a karanténból való kiszabadulás mellett a kínai holdújév február 12-i kezdete is serkenti, ez ugyanis Kína legnagyobb ünnepe, amikor az emberek szívesen járnak el szórakozni. A holdújév óta a kínai box office több mint 1,5 milliárd dolláros eredménnyel dicsekedhet, ami megegyezik a teljes 2020-as észak-amerikai jegybevétel 71 százalékával – és még csak az év első felében járunk. Szakértők azonban

az Egyesült Államokban is számítanak a piac növekedésére,

mivel nemrégiben derült ki, hogy a New York-i mozik a következő hónaptól újra kinyithatnak.

 

(via Uproxx)