Megfosztották tökéletes rangjától a filmtörténelem legnagyobb klasszikusát

Egy 80 év után előkerült kritika miatt hivatalosan most már a Paddington 2. című családi film is jobb alkotás, mint Orson Welles Aranypolgára.

A Rotten Tomatoes nevű kritikaösszesítő oldalon az 1941-es mű eddig 100 százalékon állt, ami azt jelentette, hogy bemutatása óta nem született róla negatív kritika, azaz minden filmkritikus dicsérte. A site azonban most előásott egy 80 éve, vagyis a film premierjének évében íródott kritikát, ami a Chicago Tribune lapjain jelent meg, a sokatmondó Nem nyűgözte le a kritikusokat az eddigi legnagyszerűbb filmnek ígért Aranypolgár címmel.

A klasszikus így kikerült a 100 százalékos filmek köréből, hiszen a 116 róla szóló kritikából az egyik negatív, ami már csak 99 százalékra elég az oldalon. „Sokat lehetett hallani erről a filmről, és a hirdetések alapján

szakértők a valaha készült legjobb filmnek gondolták. Én nem.

Érdekes. Más. Elég izgalmas ahhoz, hogy kanonizálódjon. De feláldozza a közérthetőséget az excentrikusság oltárán, ami nagyban csökkenti az élvezeti értékét” – írta 80 éve a Mae Tinée álnevű szerző kritikájában.


Ahogy arra az Uproxx felhívja a figyelmet, ennek köszönhetően

a Paddington 2. című kismackós családi film most már hivatalosan is jobb alkotás az Aranypolgárnál,

hiszen vele szemben továbbra is 100 százalékon áll a Rotten Tomateos oldalán. Ez ugyan így nagyon viccesen hangzik, de az igazság az, hogy további több mint hatvan alkotásról mondható el ugyanez.

A Rotten Tomatoes 100 százalékosnak ítélt klubjában rengeteg film található: itt böngészhetjük át a listát. Közös tulajdonságuk, hogy minimum negyven kritikát írtak róluk, és ezek közül mindegyik dicsérő. Ennek fényében tehát közel sem csak a Paddington 2. jobb film az Aranypolgárnál, hanem egyebek mellett

a Tizenkét dühös ember, a Négyszáz csapás, az Egy gyilkosság anatómiája, a Vétlen Baltazár, a Patyomkin páncélos, a Mielőtt felkel a Nap, a Bilincs és mosoly, az Aranyláz, Az utolsó mozielőadás, a Ne hagyj nyomot!, az M – Egy város keresi a gyilkost, A máltai sólyom, az Ember a magasban, az Ének az esőben, a Terminátor, a Három szín: piros és a Toy Story első két része is.


(via The Hollywood Reporter, Uproxx)