Meghalt Jean-Louis Trintignant

A francia színész olyan filmekben játszott, mint az Egy férfi és egy nő, a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája, A megalkuvó, a Három szín: piros vagy a Szerelem. Pénteken hunyt el Dél-Franciaországban, 91 éves volt.

Több mint hatvan éven át tartó pályája során az 1930. december 11-én született művész közel 150 filmben és tévés alkotásban szerepelt – pedig saját bevallása szerint csak véletlenül lett színész, és rendszeresen bejelentette a visszavonulását, de mindig visszatért. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Claude Chabrol, Abel Gance, Bernardo Bertolucci, Costa-Gavras, Ettore Scola, Francois Truffaut, Krzysztof Kieslowski vagy Michael Haneke.

„Alapvetően csak azért lettem színész,

mert semmilyen más művészeti ághoz nem volt tehetségem”

– nyilatkozta egyszer Trintignant, aki az ötvenes évek elején színpadi színészként indult, majd az évtized közepén már a mozi és a tévé világába is betört, ahol egyformán jó volt romantikus főhősként és karakterszerepekben is.

Trintignant a 2017-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Forrás: Stephane Cardinale / Corbis via Getty Images


Első nagyobb sikerét Roger Vadim És Isten megteremté a nőt című 1956-os filmjében aratta, Brigitte Bardot oldalán, akivel nagy nyilvánosságot kapott viszonyt is kezdett: ez vetett véget Stéphane Audran színésznővel való házasságának. Kerek tíz évvel később az Anouk Aimee-vel forgatott Claude Lelouch-szerelmes film, az Egy férfi és egy nő már nemzetközi sztárrá avatta.

Miután szerepelt Bernardo Bertolucci A megalkuvó című mesterművében, Trintignant-nak lehetősége lett volna betörni az amerikai filmiparba is – ám ő nemet mondott mind Francis Ford Coppolának az Apokalipszis mostra, mind Steven Spielbergnek a Harmadik típusú találkozásokra. De a visszautasításokat nem csak az amerikai rendezőknek tartogatta: Bertoluccinak sem vállalta Az utolsó tangó Párizsban főszerepét.

Érdekesség viszont, hogy 1984-ben szerepelt egy magyar filmben, a Szabó László által rendezett Sortűz egy fekete bivalyért címűben.
Trintignant a hetvenes években. Forrás: Archivio Apg / Mondadori Portfolio via Getty Images


Második feleségétől, Nadine Trintignant (született: Marquand) rendezőtől 1976-ban vált el. A két művésznek három gyermeke született, akik közül ketten is színészek lettek – és tragikus módon ketten is korai halált haltak. Pauline nevű kislánya 9 hónapos korában halt meg bölcsőhalálban, még 1969-ben,

másik lányát, Marie-t pedig 2003-ban, 41 éves korában élettársa, Bertrand Cantat énekes meggyilkolta.

Nagy felháborodást keltett – nem csak a családon belüli erőszak ellen tiltakozók körében –, hogy a férfi mindössze hároméves börtönbüntetést követően visszatérhetett a színpadra, és pozitív fogadtatásban részesült.

Habár Jean-Louis Trintignant a 2000-es években már lelassított, még ért el sikereket: ő játszotta például a férfi főszerepet Haneke Szerelem című, a 2013-as Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjjal elismert megrázó filmdrámájának. A színészt főszerepben utoljára az Egy férfi és egy nő-trilógia harmadik részében, a Les plus belles années d'une vie-ben lehetett látni, 2019-ben.


Ezt követően elvállalt egy szinkronmunkát, a még bemutatás előtt álló La plus précieuse des marchandises című II. világháborús témájú Michel Hazanavicius-animációs filmben (de könnyen lehet, hogy ezt már nélküle fogják leforgatni, mivel még nem kezdték el a munkálatokat). Trintignant harmadik felesége, Marianne Hoepfner és fia, Vincent Trintignant színész-forgatókönyvíró-rendezőasszisztens-rendező gyászolja.


(via Variety)