Meghalt Robby Müller operatőr

A legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt, Wenderstől Jarmuschon át Von Trierig.

A holland filmest július 4-én Amszterdamban érte a halál. 78 éves volt, halálát egy holland lap azzal magyarázta, hogy már évek óta vaszkuláris demenciában szenvedett. Müller 1940-ben született, a Holland Antillákon, Curacaóban. Iskoláit már Hollandiában végezte, az ottani Filmakadémián.

Első komolyabb nagyjátékfilmes munkája Wim Wenders 1971-es Nyár a városban című alkotása volt, majd a nyolcvanas-kilencvenes években a legnevesebb európai szerzői filmesekkel dolgozott együtt (a már említetteken kívül például Alex Coxszal és Barbet Schroederrel is).

Az amerikai barát (a képen Dennis Hopper). Forrás: port

 

Müller olyan kultikus filmeknek volt az operatőre, mint Az amerikai barát, a Párizs, Texas, a Törvénytől sújtva, a Mystery Train, a Hullámtörés, a Szellemkutya vagy a Táncos a sötétben. Jarmuschon kívül más amerikai rendezővel is jegyez közös munkát, például a William Friedkin rendezte Élni és meghalni Los Angelesbent, amelyben európai szemmel ábrázolta emlékezetesen a várost.

Utolsó egész estés alkotása Michael Winterbottom 2002-es Non-stop party arcok című filmje volt, amelyben a nyolcvanas évekbeli Manchester zenei szcénáját mutatta be megragadó erővel. „Elveszítettük a kiemelkedő, briliáns és pótolhatatlan Robby Müllert. Nagyon-nagyon szerettem őt.

Rengeteg dolgot tanultam tőle, és nem hiszem, hogy nélküle bármit is tudnék a filmkészítésről.

Nyugodj békében, drága barátom!” – emlékezett rá Jim Jarmusch a Twitter-oldalán. Egykori munkatársai mellett Robby Müllert felesége, Andrea Müller és fia gyászolja.


(via Variety)

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu