Meghalt Sam Shepard

Shepard nem csak színész, hanem elsősorban kiváló drámaíró volt.

Tegnap este járta be a világsajtót, hogy július 27-én, 73 éves korában elhunyt Sam Shepard író, drámaíró, színész, rendező. Színészként 1978-ban Terrence Malick Mennyei napok című filmjében figyeltek fel rá, majd a későbbiekben olyan nagy sikerekben láthattuk, mint az Igazak, A Pelikán ügyirat, az Acélmagnóliák, a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford vagy a Sólyom végveszélyben.

1964 óta mintegy 50 drámát írt - és a magyar, a köztudatban eléggé konzervatív szépirodalmi hagyományt tekintve akár meghökkentő is lehet, hogy egyik korai darabja, a The Unseen Hand történetesen sci-fi volt, amit a Rocky Horror Picture Show ihletett. A Cowboy Mouth című darabja Patti Smith-szel való kapcsolatát dolgozza fel, és Bob Dylan Ronaldo & Clara című filmjének is ő írta a forgatókönyvét.  Buried Child című 1978-as művével Pulitzer-díjat nyert,  egyéb elismeréseit megszámolni is nehéz.

Az alkotómunka mellett kitartó oktatói tevékenységet is folytatott, tanított és írástechnikai-, színházi workshopokat rendezett. A 80-as évek elejétől három évtizeden keresztül élt együtt Jessica Lange színésznővel.