Mennyi Oscar-díjat söpörhet be az Oppenheimer?

Az elemzők szerint minimum nyolcat, de a különféle technikai díjakra is nagy esélyes lesz 2024-ben Christopher Nolan 3 órás drámája.

A Barbie és az Oppenheimer című filmek imponáló nézettségi adatai évek óta nem látott magasságokba repítik a mozit. Ráadásul úgy, hogy az Oppenheimer nem egy szuperhősfilm vagy egy tinglitangli vígjáték, hanem egy nagyszabású dráma, ami a második világháború idején játszódik, és 3 órán keresztül meséli el az amerikai atombomba kifejlesztését. Bár néhány mozilátogató türelmét (és hólyagját) próbára teheti, Christopher Nolan új filmje az Amerikai Filmakadémia hagyományos, régimódi tagjaitól valószínűleg behúz jó néhány Oscar-jelölést.

 

Forrás: UIP Duna Film

 

Valószínűleg ezekben a kategóriákban lesz a legesélyesebb:

  1. Cillian Murphy mint legjobb férfi főszereplő. Ő alakítja ugyanis a címszereplő fizikust, az atombomba atyját, és a kritikusok szerint karrierje egyik legjobb alakítását nyújtja ebben a filmben.
  2. Emily Blunt mint a legjobb női főszereplő. A színésző (akit megdöbbentő módon még sosem jelöltek Oscar-díjra) alakítja Kitty Oppenheimert, aki többnyire egy flaska szeszes italt kortyolgatva támogatja férje karrierjét és neveli a gyerekeiket. Mindez azonban a film vége felé egy olyan bombasztikus jelenetben csúcsosodik ki, amit a New York-i előzetes vetítésen megtapsolt a nézőközönség.
  3. Florence Pugh mint legjobb női mellékszereplő. Ő alakítja Oppenheimer régi szeretőjét, Jean Tatlockot.
  4. Robert Downey Jr. mint a legjobb férfi mellékszereplő. Bizony, a Vasember is szerepel az Oppenheimerben, mint Lewis Strauss, aki az Egyesült Államok Atomenergia Bizottságának tagja. A színész alakítása az a fajta mellékszereplői bravúr, amiért Hollywood megőrül: íme egy szeretett blockbuster-sztár, aki a szemünk láttára alakul át kopasz, öreg, szemüveges hivatalnokká. Ha a SAG befejezi a sztrájkot, és idén megtartja a szokásos éves díjátadóját, valószínűleg Robert Downey Jr. már a színésztársaitól is besöpör egy díjat ezért a filmért.
  5. Legjobb hang – csak az atombomba tesztelési jelenetének hangja miatt kiütéssel győzhet az Oppenheimer a 2024-es Oscar-gálán.
  6. Hoyte van Hoytema operatőr (aki már a Csillagok között, a Dunkirk és a Tenet című filmek idején is Nolannel dolgozott) szintén lenyűgöző módon segítette a nézőknek a filmben való elmélyülést.
  7. Christopher Nolan mint rendező. Korábban már öt alkalommal jelölték Oscarra, de eddig még nem nyert egyszer sem.
  8. Christopher Nolan mint a legjobb film Oscar-díját átvevő producer. Nagyon furcsa lenne, ha nem az Oppenheimer lenne ebben a kategóriában a győztes.

(via EW.com)