Mi van a Halálos fegyveren és Az utolsó cserkészen túl?

A buddy cop filmekben rendőrök cseszegetik egymást, a buddy filmekben meg csak – cseszegetik egymást. De a felállás hasonló, és ha jól csinálják, legyenek akár bádogosok, imádjuk az ilyen filmeket.

A címben említett filmeken kívül olyan alapvetéseket most nem listázunk, mint a Rendes fickók, a Durr, durr és csók, a Tango és Cash, a Kutyám, Jerry Lee, a Men in Black, a Beverly Hills-i zsaru, a 48 óra, az Éjszakai rohanás, a 21 Jump Street vagy a Bad Boys, no meg a Bud Spencer-Terence Hill filmek. Persze közismert és általában népszerű filmek az alábbiak is, de valahogy mindig csak az előbbiek után jutnak eszünkbe, ha a buddy-filmekről van szó. Na de mit is jelent ez pontosan? Mindjárt kiderül, illetve, egy bizonyos típusú buddy-filmekről lesz szó, nevezetesen krimi- és akcióvígjátékokról,  amelyek között nem szerepel mondjuk a Dumb és Dumber, a Bill és Ted, vagy az Ananász Expressz.

 

Philadelphiai zsaru

Richard Benjamin, a Sellők, a Pénznyelő és a Marslakó a mostohám rendezőjének talán kevésbé ismert filmje a Philadelphiai zsaru, pedig ízig-vérig buddy-film 1990-ből, azaz gyakorlatilag még egyenesen a nyolcvanas évekből. Anthony Edwards játssza a fiatal rendőrt, aki Philadelphia legpuccosabb negyedében dolgozik, ahol a rendőrőrs is leginkább egy golfklubra emlékeztet, és nem történik soha semmi. Hamarosan azonban a város legdurvább körzetében találja magát, az öreg róka Forest Whitaker oldalán.  Nagyon vicces krimi-vígjáték, a kor legjobb hagyományai szerint.

Ozmózis Jones

A Farelly-testvérek gusztustalan agymenései közé 2001-ben beékelődött egy animációs akcióvígjáték is. A keret azonban élőszereplős, hiszen a történet a taknyozó-nyáladzó-gennyedző Bill Murray testében játszódik. Ugyanis egy gonosz vírus egyre jobban lestrapálja, és Ozmózis Jones, a test rendőrségének hírhedt fehérvérsejtje, a buddy cop filmek tipikus szabályokkal szembeszálló, öntörvényű zsarufigurája. Társnak Drixet, egy gyógyszert kap, akit még Murray karaktere vett be. A történet pedig olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva: féktelen akciók, vicces szóváltások, meg-megszakítva egy nagyon viccesen gusztustalan Bill Murray-vel. 

 

Zootropolis

Elsőre valószínűleg senkinek sem jutna eszébe, hogy egy ízig-vérig buddy-film a Disney remekműve. Pedig az idealista nyuszi és a nagyszájú szélhámos róka párosa simán megállja a helyét Riggs és Murtaugh, Tango és Cash vagy Dooley nyomozó és Jerry Lee mellett. No és ne feledkezzünk meg az izgalmas nyomozásról sem: a Zootropolis kriminek sem utolsó.

 

Vörös zsaru

Arnold Schwarzenegger egyik korai klasszikusában Ivan Danko, a moszkvai rendőrség kőmerev századosa az orosz maffia nyomában loholva Amerikába kényszerül utazni. Más szabályok, más világ, más hozzáállás, más típusú rendőrök. Schwarzenegger és James Belushi párosa szintén hozza a jól bevált formulát.

 

Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő

Szerepére készülve egy hollywoodi filmsztár (Michael J. Fox) egy New York-i zsaru (James Woods) mellé szegődik, aki olyan kemény, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. A buddy-filmekre rendre jellemző, hogy a páros egyik tagja igazi fenegyerek, míg a másik idegenként csöppen a környezetbe, ezáltal máshogy kezelik a helyzetet, és ez egyrészt kiváló humorforrás, másrészt nyilvánvalóan folyton cseszegetik egymást. A végére persze összerázódnak, de továbbra is beszólogatnak egymásnak, mert miért is ne.

 

Egyik kopó, másik eb

Tom Hanks krimivígjátéka ugyanabban az időben jött ki, mint a hasonló témájú Kutyám, Jerry Lee, amit gyaníthatóan szívesebben nézünk – hiszen senki sem szereti, ha meghal egy kutya, itt pedig ez történik. A színész merev, rendmániás figurája és az örökké nyáladzó bordeux-i dog látszólag tökéletes ellentétei egymásnak: noha ember-kutya a felállás, a buddy-dolog ugyanúgy működik.

 

Állj, vagy lő a mamám!

Sylvester Stallone szerint Arnold Schwarzenegger megszívatta, ezért vállalta el ennek az egyébként nem valami jó filmnek a főszerepét: abban az időben kőkemény versengés ment közöttük, ki legyen Hollywood egyes számú akciósztárja, és a jó Terminator úgy tett, mintha érdekelné a film, ezért Stallone beelőzte. Később bevallotta, hogy ez a legrosszabb film, amiben valaha szerepelt. De mindegy, a felállás listánkba illik: tökös Los Angeles-i zsaru és – az anyukája, aki előszeretettel mutogatja másoknak fia pelenkás fotóit. 

 

Fenegyerekek

A kilencvenes évek egyik gyöngyszeme, igazi végigvigyorgós B-film, egy eszelősen vigyorgó Christopher Lamberttel és Mario van Peebles-szel, egy gonosz Patrick Stewarttal és egy még gonoszabb Dennis Learyvel. Valamiért a legjobb buddy-filmek szinkronja mind tökéletes, úgy tűnik, a magyar szöveg írói, a szinkronrendezők és a szinkronizáló színészek mind-mind fenemód élvezték ezeket a munkákat. A Fenegyerekek magyar szövege is zseniális, de a listán szereplő több filmet is említhetnénk. Óriási dumák, remek poénok és marha jó hangulat – aki teheti, még ma nézze újra!

 

Pénzvonat

Wesley Snipes és Woody Harrelson összeszokott páros volt a kilencvenes évek elején, hiszen három évvel korábban, 1992-ben már egymás oldalán szerepeltek a Zsákolj, ha tudsz! című filmben. A Pénzvonatban már összeszokott párosként alakították a New York-i metróban szolgáló rendőröket, akik ahelyett, hogy a rendet őriznék, inkább elhatározzák, hogy kirabolnak egy pénzszállító szerelvényt.

 

Utánunk a tűzözön

A buddy-isten Shane Black talán legkevésbé közismert forgatókönyvéről van szó, amit az akkoriban, a Még drágább az életed és a Cliffhanger után Hollywoodban nagyon menő Renny Harlin rendezett meg.  Geena Davies, az átlagos anya egy szép napon rádöbben, hogy agymosott gyilkológép, és a nagyon vicces, lepukkant magánnyomozóval (Samuel L. Jackson még azt is énekli, hogy vizel) indul az ellen ellen.

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu