Mindenki ki van akadva a Harry Potter-könyvek szerzőjére

J.K. Rowling transzellenes megnyilvánulásától Daniel Radcliffe után több más sztár is elhatárolódott, a Potter filmeket gyártó Warnerrel egyetemben. Közben az írónő terjedelmes esszében próbálja védeni magát.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Rowling azzal haragította magára az elmúlt hétvégén a közösségi média népét, hogy egy cikk címét kritizálta, amiért abban a „nők” megnevezés helyett „az emberek, akik menstruálnak” kifejezést használták (teljesen indokoltan jártak el így egyébként, mivel a cikk kifejezetten a menstruálás nehézségeiről szól, és nem minden nő menstruál, ellenben vannak olyanok, akik férfinak érzik és vallják magukat, annak ellenére, hogy biológiai nemüknél fogva menstruálni kénytelenek).

Az írónő gondolatát a legtöbben nem túl meglepő módon úgy értelmezték, hogy akkor szerinte csak azok számítanak nőnek, akik menstruálnak, tehát a transznemű nők például nem. Rowlingtól először Harry Potter maga, azaz Daniel Radcliffe határolódott el, egy rövid írásban, amelyben azt hangsúlyozza, hogy „a transznemű nők is nők”. Radcliffe után most a szintén Rowling írásain alapuló Legendás állatok és megfigyelésük franchise sztárja, Eddie Redmayne is kiállt a transznemű nők mellett.

Eddie Redmayne A dán lányban. Forrás: UIP-Duna Film

 

„Olyasvalakiként, aki mind J.K. Rowlinggal, mind a transznemű közösség tagjaival dolgoztam már együtt, egyértelművé akarom tenni, hol is állok. Nem értek egyet Jo megjegyzéseivel. A transz nők nők, a transz férfiak férfiak, ezenkívül a nem bináris meghatározás is abszolút érvényes (nem binárisnak azt nevezzük, aki egyik nemhez tartozónak sem érzi magát, vagy épp mindkét nemhez tartozóként, esetleg a kettő közti átmenetként éli meg a nemiségét – a szerk.).

Sosem mernék a nevükben beszélni, de tudom, hogy kedves transznemű barátaimnak és munkatársaimnak már nagyon elegük van abból, hogy állandóan megkérdőjelezik az identitásukat,

és ez túl gyakran végződik erőszakkal és zaklatással. Ők csak egyszerűen élni akarják az életüket, békében, és itt az ideje, hogy ezt hagyjuk nekik” – írta a Varietyhez eljuttatott közleményében a színész, aki A dán lány című életrajzi filmben maga is játszott már transznemű nőt.

A Potter filmek másik sztárja, a Hermionét alakító Emma Watson nem kerített ekkora feneket a dolognak, ő egyszerűen a Twitterre írt ki pár mondatot.

„A transznemű emberek azok, aminek vallják magukat, és megérdemlik, hogy anélkül élhessék az életüket, hogy ezt állandóan megkérdőjelezze valaki, vagy hogy megmondanák nekik, hogy nem azok, aminek tartják magukat.

Szeretném, ha a transznemű követőim tudnák, hogy én és sokan mások a világban látjuk, tiszteljük és szeretjük őket, olyannak, amilyenek” – írta ki a színésznő, majd egy további tweetben megnevezett egy transzneműeket támogató alapítványt és egy feminista szervezetet, amelyek számára adakozni szokott, és másokat is erre buzdít.

Egy hivatalos közleményben Rowlingtól a Potter és a Legendás állatok filmeket gyártó stúdió, a Warner Bros. is elhatárolódott („cégünk számára fontos a diverzitás és a befogadó kultúra, és felelősségen kívül empátiát is érzünk minden ember és minden közösség iránt”), arra a kérdésre viszont nem válaszoltak, hogy mennyiben érintik az írónő szavai a jövőbeli közös munkáját a céggel.

J.K. Rowling eközben egyszerű bocsánatkérés helyett szerdán egy rendkívül terjedelmes esszében boncolgatta tovább a témát. Írásában rendkívül sok dolgot érint, onnan kezdve, hogy milyen sok zaklatásban volt része transznemű emberek és aktivisták részéről, miután tavaly decemberben támogatását fejezte ki egy olyan nővel szemben, aki transzfób bejegyzések miatt veszítette el a munkáját, azon keresztül, hogy sokan, akik kamaszként transzneműnek érzik, később meggondolják magukat, egészen odáig, hogy a nőket milyen sok támadás éri napjainkban, és hogy ő maga is családi bántalmazás és szexuális erőszak áldozata volt még első házassága idején.

Az írónő számos érvet sorol fel arra nézvést is, miért tartja aggasztónak az újfajta transznemű aktivizmust. Ezek közül azonban valójában egyik sem valid (amiatt aggódik például, hogy ha bárki, aki nőnek vallja magát, bemehet a női öltözőbe, akkor ilyen alapon bármelyik férfi is bemehet), és az egész dolgozat folyamatos mellébeszélés, ezenkívül további sértéseket fogalmaz meg a transzneműekkel szemben (leírja például, hogy olyan rosszul érezte magát kamaszként a bőrében, hogy ha nem a nyolcvanas években lett volna, hanem olyan időben, amikor már fejlettebb az orvostudomány, neki magának is megfordult volna a fejében, hogy inkább férfivá kellene válnia). Az írást itt lehet teljes terjedelmében elolvasni, de felesleges.


(via Uproxx, NME, IndieWire)