Mit hoz a július a mozikba?

Négy filmet mindenképpen érdemes lesz megnézni a hónapban, a többi meg olyan, hogy a moziban legalább van légkondi, kipihenhetjük a nagy meleget.

Július első hetében kapásból el is sütik a két legjobban várt filmet, és az egyik A kis kedvencek titkos élete 2 , amit nagyon be sem kell mutatni: New York-i háziállatok keverednek most is mindenféle kalandba, miután hősünkre, Maxre ráfogják, hogy viselkedészavaros. Ezt nyilván minden gyereknek látnia kell, nem úgy, mint az erősen korhatáros francia Pajzán kíváncsiságot, ami műfaja szerint erotikus dráma, és valóban élt francia költők hancúroznak benne egymással és mindenki mással. A másik nagy film a Pókember: Idegenben, ahol Peter Parker Európában keveredik mindenféle kalandba, immár egy Tony Stark nélküli világban – egy Mysterio nevű hős oldalán. Ebből még akármi lehet, mert a Bosszúállók: Végjáték után a Marvelnek is nehéz dolga lesz megugornia saját határait.

A második hét júliusban már nem ilyen frappáns. Az Übergáz című amerikai akció-vígjáték tűnik a legszórakoztatóbb darabnak, amiben egy kigyúrt titkos ügynöknek egy pipogya Über sofőrrel kell társulnia, majdnem mindegy is, hogy miért, a lényeg, hogy Dave Bautista és Kumail Nanjiani párosa viccesnek tűnik. És Bautistát újra láthatjuk a héten a Szupercella 3: Az ördögverem című tök felesleges folytatásban – merthogy már a második rész is borzalmas volt -, de valamiből élni kell, nem igaz? Aztán megint jönnek a franciák, az Együtt megyünk a hét évvel ezelőtti Apró kis hazugságok folytatása egy baráti társaság vidám és szomorú kalandjairól, míg a Szerelem második látásra egy sikeres fiatal srácról szól, aki egy új életben találja magát, és újra meg kell hódítania a feleségét, aki nem is emlékszik rá.

És francia filmből jut bőven, hiszen Luc Besson is visszatért a rendezéshez, és újra egy titokzatos bérgyilkosnőről készített filmet, csak most nem Nikitának, Mathildának vagy Lucynak hívják, hanem Annának, és Besson új felfedezettje, Sasha Luss alakítja. És nincs vége, mert francia a Nicky Larson - Ölni vagy kölni? című akció-vígjáték is, és francia az új Omar Sy komédia, a Yao utazása is, ahol hősünk épp Szenegálban tesz valami jót. És ezt most ügyesen átvezetjük Afrika kapcsán az új, élőszereplős – vagy sokkal inkább élethű szereplős Az oroszlánkirályhoz, az egykori nagy Disney siker újrafeldolgozásához Jon Favreau rendezésében, ami garantáltan a nyár legnagyobb sikere lesz. Máshogy lesz sikeres, szűkebb, horror rajongói körben a Fehér éjszakák, ami Ari Aster, az Örökség rendezőjének legújabb munkája, és egy hátborzongató északi fesztiválon játszódik, ahová pár amerikai turistát is meghívnak, ők azt hiszik, bulizni.

A hónap utolsó filmje kicsit befejezetlennek tűnik, remélem idekerül még pár cím, mert ha nem, akkor ez kicsit lehangoló. A német 25 km/h - Féktelen száguldás két, régóta haragban álló testvér története, akik úgy békülnek ki, hogy mopeden átszelik az országot. Az ausztrál Esküvő a topon két fiatalról szól, akik épp esküvőt tartanának, de eltűnik az örömanya, őt kell megkeresniük megannyi kalandon át. És ott van a Pompon klub, amiben egy nyugdíjas otthon hölgyei alakítanak szurkolói csapatot a lekoptathatatlan, párdon, elkoptathatatlan Diane Keaton vezetésével, és nyilván valamilyen versenyen is elindulnak. Nem izgultunk túlságosan fel a sztori hallatán.