Mit hoz a november a mozikba?

Jön a száraz november a mozikba, ahol igazán nagy durranás nem lesz, de jön néhány megbízhatóan jó film, mint Ridley Scott, illetve Edgar Wright új munkája vagy a Szellemirtók tiniverziója.

A hónap Eperjes Károly hitvallásával, a Magyar Passióval kezdődik, és kicsit ironikus, hogy mellé kapunk egy német vígjátékot Saját lifttel a pokolba címmel, ami egy különös kocsmai beszélgetés története. Az Örökkévalók a valaha készült legkevésbé hype-olt szuperhősfilm, pedig olyanok mentik meg benne a világot, mint Angelina Jolie, Kit Harington vagy Salma Hayek. Nem nehéz kitalálni, hogy a Tina  életrajzi film Tina Turner meséje, de lesz más dokumentumfilm is, mint a magyar Vadlovak - Hortobágyi mese, az olasz Budapest hadművelet a nagy műkincsrablásról 1983-ban a Szépművészeti Múzeumból, a szintén olasz A művészet templomai: Botticelli és a Mediciek, és a svéd Sabaya az Iszlám Állam áldozatairól.

És életrajzi filmből is lesz bőven. Jön a Spencer Diana hercegnő életéről Kristen Stewart főszereplésével, a kanadai-francia Aline - A szerelem hangja Céline Dion élettörténetét dolgozza fel egy fiktív személy, Aline Dieu karakterén keresztül, a King Richard pedig Serena és Venus Williams apjáról szól (Will Smith), aki bajnokokat faragott a lányaiból. És itt még nincs vége, Ridley Scott A Gucci-ház címmel a divatdiktátor klánról forgatott látványos filmet elképesztő szereplőgárdával - Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Salma Hayek, Jared Leto, stb. –a Jean Seberg minden rezdülése pedig a tragikus sorsú színésznő életéről szól, és mit tesz isten, őt is Kristen Stewart alakítja. Mindkét film november 25-én jön ki.

Az Utolsó éjszaka a Sohóban Edgar Wright különös tripje két idősíkon, a 60-as évek és napjaink Londonjában a most hihetetlenül felkapott Anya Taylor-Joy-jal és Thomasin McKenzie-vel, A boldogság íze dán-svéd romantikus dráma, amiben Nikolaj Coster-Waldau mindenáron Michelin-csillagot akar szerezni étterme számára, az olasz Túl jó srác a pasimban egy halálos beteg lány jön össze egy helyes sráccal, amitől minden megváltozik – gondolom jó irányban, mert ez egy romantikus vígjáték. Szintén olasz és vígjáték a Könyvesbolt Párizsban, amely szintén egy új szerelemről szól, csak már némileg idősebb korban, míg a Rejtély a Riviérán a szokásos idétlen francia vígjáték, ezúttal kriminek álcázva, de nem ezeket a filmeket várjuk, hanem a november 18-án érkező Szellemirtók – Az örökséget, amit az eredeti film rendezője, Ivan Reitman fia, Jason Reitman készített, és ami az eddigi előzetesek és visszajelzések alapján méltó folytatása a kultikus történetnek, csak tinikkel és vidéki kisvárosban!

Érdekes módon a gyerekeknek novemberben mindössze egy filmet szántak, az Encanto című Disney animációs vígjátékot egy elvarázsolt kolumbiai kisvárosról, viszont lesz két magyar produkció is. Az Evolúció Mundruczó Kornél új munkája, amelyben az öröklött trauma természetét járja körbe viszonylag ismeretlen színészekkel, míg a Nagykarácsony sokkal hagyományosabb darab. Tiszeker Dániel (#Sohavégetnemérős) vígjátékában, amelynek forgatásáról annak idején beszámolót készítettünk, és amelyben egy tériszonyos tűzoltó (Ötvös András) és egy kedves tanárnő (Zsigmond Emőke) jön össze egy karácsonyi vásár forgatagában. Szóval kicsit tényleg száraz lesz ez a november, de azért akad jó film is.