Mit hoz a november?

Sűrű hónap lesz, de nagyon nagy filmek nélkül, ha nem számítjuk a Jégvarázs 2-t, Scorsese nagy maffiafilmjét és James Mangold autóversenyes drámáját!

Bár az Álom doktornak jó pedigréje van, hiszen Stephen King legendás Ragyogásának a folytatása, a főszereplője pedig Ewan McGregor, mégis valahogy felesleges utánlövésnek érződik – de ne legyen igazunk. Hasonló aggályaink vannak Roland Emmerich háborús filmjével, a Midway–jel, amely a Csendes-óceáni hadszíntér sorsfordító ütközetét dolgozza fel rengeteg sztárral, de csak reméljük, hogy nem olyan lesz, mint a Pearl Harbor volt, és mivel amerikai-kínai koprodukcióban készült, gondolom, a japánok nem lesznek túl szimpatikusak benne. A Múlt karácsony című angol romantikus vígjátékot a Wham! klasszikus slágere, a Last Christmas alapján készült, főszerepben pedig a most kicsit túl cuki Emilia Clarke látható. A Szerelemre kattintva az új Juliette Binoche film amiben középkorú nőként fiatal lánynak adja kim magát a neten, hogy bepasizzon, ami akár egy vígjáték is lehetne, de nem az. Szintén francia a Terra Willy animációs vígjáték, ami egy idegen bolygón rekedt, de magát remekül feltaláló kisfiúról szól. És ott van a legerősebb darab a hétre, a német Kontroll nélkül, egy kilenc éves kislány, állami gondozásban lévő kislány története, akiben olyan erős indulatok tombolnak, hogy képtelenség kezelni,

A második hétre is hat film jutott, köztük a hónap filmje, Az aszfalt királyai, amiben James Mangold a Ford és a Ferrari közötti valós drámai rivalizálást meséli el, Christian Bale és Matt Damon főszereplésével, és bár nem vagyunk az autóversenyzős filmek legnagyobb hívei, ez nagyon ütősnek ígérkezik. Izgalmas lesz az norvég Amundsen is, hiszen eleve elképesztően izgalmas életutat mutat be, merthogy a sarkköri felfedező elég durva dolgokon ment át. Aztán jönnek a kisebb kaliberű darabok, a Cseng mester konyhája című finn-kínai interkulturális vígjáték a kis finn faluba tévedő kínai séfről, az Időtlen szerelem egy olasz romantikus film, a szintén olasz a kőkemény Ragadozók 15 éves bűnözőkről, És végül ott az új magyar ≠metoo film is, a Szép csendben, amelyben egy zenetanár közeledik helytelen módon tanítványaihoz – a tanár Máté Gábor, olyan rossz nem lehet.

Aztán jön Martin Scorsese és az ő digitálisan megfiatalított maffiafilmje, Az ír amely valós személyről szól az olasz maffiának dolgozó ír gengszterről, Frank 'Az ír' Sheeranről, akinek fontos szerep jutott a korrupt szakszervezeti vezért. És apukák, anyukák, figyelem, itt a Jégvarázs 2. , Leza és Anna új mkalandjaival, csodás dalokkal, nagy érzelmekkel, és úgysem lehet megúszni! Az izlandi Tejháború  egy magányos nő története az isten háta mögött, aki szembeszáll a tejszövetkezettel, ami még vicces is lehet, akárcsak a Tudsz titkot tartani? című amerikai romantikus vígjáték, amely egy lányról szól, aki pont annak kotyogta ki minden titkát, akinek a legkevésbé szabadott volna. A magyar, de a skandináv krimik izgalmát és a román újhullám drámaiságát egyesítő Valan – Az angyalok völgye nagy durranás lehet, legalábbis reméljük.

Rebootolták a Charlie angyalait, már megint, és most a Kristen Stewart, Naomi Scott és Ella Balinska trió kergeti a rosszfiúkat és öltözik át ehhez három percenként. Ennél sokkal izgalmasabbnak hangzik a Tőrbe ejtve című nyomozósdi, amiben Daniel Craig igyekszik felgyöngyölíteni egy gazdag családban esett gyilkosságot. A Lidérces mesék éjszakája amerikai horror a norvég André Ovredal és a mexikói horror maestro Guillermo Del Toro közös munkája, kisvárosi rémmese egy könyvről, ami önmagát írja, és amit ír, az meg is történik. Aztán ott van a magyar Déva , egy albínó kislány története, aki vagy tud varázsolni, vagy nem magyar dráma, az Egy esős nap New Yorkban pedig az új Woody Allen vígjáték, most már megint New Yorkban és Timothée Chalamet, illetve Elle Fanning főszereplésével, Szintén párkapcsolat témájú a magyar címet még nem kapott Marriage Story, ahol Adam Driver és Scarlett Johansson válnak el egymástól, bár szeretik egymást. A többi amolyan reszli, a Dinó király - Út a tűzhegyre egy dél-koreai-kínai animációs kalandfilm, akciófilm, a szintén magyar cím nélküli De dødes tjern / Lake of Death pedig norvég tóparti horror, ami akár jó is lehet, ha már valaki elhozta nekünk.