Mit hoz a szeptember?

Váratlanul sok magyar filmet és az egyszerre viccesnek és baromi izgalmasnak ígérkező Predator – A ragadozót, meg a felújított Macskafogót. Persze lesz más is.

Egy kis frásszal indul a szeptember: Az apáca a Démonok között univerzum mellékhajtása, és azt nem ígérhetjük, hogy jó lesz, de egészen biztosan kitör tőle a frász mindenkit – és Bordán Lili is játszik benne. A holland Az utolsó pogány király nyilvánvalóan az elmúlt évek vikingőrületéből merít ihletet, bár hősei frízek, és tényleg morcos szakállas férfiak aprítják egymást 160 percen keresztül, amiből akár egy minisorozatot is csinálhattak volna, de én vevő vagyok az ilyesmire. A Tegnap a rövidfilmesként már sikeres Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmje egy svájci üzletember marokkói kalandjairól mesél, a homokdűnék között eltemetett titkokkal. És lesz valami könnyed is: Végállomás: esküvőben Keanu Reeves és Winona Ryder csapódik egymás mellé egy esküvőn két cinikus, kiégett lélekként, és pont ezt szeretik, és persze utálják egymásban.

A hónap filmje pedig a második héten érkezik, efelől nincs kétség: a Predator - A ragadozó a zseniális Shane Black (Rendes fickók, Durr, durr és csók, Vasember 3) munkája - aki színészként az eredeti Predatorban is játszott, de hamar megették -, és ha minden jól megy, a film vicces, eredeti és iszonyat izgalmas lesz. Az egyetlen aggodalmunk csak az, hogy a stúdió a hírek szerint rengeteget változtatott az első verzión, mert nem voltak elégedettek annak hangnemével, de reméljük, nem vágták az egészet haza. Az Egy kis szívességben Anna Kendrick keresgéli az eltűnt Blake Lively-t, amiből még akármi is lehet – misztikus thrillerként hirdetik, de inkább vígjátéknak tűnik, a Három nő című iráni dráma a világhírű Jafar Panahi munkája, és egy fiatal lányról szól egy kis faluból, aki színésznő akar lenni – de nem lehet az.

Az 1986-as, méltán kultikus, egyébként magyar-kanadai és NSZK koprodukcióban készült Macskafogó digitálisan felújított verzióban kerül újra moziba, a beszédes című Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)-ot az első magyar tini thrillerként hirdetik, és az internetes zaklatás a legfőbb témája. Rendezője, Schwechtje Mihály az Aki bújt, aki nem című rövidfilmjével bizonyította, hogy érdemes rá odafigyelni, szóval adjunk a filmnek egy esélyt. És jön is a harmadik hét a már kötelezővé vált no name francia vígjátékkal, a Briliáns válással– vajon honnan szerzik ezeket, rohadt nagy leértékelés volt a francia filmpiacon? – és visszatér Rowan Atkinson a Johnny English újra lecsappal – én speciel nem hiányoltam különösebben, de ez csak én vagyok. Lesz egy jó kis csavaros misztikus thriller is, amiben egy apa keresi eltűnt tinilányát – a Keresés akár a hónap meglepetésfilmje is lehet, jónak ígérkezik.

Az utolsó hétre a forgalmazók nem átallottak 9, azaz kilenc filmet betenni, igaz, van köztük pár kivételes darab is. Az Apróláb című családi animációs film abból a vicces feltevésből indul ki, hogy a jetik ugyanolyan szörnynek tartják az embert, mint azok a jetiket. Aztán jön a Horror Park, hogy horror is legyen, amiben egy kalandpark látogatói kerülnek halálos veszélybe – miközben mindenki más azt hiszi, hogy ez is csak az attrakció része. És lesz még egy horror, a Victor Crowley, amiben a címszereplő újraéled – ezek mindig újraélednek! – és mészárolni kezd, hisz máshoz nem ért szegény. A Peppermint: A bosszú angyalában Jennifer Garner lép Liam Neeson nyomdokába, a filmet ugyanis az a Pierre Morel rendezte, aki a 2008-as Elrabolvát jegyezete, s még az alaphelyzet is hasonló, de a sztori durvábbnak hangzik. A lényeg, hogy egy anyuka áll bosszút egy mexikói kartellen szerettei haláláért.

Szintén kemény lesz, de más okból a valós eseményeket dokumentarista módon feldolgozó Utoya, július 22., amely azt a mai napig is felfoghatatlan mészárlást mutatja be, amelyet az őrült szélsőséges jobboldali Anders Behring Breivik követett el 2011 nyarán egy ifjúsági táborban. A film, amit én a legjobban várok, a Csuklyások - BlacKkKlansman lesz. Spike Lee filmje egy hihetetlen, de valós történetet mesél el, amelyben egy fekete nyomozónak sikerült beépülnie a Ku Klux Klánba – és ez már kiindulópontként is elég meggyőző, de a film nagyszerű kritikákat is kapott.

És a végére maradt három magyar film is, az Oscar-díjas Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a kosztümös Napszállta, illetve a több főszereplős családi dráma Marozsán Erikával, a Paraziták a Paradicsomban, illetve a Volt egyszer egy téka. Az utóbbi magyar dokumentumfilm a Corvin moziban működött, nemrég bezárt legendás Odeon videotékának állít emléket – ahonnan egész filmes generációk merítettek ihletet.