Nagyot megy egy thriller, amit összeesküvés-elméletek és viták öveznek - ELŐZETES!

A Disney elsüllyesztette volna, most mégis a nyár nagy nyertese lett.

Július 4-én került a mozikba Sound Of Freedom (A szabadság hangja) című thriller, amely már 85 millió dolláros bevételnél tart. A történet Tim Ballard egykori belbiztonsági ügynök életén alapul, aki több mint egy évtizeden át gyermekkereskedő bandákat számolt fel.

A főszerepet ugyan egy ismert színész alakítja - A Passió Jézusa, azaz Jim Caviezel, aki szerint ez karrierje második legfontosabb filmje –, ennek ellenére senki nem számított ekkora sikerre. A film már 2018-ban elkészült el, és az alkotók a 20th Century Fox latin-amerikai leányvállalatával kötöttek forgalmazási szerződést, de miután a stúdiót megvásárolta a Walt Disney Company, a filmet félretették. A filmkészítők végül visszavásárolták a forgalmazási jogokat a stúdiótól, és az Angel Studios közösségi finanszírozással teremtette elő a pénzt a bemutatóra.

Több kritikus (például a The Guardian és a Rolling Stone szerzője) szerint a sikerhez az is hozzájárul, hogy a film érinti azt a szélsőjobboldali összeesküvés-elméletet, ami az amerikai politikai és kulturális elit tagjainak emberkereskedelemben, pedofíliában és gyermekbántalmazásban való állítólag részvételéről szól.

A filmmel kapcsolatos összeesküvés-elméletek között szerepelt az a jobboldali spekuláció is, hogy az AMC színházi cég szabotálni akarta a vetítéseket. A BBC szerint a filmről szóló negatív híradások egy része azzal is összefüggött, hogy Caviezel a jelek szerint a múltban felkarolta a QAnon-elméleteket.

A film forgalmazója, az Angel Studios tagadta, hogy a filmnek köze lenne az összeesküvés-elméletekhez, és az AMC Theatres vezérigazgatója, Adam Aron is cáfolta a Twitteren a vetítésekkel kapcsolatos elméleteket.

A QAnon-sámán, és akik mögötte vannak

Az elmúlt évek legelborultabb összeesküvés-elméletét próbálja felgöngyölíteni az HBO dokuszériája, a Q: A vihar felé. Ilyen durva karaktereket utoljára a Tiger Kingben láthattunk.

A legjobb QAnon-filmről

 

A Variety kritikusa szerint a Sound of Freedom "lenyűgöző film, amely hiteles fényt vet korunk egyik kulcsfontosságú bűnügyi borzalmára, amelytől Hollywood többnyire elzárkózott", a Rolling Stone pedig úgy jellemezte a produkciót, mint egy "szuperhősfilmet agyonhajszolt apukáknak", hozzátéve, hogy

a QAnon-hangulatú thriller a gyermekkereskedelemről úgy van megtervezve, hogy egy összeesküvés-függő boomer lelkiismeretére apelláljon".

A thriller jelenleg 73 százalékon áll a Rotten Tomatoes-on, a közönség pedig 100 százalékosra értékeli.

Via: NME / Wikipedia