Néha a kamu Tom Cruise is megijed a saját deepfake videóitól

Egy Miles Fisher nevű komikus a gépi algoritmus segítségével már tényleg annyira hasonlít a Top Gun sztárjára, hogy inkább csak apróbb marhaságokat csinál a nevében.

Volt némi kavarodás tavaly az interneten abból, amikor az emberek tényleg azt hitték, Tom Cruise is csatlakozott a TikTokhoz. Persze valójában nem ő volt az, csak valaki, aki nagyon hasonlított rá. Mégis, az elképzelés, miszerint Tom Cruise olyan hétköznapi dolgokat is szokott csinálni, mint például egy olyan nyalókával való cuppogás, aminek rágó van belsejében, a TikTok legnépszerűbb fiókjává emelte a kamu Cruise-t.

A fiók természetesen egy profi Tom Cruise-imposztoré, aki nem más, mint egy Miles Fisher nevű feltörekvő komikus, aki különösen tehetséges más sztárok utánzásában. Ő az, aki a PORT.hu hasábjain is számos alkalommal bemutatott deepfake technológiával változik át rendre Tom Cruise-zá (hiszen még a fiókja neve is az, hogy deeptomcruise), megnevettetve ezzel az internet népét. A komikus még 2021-ben ugrott fel a dilivonatra, miután a kommentelői azt írták neki, kísértetiesen hasonlít a Top Gun sztárjára. A deepfake technológiát használva ma már a nézők millióit tudja becsapni azzal, hogy azt a látszatot kelti, hogy az igazi Tom Cruise készíti az olyan nyúlfarknyi videókat, mint amilyen ez is itt:

@deeptomcruise Not gonna lie… I love nerds ?‍?@harvard ♬ origineel geluid - Tom

 

A nulláról 4 millió megtekintésig kevesebb mint két nap alatt jutottam el. Több tízezer hozzászólás jött, és gyakorlatilag mindenki meg volt győződve arról, hogy ez tényleg Tom Cruise, aki csak megosztja az életét az interneten. Az emberek nem őhozzá hasonlítottak, hanem ragaszkodtak hozzá, hogy én vagyok ő.

A hirtelen jött siker eleinte még magát Fishert is megijesztette egy kicsit:

A YouTube-tól vagy az Instagramtól eltérően a TikTok-ot meg kellett szokni. Ez a végső szelfiplatform. A Tomról szerzett korábbi benyomásaim alapján rágyúrtam a nagy átváltozásra – a hangos nevetésre, az intenzív karlendítésre, a megawattos magabiztosságra stb. De amikor a kamera ilyen közel került a fejemhez, és a deepfake technológia a legfinomabb arckifejezéseket is megjelenítette, már túlmozgásosnak tűntem. Vissza kellett vennem, árnyaltabbá, hétköznapibbá kellett válnom.

Fisher a videósorozatát azóta is néhány egyszerű, de fontos szabály szerint készíti:

Semmi olcsó poén Tom rovására, semmi személyes vele, a családjával vagy a vallásával kapcsolatban. Ezek nemcsak, hogy nem tartoznak rám, de egy kreatív csapdába kerülnék velük. Inkább szóljon minden egyes videó a hétköznapi élményekről és az egyszerű örömökről, mint például ha valaki rágót talál a nyalókában!

Fisher TikTok-fiókja valósággal felrobbant, miután belátta, mit akarnak az emberek valójában: hétköznapi témájú, rövid imitációkat a kedvenc színészükről, aki először járja be a Harvard kampuszát, stréberek helyének nevezi azt, vagy aki tényleg randizni megy az igazi Pairs Hiltonnal. Azért persze a videókhoz fűzött kommentek alapján Miles Fisher munkásságának számos olyan rajongója van, aki nem tudja, hogy most itt tényleg Tom Cruise bolondozik-e, vagy valaki más.

(via Uproxx)