Nem magától távozott a Disney vezetője, kiderültek az okok is

Bob Chapek nem leköszönt, hanem kirúgták, mivel az elmúlt két évben a Disney mélyrepülésbe kezdett az irányítása alatt.

A vasárnap Chapek távozásáról érkező hír egyenesen sokkolta a filmvilágot, mivel a vezérigazgató mindössze két éve váltotta az addig irányító szakembert, Bob Igert a The Walt Disney Company élén. Nem kis meglepetésre ráadásul az új vezető ismét Iger lesz, aminek a rajongók roppantul örülnek, hiszen ő volt az, akinek az irányítása alatt a cég megszerezte a Pixart, a Marvelt, a Lucasfilmet és a Foxot.

Chapek ezzel szemben olyan „eredményeket” tudhat magáénak, mint például az, hogy az ő idejében a Disney értéke 260 milliárd dollárról 167 milliárdra esett vissza. A részvényeseket az a hurráoptimizmus sem igazán nyugtatta meg, amikor az üzletember nemrégiben összehívott egy befektetői találkozót, és a lényeg helyett a Mickey’s Not So Scary Halloween Party című Disney World-eseményről hablatyolt – másnapra a részvények 12 százalékot estek.

Bob Chapek egy 2017-es rendezvényen. Forrás: Image Group LA / Disney via Getty Images


De nem ez volt az egyetlen népszerűtlen üzleti döntés, amit Chapek a közelmúltban hozott. Ő döntött például arról, hogy egy sor filmet egyszerre mutassanak be a mozikban és a Disney+-on, ami miatt (mivel az ő produkciója, a Fekete Özvegy is érintett volt a dologban) Scarlett Johansson például be is perelte a céget. Később ugyan sikerült vele peren kívül megegyezni, de a vita nem igazán tett jót a Disney imidzsének.

De a szakember nem lett kedvence a vidámparkok rajongóinak sem, mivel őket meg áremeléssel sokkolta, ami sokak szerint filléreskedő sarcolás volt. Chapeket sok kritika érte amiatt is, hogy nagyon ügyetlenül reagált a melegeket sújtó “Don’t Say Gay”-törvényjavaslat elfogadására, ami miatt maguk az alkalmazottak kezdtek tüntetésbe a cég ellen (erről itt írtunk korábban).

Bob Chapek sírját egyébként vélhetően maga Bob Iger ásta meg,

mivel az elmúlt hónapokban többször is nyilvánosan hangot adott csalódottságának utódja ténykedését illetően. Volt, hogy a „le van sújtva” kifejezést használta azzal kapcsolatban, ahogy a Disney útjának új irányával szemben érez.


(via Independent, Uproxx)