Nézz bele Nemes Jeles László Arany Oroszlán-esélyes filmjébe!

Szerdán jelentették be, hogy az Oscar-díjas Saul fia alkotójának új művét beválogatták a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. Íme az első előzetes!

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői szerdán délelőtt bejelentették az augusztus 29-én kezdődő fesztivál hivatalos programját, és Nemes Jeles második nagyjátékfilmje, a Napszállta (Sunset) is meghívást nyert a versenyprogramba. A velencei a világ egyik legjelentősebb filmes versenye, egyúttal a filmtörténelem legrégebbi fesztiválja, amit 1932-ben rendeztek meg először. Legutóbb pedig 24 évvel ezelőtt, 1994-ben kapott meghívást magyar alkotás (Enyedi Ildikó Bűvös vadásza) a mustra versenyébe.

Nemes Jeles László új alkotása egyébként Velence után Észak-Amerikában mutatkozik be: a Napszálltát a szeptember 6. és 16. között tartandó Torontói Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos válogatásába is meghívták. Ezenkívül már a világpremier előtt közel hetven ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte a művet, amit a magyar mozikban szeptember 27-én mutatnak be.

A Napszállta főszereplői Jakab Juli és a román Vlad Ivanov (4 hónap, 3 hét, 2 nap), az egyéb szerepekben pedig olyan színészeket találunk, mint például Balsai Móni, Nagy Zsolt, Zsótér Sándor, Lázár Kati vagy az Egynyári kaland című sorozatból ismert Dobos Evelin.

A film 1913 nyarán, a béke utolsó napjaiban játszódik Budapesten: Leiter Írisz (Jakab) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. A lány ezután megtudja, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott, ezért nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa…

Déva. Forrás: Cirko Film

 

Nem a Napszállta lesz egyébként az egyetlen magyar film Velencében: Szőcs Petra első nagyjátékfilmje, az egy albínó árva lányról szóló Déva a fesztivál Biennale College Cinema szekciójában lesz látható. A film a mustra saját tehetséggondozó programjának támogatásával készült, amelyre évente mindössze három projektet választanak ki. Ez az első magyar alkotás, amely a 2013 óta működő Biennale College Cinema közreműködésével jött létre. A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál összes szekciójának filmjeit itt böngészhetjük, a versenyfilmek listáját pedig ide kattintva érhetjük el.


(via Magyar Nemzeti Filmalap, Mozinet, Cirko Film)