Olcsó, de szép Batman-képregényen pörög a fél internet

Két éven át kéthetente vehetjük meg a legjobb Batman-sztorikat egy semmiből feltűnt kiadótól. Áldás ez vagy átok?

Jól indul a 2017-es év a hazai képregényrajongóknak: bombaként robbant a hír, hogy január 4-től kéthetente olvashatjuk majd a legjobb Batman-, Superman- és Igazságliga-sztorikat, 27 hónapon, azaz majdnem két és fél éven át. Ennyi idő alatt jelentetné meg ugyanis az itthon most még jobbára ismeretlen, de nagy európai kiadómúlttal rendelkező Eaglemoss a DC Comics Nagy Képregénygyűjteményt, amelynek a 60 kötete egymás mellé téve ilyen szépen fog majd mutatni a polcon:

Forrás: Eaglemoss.com / DC Comics

 

A szériát ugyanaz a brit székhelyű cég hozza itthon forgalomba, amelyik korábban a DC szuperhősök szobrait is árulta Magyarországon. Valószínűleg tehát úgy kalkuláltak az Eaglemossnál, hogy a magyar képregényrajongók is lesznek annyira lelkesek, mint az angol, cseh, lengyel és más európai fanok, akiknél ez a díszkiadásos DC-sorozat már jópár kötetet megélt.

A január 4-i premiert követően mi is elzarándokoltunk a Port.hu szerkesztőségéhez legközelebbi újságárushoz, ahol kézbe vehettük az óriási hype közepette elindított sorozat első kötetét, a Hush-t. Ezt most még 990 forintos, bevezető áron adják (a folytatás kétszer ennyi lesz, és csak a 3. kötettől áll be a 3000 forintos egységár). Igényes kiadás, jó kézbe fogni, szépen mutat a polcon, és maga a sztori is olyan benne, hogy Batman és Superman mellett benne van minden ismert DC-karakter, Macskanőtől kezdve Jokeren át Harley Quinnig.

Forrás: Kaszás Tamás / Port.hu

Olcsó Hushnak híg a leve?

Az új DC-sorozatnak sajnos pont az az egyik legnagyobb baja, hogy egy része (Hush, Bábel tornya, Batman fia, stb.) már korábban is megjelent magyarul az elmúlt tízegynéhány évben. Emiatt máris sok hazai rajongó panaszkodni kezdett a közösségi oldalakon: ők nem akarnak olyasmire pénzt költeni, amit egyszer már megvettek. Mások a kéthetente 3000 forintot tartják iszonyú pénztárcagyilkos összegnek. A Hush megjelenése ráadásul a másodkézből vett képregények piacát is felborította egy kicsit: mivel az Eaglemoss újdonságát tényleg minden újságárusnál lehet már kapni 990-ért, igen nagy balek (vagy elszánt gyűjtő) az, aki a 2007-es kiadásért ezután is kicsenget 5-10 ezer forintot.

Forrás: Jim Lee / DC Comics

 

Nekem ráadásul magával a rajzokkal és a történettel is bajom van - amellett persze, hogy csak szuperlatívuszokban tudok beszélni Jim Lee és Jeph Loeb Munkásságáról. A Hush ugyanis kicsit sem titkolja, hogy egy látványos erődemonstrációnak készült, a DC-karakterek dream teamjével, nem sokkal az ezredforduló után. Annak a generációnak, akik az akkoriban ébredező képregényfilmes láz hatására kíváncsiak lettek magukra a képregényekre is, viszont a látványos blockbusterek és videojátékok áradatában csak olyasmit vesznek kézbe, ami rajzban is képes a többi médiummal felvenni a versenyt.

Jim Lee ideális választás volt a Hush rajzolójának, hiszen pont olyan a stílusa, amivel a legkönnyebben meg lehet fogni a popkultúrára fogékony 12-40 év közötti férfiakat: nála ugyanis minden minden nő darázsderekú, feszes fenekű, óriásmellű szupermodell, és persze minden férfi daliás izomkolosszus, vagy minimum egy ókori márványszobor mása, spandex alsógatyában. Lee kritikusai pont az ilyen szexista sztereotípiák miatt kárhoztatják a rajzolót, aki ráadásul unalomig ismétli a hősies pózokat, a képkockái pedig a csillogó felszín alatt sokszor nem többek giccsbe hajló, hatásvadász alkotásoknál.

Forrás: Jim Lee / DC Comics

 

Jeph Loeb Hollywoodból érkezett a képregényiparba: a Hush előtt a Smallville tévésorozat, Az ifjú farkasember és Schwarzenegger Kommandójának forgatókönyvírója volt. A Husht igazi kapudrognak írta meg az ezredforduló képregényszűzeinek: belezsúfolt minden olyan DC-karaktert, akit hallomásból ismerhetett az átlagember a 2000-es évek elején.

A Hush sztorija röviden, anélkül, hogy bármit is elspoilereznénk: a modernizált, Bond-kütyükkel felszerelt Batman Macskanővel szövetkezve, Vadásznő és Orákulum segítségével próbál elkapni egy titokzatos, bebugyolált fejű bűnözőzsenit. Ide-oda ugrál térben és időben Gotham és Metropolis között, és alig marad olyan DC-szuperhős, akivel ne futna össze. A címbéli Hush ugyanis őrült bábjátékosként felvonultatja ellene az összes barátját és ellenségét: meg kell küzdenie többek között Méregcsókkal, Gyilkos Krokkal, Agyagpofával, Madárijesztővel, Ra's al Ghullal, Jokerrel és Harley Quinnel, sőt, még Superman is ellene fordul!

Forrás: Jim Lee / DC Comics

 

A ma már a Warner-filmekből is megismert, kultikus figurák tehát egymásnak adják a kilincset. De minél többen keverednek bele a szövevényes(nek szánt) bűnügybe, annál inkább válik a történet olyanná, mintha csak egy szilveszteri Szeszélyes évszakokat látnánk, a '80-as évek humoristáinak all star csapatával. A magyar fordítás is megbicsaklik itt-ott, mintha a fordító néha valamiért a Google-t használta volna a józan esze helyett. Én legalábbis még soha életemben nem hallottam arról, hogy Batmant Maszkos Muskétásnak nevezik, hogy valaki azt mondja a másiknak:

Csalódottnak hangzol.

Ezeken a bosszantó hibákon túl persze a Hush egy profin megrajzolt, elejétől végéig szórakoztató történet. Csak vannak ennél sokkal jobbak is - reméljük, mind megjelenik majd magyarul ebben a 60 kötetesre tervezett best of válogatásban.

Hush, alkoss, gyarapíts!

Az Eaglemoss ugyanis a reklámszövege szerint „a modern kor legismertebb szuperhőseinek izgalmas kalandjait” szeretné bemutatni a magyar olvasóknak, a DC Comics legnagyobb szerzőinek és alkotóinak történeteivel és grafikáival”. És ez most kivételesen nem a szokásos céges PR-bullshut, mivel az előzetes megjelenési tervük így néz ki:

  1. Batman: Hush 1. rész (Batman #608-613 + Detective Comics #27)
  2. Batman: Hush 2. rész (Batman #614-618 + Detective Comics #33)
  3. Superman: A Kripton utolsó fia (Action Comics #844-846 & #851, Action Comics Annual #11, Superman Annual #13 + Superman #1)
  4. Az Igazság Ligája: Bábel tornya (JLA #43-46, JLA Secret Files #3 + The Brave and the Bold #28)
  5. Superman/Batman: Közellenségek (Superman/Batman #1-6 + Superman #76)
  6. Batman Fia (Batman #655-658, #664-665 + Detective Comics #411)
  7. Az Igazság Ligája: Első év 1. rész (JLA: Year One #1-6 + Justice League of America #9)

Ráadásul úgy a 10. szám környékén megjelenik végre itthon is a The Long Halloween. Ez Jeph Loeb és Tim Sale egyik nagy Batman-klasszikusa volt, ami a Nolan-testvérpárra is nagy hatással volt, mivel innen emelték át Kétarcot a 2008-as A sötét lovag sztorijába. Szóval lesznek itt még nagyon jó Batman-képregények, csak nehogy félúton befuccsoljon ez az ígéretesnek tűnő sorozat!