Oscar-közelbe került egy magyar rövidfilm

A Napszállta és három másik hazai kisfilm viszont már kiesett a versenyből.

Nyilvánosságra hozta kilenc kategóriában az amerikai Filmakadémia a jövő évi, 91. Oscar-gála „középdöntőseinek” shortlistjét, azaz azokat az alkotásokat, amelyek közül hamarosan már a jelölteket választják ki a szervezet tagjai. 1979 óta most először nevezték meg a zenei kategóriák (eredeti filmzene, eredeti betétdal) szűkített mezőnyét – ezenkívül a következő kategóriák shortlistje vált most nyilvánossá: legjobb dokumentumfilm, legjobb rövid dokumentumfilm, legjobb idegen nyelvű film, legjobb smink és haj, legjobb animációs rövidfilm, legjobb élőszereplős rövidfilm, legjobb vizuális effektek.

Magyar alkotásoknak ezek közül az animációs rövidfilm, az élőszereplős rövidfilm és az idegen nyelvű film kategóriában volt esélyük továbbjutni a jelöltek közé – a mostani bejelentéssel tehát kiderült, hogy Magyarország Oscar-nevezettje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, Nemes Jeles László Napszálltája nem került be már a „középdöntősök” közé sem, azaz biztos, hogy nem lesz Oscar-jelölt.

Susotázs. Forrás: port

 

Ehhez hasonlóan kiesett Kovács István Ostrom, illetve Bucsi Réka Solar Walk és Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotása: előbbinek az élőszereplős rövidfilm, utóbbi kettőnek az animációs rövidfilm kategóriában volt eddig esélye. Szerepel viszont a legjobb élőszereplős rövidfilmes shortlisten egy magyar alkotás: Tóth Barnabás Susotázs című kisfilmje, amit az idei Friss Hús fesztiválon láthattak a hazai nézők.

Továbbra is versenyben van ezenkívül Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés animációja, amelyről annyit lehet tudni, hogy szerepel egy 25 esélyes filmből álló listán – de ennek a kategóriának a szűkített mezőnyét most nem leplezték le. A jövő hónapban, egészen pontosan 2019. január 22-én hozzák majd nyilvánosságra a jelölések teljes listáját. Az Oscar-gálára pedig február 24-én kerül sor. A most kihirdetett shortlisteket teljes terjedelmükben ide kattintva nézegethetjük.


(via Variety)