Oscar: megkezdődött a visszaszámlálás

A hétvégén átadták az amerikai színészszakszervezet díjait, ami gyakran iránymutató az Oscar-díjak tekintetében is.

Az SAG (Screen Actors Guild) vasárnapi gáláján értelemszerűen csak a színészi teljesítményeket ismerték el, azokat viszont több kategóriában is. A díjátadón szokatlan módon jó pár meglepetésgyőzelem született: a legfontosabb talán, hogy nem a már többek által a legkomolyabb Oscar-esélyesnek kikiáltott Christian Bale lett a legjobb férfi színész az Alelnökkel, hanem Rami Malek a sokat vitatott Bohém rapszódiával (Malek alakítását azonban még a kétkedők sem vitatták).

Míg a legjobb színésznő és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában jórészt érvényesült a papírforma (Glenn Close – The Wife, Mahershala Ali – Zöld könyv), addig szintén sokakat meglepett, hogy a legjobb női mellékszereplő Emily Blunt lett a Hang nélküllel (a legtöbben ugyanis A kedvenc valamelyik színésznőjét, Emma Stone-t vagy Rachel Weiszt tippelték volna győztesnek).

Emily Blunt a Hang nélkülben. Forrás: UIP-Duna Film

 

Az est nagy győztesének azonban a Fekete Párduc számít: a szuperhősfilm csapata nyerte ugyanis a legjobb színészgárdának járó díjat, legyőzve ezzel a Csillag születik, a Csuklyások – BlacKkKlansman, a Bohém rapszódia és a Kőgazdag ázsiaiak stábját.

A tévés alkotások között a nálunk nagyjából ismeretlen The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozat tarolt, hiszen – szintén meglepetésre – három kategóriában is győzedelmeskedett (Tony Shalhoub lett a legjobb férfi színész komédiaszériában, Rachel Brosnahan a legjobb színésznő komédiaszériában, és a komédiaszériában legjobban teljesítő színészgárda díját is ez a sorozat vitte haza). A díjazottak teljes listáját itt találjuk.


(via NME)