Öt elsőfilmest támogat a Filmalap

A Filmalap Inkubátor Programjának rendezvényén tíz döntős mutatta be filmterveit, amiből végül öten térhettek haza támogatással.

A Filmalap Inkubátor Program tíz döntőse személyesen mutatta be filmterveit a szakmai közönségnek és a zsűrinek a Toldi moziban megrendezett teltházas pitchfórumon. A Filmalap célja a 2015-ben indított kezdeményezéssel a pályakezdő filmesek innovatív alkotói bemutatkozásának támogatása.

A nyertesek; Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

 

A nyertesek és filmterveik:

  • Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra: A legjobb dolgokon bőgni kell
  • Kis Hajni: Külön falka
  • Lőrincz Nándor és Nagy Bálint: Garázsmenet
  • Oláh Judit: A tábor
  • Szirmai Márton: Hol rontottam el?

A zsűri döntése és a szakmai közönség szavazatai alapján Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra alkotópárosnak a mai 30 évesekről szóló dráma-vígjátéka, Kis Hajni apa-lánya komplex kapcsolatát feldolgozó játékfilmje, Lőrincz Nándor és Nagy Bálint szexuális bántalmazással foglalkozó drámája, Oláh Judit dokumentumfilmje, amely a szexuális zaklatással megvádolt Sipos Pál tanár nyomába ered, valamint Szirmai Márton diktatúrákon átívelő, humoros egész estés animációja nyert.

A Toldi moziban megrendezett pitchfórumon a program tíz döntőse személyesen mutathatta be filmterveit a szakmai közönségnek, valamint a rendezvény zsűrijének, amelynek tagjai az idén Bodzsár Márk forgatókönyvíró, rendező, Kálomista Zsuzsa filmforgalmazási szakember, Mécs Mónika producer, Pápai Zsolt egyetemi oktató és Ujj Mészáros Károly forgatókönyvíró rendező voltak.

A Filmalap Inkubátor Programjára diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott elsőfilmes rendezők jelentkezhettek, és azok a direktorok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. A rekordszámú, 71 beérkezett pályázat közül 10 jutott be a döntőbe tavaly októberben. A 10 döntős pályázati úton részesült a Filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában. A Filmalap fejlesztő csapatának közreműködésével, több hónapos filmterv fejlesztési folyamat előzte meg a pitchfórumot.

A teltházas pitchfórumon az alkotók a szakmai közönségének bemutatták be a 10 döntős filmtervet. Közül hármat a szakmai zsűri és további kettőt a meghívott közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) szavazott meg.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást a Filmalap Inkubátor Programja. A pályakezdő alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását.

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu