Quentin Tarantino jobban tenné, ha most egy kicsit befogná a száját

Most azért került össztűz alá, mert előkerült egy régebbi interjú, amiben megvédte Roman Polanskit: szerinte a lengyel rendező múltbeli tette nem volt nemi erőszak.

Roman Polanskit az amerikai hatóságok 1977 márciusában letartóztatták, és bíróság elé állították egy 13 éves kislány megrontásának vádjával, amit Jack Nicholson lakásán követett el. Részleges beismerő vallomást tett: bűnösnek vallotta magát abban, hogy egy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, a nemi erőszakot azonban tagadta. A filmes még az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött. Az esetet az évek során mindkét fél különbözőképpen írta le.

Fotó: Frazer Harrison / Staff / Adam Nurkiewicz / Stringer / Getty Images

 

Ezek - úgy látszik,- nem Tarantino nagy napjai, ugyanis előkerült egy 2003-as interjú, amiben Howard Stern kérdezi a rendezőt. Az interjúban Tarantino megvédi lengyel kollégáját, Roman Polanskit: szerinte az, amit Polanski a hetvenes években elkövetett, nem nevezhető nemi erőszaknak.

„Szexelt egy kiskorúval. Ez nem nemi erőszak.”

Legutóbb tegnap írtunk Tarantinóról és Uma Thurmanről, aki a Kill Bill forgatásán súlyos sérüléseket szenvedett egy autóbalesetben: bár ő nem Tarantinót hibáztatta a történtek miatt, azért a rendezőnek komoly felelőssége lehetett abban, hogy pl. az autó, amivel a színésznőnek száguldania kellett egy bizonytalan útszakaszon, nem volt a legmegbízhatóbb, és hogy a kunsztot a színésznőnek kellett megcsinálni kaszkadőr helyett. Ezt a hibát aztán a rendező a Deadline-nak adott interjújában élete egyik legnagyobb hibájának nevezte, valamint azért is magyarázkodnia kellett, mert személyesen ő köpte le Thurmant a forgatáson Michael Madsen helyett, és az is kiderült, hogy saját kezűleg fojtogatta a színésznőt egy jelenet felvételekor „a hitelesség kedvéért”.

Az is köztudott már, hogy Tarantino tudott a Harvey Weinstein által elkövetett nemi erőszakokról és szexuális zaklatásokról, mégsem tett ellene semmit. Ezt ő maga ismerte el egy közleményben, nem sokkal azután a közleménye után, amiben még saját bevallása szerint annyira sokkolták a kibukott Weinstein-ügyek, hogy akkor nem is tudott hozzáfűzni többet.

A mostani hangulatban a rendezőnek úgy hiányzott a 2003-as interjú előkerülése, mint púp a hátára: a dühös kommentelők emiatt is Tarantinónak estek, ami egyébként nem is csoda, mivel ilyen mondatok hangzottak el az interjú során a rendező szájából:
„Nem erőszakolt meg egy tizenhárom évest. Ez csak a törvény szerint volt nemi erőszak. (A szexuális aktus egy beleegyezési kort el nem érő kiskorúval a törvény értelmében nemi erőszaknak minősül – a szerk.) Ez nem teljesen ugyanaz.”

Bár Tarantino elismerte, hogy törvényellenes, azzal védte Polanskit, hogy „a lány randizott a pasival”, és „bulizni ment Romannal”. Stern és műsorvezetőtársa, Robin Quivers többször is felhívta Tarantino figyelmét arra, hogy helytelen a helyzet értelmezése. „Ha egy 13 évessel közösülsz, és te egy felnőtt férfi vagy, tudod, hogy ez rossz” - mondta Stern. A rádiós azt is megkérdezte a rendezőtől, hogy mit tenne, ha az a tizenhárom éves lány az ő lánya lenne, amire Tarantino azt felelte, hogy „a szart is kiverte volna a férfiból”.


Még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Tarantino most készülő filmje pont a Manson-gyilkosságok idején fog játszódni, és a filmben Polanski valamint néhai felesége, Sharon Tate karaktere is szerepet kap. Sharon Tate-et Charles Manson bandája gyilkolta meg 1969 nyarán.

Itt lehet meghallgatni a felvételt:

via NME