Robert Zemeckis Boszorkányok című filmje miatt bocsánatkérésre kényszerült a stúdió

A magyar mozikban november 5-én debütált alkotás boszorkányábrázolásával alaposan megsértették a fogyatékkal élőket.

Október 22-én került fel az HBO Max nevű, idén tavasszal indult streamelős szolgáltatásra a Roald Dahl: Boszorkányok című családi film, Dahl azonos című regényének újabb adaptációja, olyan alkotókkal a háttérben, mint Zemeckis mint rendező, Guillermo del Toro mint producer és forgatókönyvíró és Alfonso Cuarón mint producer, illetve olyan színészekkel a főbb szerepekben, mint Anne Hathaway vagy Octavia Spencer.

A film sztorija szerint egy kisfiú és a nagymamája egy szállodába menekül a gyereket üldöző boszorkányok elől, és itt balszerencséjükre pont belefutnak egy nagy banyatalálkozóba. A könyveredetiben olvasható leírás szerint a boszorkányoknak nincsenek lábujjaik, lábfejük elöl négyszögletes formában végződik, ujjaik végén pedig nem körmök, hanem nagy, karomszerű képződmények vannak, ezért mindig kesztyűt kell hordaniuk, hogy ne lepleződjenek le.

 

Forrás: InterCom

 

Zemeckis alkotásában ezt úgy oldották meg, hogy a boszorkányoknak – ahogy az a banyatársadalmat vezető, Anne Hathaway által alakított Nagy Főboszorkány kezein is jól látható – egy-egy kezükön csak három, furcsán deformált ujjuk van. Az alkotók és a filmet gyártó stúdió, a Warner Bros. azonban nem gondoltak arra, hogy van egy olyan végtag-differencia, ami pont így néz ki, ezzel pedig nemcsak megbántották a testi fogyatékkal élők közösségét, de, gyerekfilmről lévén szó, könnyedén azt a képet alakíthatják ki a gyerekekben, hogy a végtagdeformitás félelmetes, és gonoszság társul hozzá.

A film boszorkányábrázolása miatt csalódottságát fejezte ki Amy Marren amerikai paralimpikon, a Paralimpiai játékok hivatalos Twitter oldalára pedig kiraktak egy bejegyzést, amelyben az olvasható, hogy „a végtag-differencia nem félelmetes”, és hogy „a másságot ünnepelni, a rokkantságot pedig elfogadtatni kéne”. Ennek hatására a Warner közleményben kért bocsánatot az érintettektől. Azt írják, bánják, hogy megsértették a rokkant közösség tagjait, és mélyen elszomorítja őket, hogy a testi fogyatékkal élőket így felzaklatta a Boszorkányok fiktív karaktereinek ábrázolásmódja. „Az adaptáció során designerekkel és képzőművészekkel dolgoztunk együtt, hogy új megközelítéssel jöhessünk elő a könyvben leírt macskaszerű karmokat illetően.

De sosem állt szándékunkban ezeket a kitalált, nem emberi lényeket a rokkantakkal azonosítani”

– olvasható még a nyilatkozatban.


(via Collider, Variety)