Steven Spielberg Arany Medvét kap Berlinben

Ő kapja a jövő februárban megrendezendő filmfesztivál életműdíját.

A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivált 2023. február 16. és 26. között fogják megrendezni, de az egyik díjazott kiléte már kiderült. A bejelentés szerint ugyanis

Steven Spielberg kapja majd az esemény tiszteletbeli Arany Medvéjét egész eddigi életműve elismeréseként.

Ezzel párhuzamosan a fesztiválon levetítik a rendező legújabb, önéletrajzi ihletésű filmjét, A Fabelman családot is, a hivatalos német mozis premier előtt, amire majd csak márciusban kerül sor. Ezenkívül egy, a direktor munkáiból válogatott filmösszeállítást is műsorra fognak tűzni, de ennek részletei még nem derültek ki.

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images


„Hihetetlen karrierje során Steven Spielberg nemcsak nézők generációit bűvölte el világszerte, de új jelentést adott a ’mozi’-nak mint az álmok gyárának is. Kalauzoljon akár a tinédzserek örökké varázslatos világába vagy a történelmi valóságba, filmjei mindig egy új szintre emelik a közönséget, ahol a nagyvászon érzelmeink beteljesülésének lesz a terepe” – közölte egy nyilatkozatban a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál két igazgatója, Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian.

„Amellett pedig, hogy őt tekinthetjük minden idők legsikeresebb filmkészítőjének, szociális elkötelezettsége miatt is számtalan elismerésben részesült”

– hívták fel a figyelmet a közleményben Spielberg olyan, a Golden Globe-ok, az Emmyk és az Oscarok mellett kapott kitüntetéseire, mint a Schindler listája és a Shoah Foundation miatt Németországtól elnyert Nagykereszt érdemrend, a II. Erzsébet által átadott lovagi cím vagy az Elnöki Szabadságérdemrend, Barack Obama elnök elismerése.


(via Variety)