Sydney Sweeney legnagyobb hazugságai

Hollywood legújabb szupersztárja szereti meggörbíteni a valóságot. Mutatjuk, hogyan.

2018-ban még alig ismerték néhányan a nevét, ma ő az egyik legkeresettebb fiatal hollywoodi sztár. Sydney Sweeney az Eufória című HBO-sorozatnak köszönhetően vált sztárrá, de szerepelt az Éles tárgyakban és A Fehér Lótuszban is, az utóbbi években pedig a mozit is meghódította. 2021-ben még „csak” egy kis költségvetésű erotikus thrillere jött ki (Kukkolók), tavaly viszont már az év egyik legnagyobb romkom sikerének sztárja volt (Imádlak utálni), azóta pedig láthattuk képregényfilmben (Madame Web), és jelenleg is fut a mozikban az első horrorja (Szeplőtlen). És még idén jön két nagy költségvetésű thrillere, amelyben olyan partnerei lesznek, mint Julianne Moore, Ana de Armas, Vanessa Kirby és Jude Law.

Meztelenkedéssel utazott a csúcsra, de nem akar áldozat lenni Hollywoodban

A 26 éves Sydney Sweeney saját produkciós céget alapított, és maga irányítja a karrierjét. Más utat járnak a színésznők a #MeToo utáni korszakban.

Sydney dicsérete


A Sweeney-jelenséget leginkább Jennifer Lawrence üstökösszerű felfutásához lehet hasonlítani, aki 2010 körül, első nagy sikerei idején nemcsak a színészi játékával hívta fel magára a figyelmet, hanem a showműsorokban, interjúkban mutatott természetességével és humorával. Sweeney nyilvános szerepléseit is élmény nézni, egy olyan színésznő képét sugározza, aki a sztárstátusza ellenére is két lábbal a földön jár, mint egy átlagember. Az „eredetmítoszához” az is hozzá tartozik, hogy nem Hollywoodban, hanem egy kisvárosban, a Washington állambeli Spokane-ben nőtt fel, és elmondása szerint kamaszként egy ötéves üzleti tervvel próbálta meggyőzni a szüleit, hogy engedélyezzék neki, hogy színészi pályára lépjen. Sikerült neki, és 14 évesen a szüleivel együtt Los Angelesbe költözött, hogy valóra válthassa az álmait. Anyagilag ez megterhelte a családot, és Sweeney is kénytelen volt dolgozni, többek közt éttermi mosdókat takarított és bébiszitterkedett.

Legalábbis ő ezt állítja, de a jelek arra mutatnak, hogy a színésznőtől nem áll távol a füllentés, vagy diplomatikusabban fogalmazva, nem mindig bontja ki az igazság minden részletét.

Túravezető?

A legnagyobb visszhangot az az állítása keltette, mi szerint még gimnazistaként egy rövid ideig túravezető volt a Universal stúdiónál. Erről az Imádlak utálni sajtókörútján beszélt, először a Women's Health portrécikkében, majd a Hot Ones egyik epizódjában és a The Kelly Clarkson Show-ban is. A Universal több, egykori túravezetője a TikTok-on kérdőjelezte meg ezt az állítását, mondván, nehezen hihető, hogy ezt a nagy becsben tartott állást, amit általában huszon- és harmincévesek töltenek be, egy tinédzser csak úgy megkapja.

Taylor Hancock, aki hosszú évek óta a Universal idegenvezetési részlegénél dolgozik, elmondta, hogy a Universalnál túravezetőként elhelyezkedni "köztudottan nehéz", és nem "csak egy nyári munka, amit bármelyik tinédzser megkaphat". Hancock szerint több körös meghallgatáson kell részt venni, csak azért, hogy a jelölt bekerüljön egy tanfolyamba, ahol az információkat elsajátítva esetleg megkaphatja valamikor az állást. Volt például olyan év, amikor 800 jelentkezőből 25-öt vettek fel.

A Hollywood Reporter utánajárt az állításoknak, és kiderítette, hogy az Eufória sztárja valóban dolgozott a Universal stúdióban, de csak egy hónapig, 2016. június 12. és 2016. július 18-a között. Egy Abbie Reed nevű YouTuber még jobban beleásta magát a témába, és talált egy olyan névtelen belsős forrást a Universalnál, aki elárulta neki, hogy Sweeney nem túravezető volt, hanem „szórakoztatási asszisztens”, illetve „karakterkísérő”, vagyis az a munkatárs, aki segít a jelmezekbe belebújni a karaktert játszó személyeknek az élményparkban.


A színésznő a Hot Onesban azt állította, hogy csak azért volt rövid ideig a Universalnál, mert megkapta a szerepet az Éles tárgyakban. Az idővonal azonban nem stimmel: Sweeney 2016-ban végezte el az iskolát, az HBO sorozatának viszont csak 2017 májusában jelentették be a szereposztását. A döntés, hogy Sweeney-é lesz a szerep persze már korábban megszületett – a YouTuber forrásai szerint 2017 március-április táján. Vagyis a színésznő sztorija csak akkor állna össze, ha egy teljes évvel a hivatalos bejelentés előtt megkapta volna a szerepet – ami a sci-fi kategória, hiszen akkor még a sorozat sem kapott zöld utat.

Mindenhez IS ért

A YouTuber górcső alá vette a színésznő többi állítását is. Sweeney többször is eldicsekedett vele, hogy az Eufória-béli karakterével szemben ő nem pomponlány volt, hanem a sportot választotta mint iskolai aktivitást. Benne volt többek közt:

  • az iskolai focicsapatban,
  • a kosárlabdacsapatban,
  • a baseballcsapatban,
  • a sícsapatban,
  • a wakeboardcsapatban,
  • plusz tagja volt a robotikaszakkörnek
  • és a matekklubnak.

És ez még nem minden: golfozott, softballozott, motorozott, kickbokszozott sőt, kipróbálta magát grapplingban és MMA-ban, azaz ketrecharcban is! Emellett természetesen évfolyamelső is volt.


De hogy volt erre mind ideje? És hol? Ha Spokane-ben, akkor elég zsúfolt lehetett a menetrendje, oda ugyanis csak alsótagozatba járt, mivel 14 évesen Los Angelesbe költöztek. Hogy ott hova járt gimnáziumba, az rejtély, legalábbis a Wikipedia-oldaláról, vagy egy sima Google-kereséssel nem derül ki. Az önkéntes oknyomozó YouTuber azonban ezt is kiderítette: Sweeney a Brighton Hall nevű iskolában végzett 2016-ban, ahol speciálisan olyan diákokat képeznek, akik színészek, művészek, kreatív szakemberek akarnak lenni.

Sweeney a saját állítása szerint ekkoriban folyamatosan castingokra járt, és volt olyan tanév, hogy emiatt 117 napot hiányzott. Mennyire életszerű, hogy a meghallgatások mellett még volt ideje az iskolai sportcsapatokban is aktivizálnia magát? Nem zárható ki persze, hogy valójában az iskolán kívül űzte ezeket a sportokat, de vajon miből, ha a család annyira le volt égve anyagilag, hogy csődöt jelentettek? – legalábbis utólag ezt állítja a színésznő.

Megélhetési gondok

"Végig kellett néznem, ahogy a szüleim sok mindent elveszítenek. Csődöt jelentettünk, és el kellett adni az otthoni tóparti házunkat. Nem engedhettük meg magunknak az életet L.A.-ben, sehol sem engedhettük meg magunknak."

A Brighton Hall pénzes elitképzőjében 18 ezer dollár az éves tandíj, emellett nyilván fizetni kellett a színészórákat és a tagdíjakat is különféle klubokba. Aligha lett volna bölcs döntés utóbbiakra pazarolni a család összekuporgatott dollárjait, úgyhogy érdemes fenntartásokkal kezelni Sweeney önmarketingjének ezt a részét is. (Bónusz adalék, hogy az állítólagos csődeljárás után Sweeney öccsét is ugyanabba a méregdrága iskolába íratták be.)

Forrás: HBO Max


És mi a helyzet azzal az állításával, hogy évfolyamelső volt? Ez akár igaz is lehet, a Brighton Hallba azonban összesen 76 diák jár, vagyis osztályonként 6-7 diák – ebben a mezőnyben lett Sweeney a legjobb. Persze ez sem kis teljesítmény, pláne évi 117 nap hiányzás mellett. 

Megmaradt kisvárosi lánynak

Sweeney sok színésszel ellentétben a befutása után sem költözött Los Angelesbe, továbbra is Spokane-t tartja otthonának, és a forgatások idején a „bőröndből él” – legalábbis ezt mondta a Madame Web sajtóturnéján. Ehhez képest egy gyors kereséssel kideríthető, hogy két házat is vett Hollywoodban. (És közben arra panaszkodik, hogy nincs annyi pénze, hogy akár csak hat hónapra szüneteltesse a színészi karrierjét.)

De miért görbíti meg a valóságot Sydney Sweeney?

Képzeljünk el két eredettörténetet. Az egyikben egy fiatal színésznőjelölt az utolsó megtakarított pénzéből Los Angelesbe költözik, és miközben pincérnőként dolgozik, castingról castingra jár. Már a lakbért sem tudja kifizetni, és az is eszébe jut, hogy feladja az álmait, de hosszú évek reménytelen gürcölése után, megkapja végre a kiugrást jelentő nagy szerepet.

A másik verzióban egy középosztálybeli családba született kislány közli a szüleivel, hogy színésznő szeretne lenni, akik a kedvéért Los Angeles-be költöznek, és beíratják egy elitképzőbe. És mivel nem kell 8 órákat dolgoznia, hogy eltartsa magát, annyi meghallgatásra jut el, amennyire csak akar. Néhány évvel később pedig neki is bejön a számítása, és egyszerre három komoly sorozatba is becastingolják.

Forrás: Getty Images (Ethan Miller)


Sweeney története egyértelműen a második, de ő inkább azt szeretné, hogy úgy gondoljanak rá, mint aki a semmiből érkezve, óriási akadályokat leküzdve teljesítette be az amerikai álmot. A sztárság pedig véletlenül sem szállt a fejébe, ezért nem él Los Angelesben, és ezért hódol olyan hobbiknak, mint a veteránautó-szerelés…

A tanulság mindebből nem az, hogy Sweeney nem dolgozott meg a sikerért, vagy hogy érdemtelenül jutott fel a csúcsra – már bebizonyította, hogy nemcsak fizikai adottságai, hanem színészi tehetsége is van –, hanem, hogy a tudatos karrierépítésbe nála az is belefér, hogy mindig a megfelelő narratíva irányába hajlítsa a valóságot.

Forrás: Intercom


Marketingflörtölés

Ha esetleg megunná a színészi pályát, fantasztikus PR-ügynök lehetne belőle, és erre tökéletes példa az Imádlak utálni körüli felhajtás is. A színésznő és a filmbeli partnerét alakító Glen Powell „kiszivárgott”, intim hangulatú forgatási fotóinak hála a bulvárlapok és a közösségi média hónapokon át találgatták, hogy vajon egy párt alkotnak-e. A sajtókörúton pedig már annyira izzott körülöttük a levegő, hogy sokan kész tényként kezelték, hogy összejöttek. Powell végül a Business Insiderben árulta el, hogy szándékosan játszottak rá a köztük amúgy is meglévő kémiára a filmet producerként is jegyző Sweeney felbujtására.

Sydney-nek jár ezért nagyjából minden érdem. Nekem nincs meg a szellemi kapacitásom ahhoz, hogy ilyesmit véghezvigyek, de ő nagyon okos. Nagyon okos.

(…)

az egyetlen ok, amiért nehezebb volt belemennem ebbe a dologba, az az volt, hogy egy nagyon is valós szakításon mentem keresztül egy promóciós turné közepette. (…) Sydney-nek sokkal könnyebb volt beleállnia ebbe, mert ő egy nagyon elkötelezett és csodálatos kapcsolatban él, és nagyon boldog. Nekem egy kicsit nehezebb volt.”

L’art pour l’art lódítások

A marketing- vagy mítoszépítési célú füllentéseket meg lehet racionálisan magyarázni, de a mellékelt oknyomozó YouTube-videóból az is kiderül, hogy Sweeney akkor is szereti kiszínezni a valóságot, amikor semmi oka nem lenne rá. Ilyen eset volt például, amikor a GQ csatornáján elmesélte, hogy 12 éves korában eldöntötte, csak és kizárólag vizet fog inni, és azóta is ehhez tartja magát – csak éppen egy korábbi, 2022-es interjúban elárulta, hogy a Shirley Temple nevű koktéllal szokott ünnepelni.

Egy másik érthetetlen eset, amikor Jimmy Fallon showműsorában meglepte a műsorvezetőt egy kosárlabdával, amit a Gonzaga Bulldogs csapatának minden tagja aláírt. Sweeney elmesélte, hogy a csapatból többen is ráírtak, rávette őket, hogy készítsék el Fallonnak az ajándéklabdát. A Gonzaga Bulldogs által is megerősített valóság ezzel szemben az, hogy a színésznő édesanyjának jutott eszébe az ötlet, miután megtudta, hogy a házát éppen renováló szakember jó összeköttetésekkel rendelkezik a csapathoz. Ez az ember volt az, aki aláíratta a labdát, majd a repülőtérre rohant, hogy át tudja adni a színésznőnek az ajándékot, mielőtt felszáll a New York-i gépre. Akár ezt a verziót is elmesélhette volna Sweeney a showműsorban, elvégre sokkal izgalmasabb az ő verziójánál, csak akkor nem ő lett volna a sztori főszereplője…

 

Via: Buzzfeed / Scandy / Business Insider / NME / Variety