Szeressük a magyar filmet!

Egy 1901-es, azóta elveszett film, A táncz születése adja az alkalmat a hazai filmgyártás 120 évének megünnepléséhez, gondolta a Filmalap, meghirdetve a Magyar Film napját!

Országszerte már több mint 100 szervezet csatlakozott a Filmalap által hagyományteremtő céllal indított #MAGYARFILMNAPJÁ-hoz, április 30-án több mint 50 helyszínen lesznek filmes programok, és nem csak a határon innen, de például Erdélyben, ahol Székelyudvarhelyen a Csinibabával ünnepelnek. Sok budapesti helyszínnel együtt számos vidéki nagyvárosban, köztük Egerben, Miskolcon, Szegeden, Szekszárdon, Szombathelyen, több kisvárosban és falvakban is lesznek helyi szervezésű ünnepi programok április 30-án a #magyarfilmnapja alkalmából – már ahol még maradt működő mozi vagy valamiféle vetítőterem.

A magyar film napja ünneplését a Filmalap azért kezdeményezte, hogy ezentúl minden évben saját szervezésű programokkal tisztelegjünk országszerte a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt az első magyar film, az 1901-ben készített A táncz bemutatójának napján. A fekete-fehér némafilm volt az első tudatosan rendezett magyar filmalkotás, amely az Uránia Tudományos Színház egyik előadásának mozgóképes illusztrációjaként született. A film története igen kalandos: Pekár Gyula újságíró, országgyűlési képviselő, később miniszter, mozgóképeket kért Zsitkovszky Bélától, az Uránia vetítőgépészétől. Az eredetileg fotográfus Zsitkovszky örömmel látott a feladathoz az Uránia tetőteraszán, a kor kitűnő színészeivel és az Operaház balerináival. Csakhogy az első felvételeket meg kellett ismételni, mert az Uránia laboratóriuma leégett, a huszonnégy kinematogramot 1901. április 30-án mutatták be. A film a sikeres itthoni bemutatója után Párizsba is eljutott, a mozgókép nem maradt fenn, csak a képeiből készült képeslapok – de lehet, hogy egyszer valahonnan, mondjuk, egy külföldi gyűjtőtől előkerülnek a kópiák.

Filmforgalmazók, mozik, oktatási intézmények, kulturális központok, könyvtárak, egyesületek és önkormányzatok tartanak a jeles nap alkalmából magyar filmes programokat, vetítéseket, beszélgetéseket és közönségtalálkozókat. A magyar film napjára a Filmalap felkérésére Szabó Kimmel Tamás, Ónodi Eszter, Petrik Andrea, Vecsei H. Miklós részvételével készült egy videó, melyben a népszerű színészek arról vallanak, hogy mit jelent számukra a magyar film.

A Filmalap fő céljainak egyike, hogy visszahódítsa a közönséget a magyar filmekre, és felhívja a figyelmet a mozizásra, mint értékes és emlékezetes közösségi élményre. A #magyarfilmnapjához folyamatosan csatlakozhatnak az intézmények, szervezetek ezen a honlapon - ha az idei rendezvényről lemaradtak, még mindig ott a jövő évi vagy azutáni.

Az Uránia és a Filmalap közös programjáról bővebb információ ITT található.

#nezzmagyarfilmet #magyarfilmnapja