Szétszedik a mozit a magyar filmekért

Teltházas vetítésekkel dübörög a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A közönség elsősorban az új magyar filmekre kíváncsi: ezeknek a vetítésére nem is mindenkinek sikerült bejutnia.

A CineFest idén szeptember 14-én kezdődött. Az ünnepélyes megnyitón a fesztivál és a város vezetése a filmszakma nemzetközileg is ismert és elismert alkotóit köszönthették Miskolcon, többek közt Krzysztof Zanussi lengyel filmrendezőt, a CineFest nagyjátékfilmes zsűrijének elnökét, aki megkapta az Európai Mozi Nagykövete díjat.

Az idei fesztivál legjobban várt programja az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjének, a Napszálltának a hazai ősbemutatója volt. A fesztivál második napján, szombaton Nemes Jeles László rendező a Napszállta kreatív stábjának számos tagjával együtt személyesen jött el a miskolci bemutatóra.

Nemes Jeles László a CineFesten. Forrás: Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

 

Már a filmpremier kísérőprogramjaként meghirdetett Saul fia rendezői DVD-dedikálás is hatalmas érdeklődés mellett zajlott, de a Napszállta hazai ősbemutatóját a CineFest életében eddig még nem tapasztalt érdeklődés övezte: a nézők kígyózó sorokban várták, hogy bejuthassanak a Művészetek Házába, ahol szimultán, több alkalommal is teltházas termekben vetítették le a filmet, amire sok nézőnek nem is sikerült bejutnia.

A CineFest első hétvégéjének másik szenzációja Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjének magyarországi bemutatója volt. Szilágyi filmjét is – amely Cannes-ból elhozta a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját – rendkívüli érdeklődés övezte, a nézők alig fértek be a premierre. A filmet az alkotók is elkísérték Miskolcra: Szilágyi Zsófia rendező, Szamosi Zsófia és Füredi Leó főszereplőkkel és Pataki Ági producerrel együtt, közönségtalálkozón válaszolt a nézők kérdéseire. A CineFest még szeptember 23-ig tart, a részletes programot itt vagy a fesztivál honlapján találjuk.


(via Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)