Szexuális zaklatással és párkapcsolati erőszakkal vádolják Shia LeBeoufot

Az FKA twigs művésznéven ismert brit énekesnő, Tahliah Debrett Barnett nyújtott be ellene keresetet egy Los Angeles-i bíróságon. A színész – aki nem először volt erőszakos egy nővel szemben – egy újságnak elismerte, hogy bántalmazta volt barátnőjét.

FKA twigs és LeBeouf 2018 és 2019 folyamán voltak együtt, miután közösen dolgoztak az Édes fiam című filmen.

„Shia LaBeouf bántja a nőket. Kihasználja őket. Bántalmazza őket mind fizikálisan, mind mentálisan. Veszélyes ember”

– olvasható a beadványban, ami a Varietyn teljes terjedelmében elolvasható, és amelyben Barnett leírja, hogy kapcsolatuk hónapjai alatt könyörtelen bántalmazásnak volt kitéve. Az énekesnő szerint a színészről a médiában folyamatos botrányai és erőszakos viselkedése ellenére az az imidzs alakult ki, hogy hóbortos, de ártalmatlan művészlélek. „Minden nőnek meg kell tudnia, hogy LeBeouf nem az a megkínzott művész, akinek beállítja magát, hanem egy kártékony és veszélyes ember” – szögezi le Barnett a keresetben.

Shia LaBeouf és FKA twigs 2018-ban Párizsban. Forrás: Melodie Jeng / GC Images / Getty Images

 

Az énekesnő Instagram oldalán egy nyilatkozatot is kirakott az esettel kapcsolatban, amelyben kifejti, hogy azért tárta fel bántalmazásának történetét és viszi bíróságra az ügyet, hogy nőtársain segítsen. Barnettet egyébként a kereset nyomán a New York Times is megkereste, és egy cikkben részletesen is leírják, mi mindent követett el a színész FKA twigs ellen. A legsúlyosabb incidens egy 2019-es közös utazás során történt, amikor LeBeouf állítólag folyamatosan zaklatta az énekesnőt.

Egy alkalommal például arra ébredt, hogy fojtogatja, a hazafelé úton pedig szándékosan veszélyesen vezette az autót, amelynek Twigs ült az anyósülésén. Amikor Barnett egy benzinkútnál megpróbált elmenekülni,

a színész megütötte és visszakényszerítette a kocsiba.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FKA twigs (@fkatwigs) által megosztott bejegyzés


A folytonos fizikai, érzelmi és mentális bántalmazásról beszámoló énekesnő mellett a lapnak nyilatkozott Shia LaBeouf egy másik korábbi barátnője, Karolyn Pho is, aki szintén azt állítja, hogy a színész erőszakosan viselkedett vele (egyszer például részegen az ágyhoz kötözte és lefejelte). FKA twigs a bántalmazásokon kívül azt is elmesélte, hogy LeBeouf

nemi úton terjedő betegséggel fertőzte meg, állandóan egy töltött pisztolyt tartott az ágyukban,

és álmában is mindig terrorizálta. „Amin Shia mellett keresztülmentem, a legrosszabb dolog volt, ami történt velem az életben. Senki sem hiszi el, hogy ilyesmi megeshet vele. De az igazság az, hogy ez bárkivel megtörténhet” – nyilatkozta az énekesnő.

Forrás: Emma McIntyre / Getty Images for HFA és Gary Gershoff / WireImage / Getty Images

 

A New York Times egyébként LaBeoufot is megkereste az ügyben, és a színész azt mondta, hogy szerinte nem minden igaz ugyan az állítások közül, de úgy érzi, tartozik ezeknek a nőknek azzal, hogy megkapják az esélyt a közleményük nyilvánosságra hozatalára, ő pedig elszámoltatható legyen azokért a dolgokért, amiket elkövetett. „Nem vagyok abban a helyzetben, hogy bárkinek is megszabjam, hogy érezze magát a viselkedésem miatt. Nincs mentségem az alkoholizmusomra és az agressziómra, csak magyarázatom.

Évek óta bántom saját magam és a körülöttem lévőket. Hosszú a bűnlajstromom, amiért szégyellem magam, és bocsánatot kérek mindazoktól, akiknek fájdalmat okoztam.

Mást nem tudok mondani” – közölte a sztár a lappal.

Mindez egyébként nem az első eset, hogy LaBeouf erőszakoson viselkedik egy nővel (vagy épp férfival) szemben. 2014-ben egy New York-i klubban garázdaság miatt tartóztatták le (ezt követően önkéntesen elvonóra ment), 2015 nyarán Németországban lépett fel erőszakosan akkori barátnője, a szintén színész Mia Goth ellen, 2017-ben ismét garázdaság következett, ezúttal a Georgia állambeli Savannah-ban, idén szeptemberben pedig könnyű testi sértés miatt emeltek vádat ellene, de kocsmai verekedés és rendbontás is szerepel a priuszában. A 2017-es eset után egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és dühkezelési terápiára is kötelezte a bíróság.


(via NME, Variety)