Színészek, akik színésztársaik segítségére siettek

Bár mi általában a sikert és a csillogást látjuk, a színészet nehéz szakma, különösen a kezdők számára, és ilyenkor jól jön egy kolléga segítsége, aki egyben emberségből is jelesre vizsgázik.

Fred Astaire megtanította Debbie Reynolds-ot táncolni

Az Ének az esőben forgatása során a női főszereplő Debbie Reynolds úgy érezte, hogy Gene Kelly, a film sztárja és társrendezője túl kemény vele. Reynolds akkor még csak 19 éves volt, nem volt táncos háttere és tapasztalata, így nehéz volt lépést tartania a többi táncossal. Bár a színésznő később elismerte, hogy Kelly kemény leckéi segítették abban, hogy jobb előadóvá váljon, kimerült és lehangolt volt,

sokszor kénytelen volt addig táncolni, amíg vérezni nem kezdett a lába,

és már alig tudott mozogni, és volt, hogy az orvosok előírására napokra ágyban kellett feküdnie. Reynolds ezt írta visszaemlékezésében: „Három hónapom volt, hogy megtanuljam, amit Gene Kelly és Donald O'Connor évek óta gyakorolt. Napi nyolc órát táncoltam, megállás nélkül. Egyik nap a zongora alatt feküdtem zokogva, amikor hallottam, hogy egy hang megkérdezi: "Miért sírsz?" A hang a legendás táncos Fred Astaire-é volt, aki azért volt a stúdióban, hogy a Királyi esküvő (1951) című filmjéhez próbáljon. Astaire elmondta, hogy őt is gyakran gyötri a szorongás, és meghívta a fiatal lányt a próbáira, ahol segített neki számos nehéz koreográfiát megtanulni.

Donald O'Connor, Debbie Reynold és Gene Kelly és Ének az esőben című filmben- Forrás: M1

 

Denzel Washington fizette Chadwick Boseman képzését 

A tragikusan fiatalon elhunyt, de rendkívül tehetséges Chadwick Bosemant talán meg sem ismerhette volna a nagyközönség, ha nincs egy kollégája, aki a hóna alá nyúlt, hogy elindítsa a pályán. Amikor Boseman a Howard Egyetem hallgatója volt, egyik professzora, Phylicia Rashad, a The Cosby Show munkatársa felkereste néhány híresség barátját. Megkérdezte őket, hogy támogatnának-e olyan diákokat, akik szeretnének részt venni a nagy hírű és híresen drága British American Drama Academy nyári programjában. Denzel Washington volt az, aki magára vállalta, hogy fedezi Boseman képzésének költségeit, és nem verte a dolgot nagy dobra. Csak akkor derült ki, amikor Boseman beszédet mondott, amikor Washington megkapta életműdíját az Amerikai Filmintézet átadóünnepségén, ahol így fogalmazott: „Denzel nagylelkűen és a neve mellőzését kérve vállalta, hogy fizeti a képzésem költségeit. Képzeljék csak el: kapsz egy levelet, amely szerint a nyári tandíjat kifizették, és a jótevőd nem más, mint a bolygó legmenőbb színésze. Denzel Washington nélkül nem lett volna Fekete Párduc. És nem csak én lehetek neki hálás, hanem az egész generációm, akik őt nézve nőttek fel.”

Chadwick Boseman - Forrás: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty Images

 

Robin Williams kiállt a gyermekszínészek mellett a Jumanji forgatásán

Történt ugyanis, hogy a Bradley Pierce által alakított kisfiú a történet egy pontján majommá változott, ám a vastag sminkje folyamatosan elázott. A monszun jelenetsor felvétele 8 napon keresztül zajlott, a producerek viszont gyorsabb tempót követeltek meg a stábtól, és túlórára akarták rávenni a gyerekeket, mivel úgy számoltak, hogy ha minden nap fél órával tovább forgatnak, akkor megspórolnak 100 ezer dollárt.

Csakhogy a gyerekszínészek esetében jogszabály tiltja, hogy napi 7 és fél óránál többet dolgozzanak, itt ráadásul csuromvizesen kellett forgatniuk.

Ezt a producerek is tudták, ezért megkörnyékezték a gyerekek szüleit azzal, hogy meg kéne kerülni a törvényt. Amikor az eset Robin Williams tudomására jutott, félrevonta a rendezőt és a producereket, és megmondta, hogy ne is álmodjanak a gyerekek túlórájáról, rendeljenek el plusz forgatási napot. Pierce visszaemlékezése szerint ilyen kemény ultimátumot senki más nem mert volna adni, hiszen óriási pénzösszegek forogtak kockán. A másik gyerekszínész egy Kirsten Dunst nevű kislány volt, azóta gyakran hallani róla.

Jumanji - Forrás:  AXN

 

Emma Thompson felmondással fenyegetőzött, amikor egy színésznőt fogyásra akartak kényszeríteni

Emma Thompson komikaként kezdte, és elsősorban a nők megjelenésével szemben támasztott nevetséges társadalmi elvárásokról szóló tartalmakra szakosodott, elsősorban ezt a jelenséget gúnyolta ki. Később, amikor a 2008-as Utolsó látogatás című drámában szerepelt, lehetősége nyílt arra, hogy újra foglalkozzon a kérdéssel. A gyártás előkészítése során a producer megkérdezte az egyik színésznőt, hogy hajlandó lenne-e lefogyni a film kedvéért. Thompson azonnal közbeavatkozott: "Ha ezt még egyszer szóba hozzátok, bármilyen szinten, akkor itt hagyom a forgatást. Ilyet soha nem szabad." Gonosz, ami a filmiparban történik, és ez egyre rosszabb. Így is annyi színésznő van, aki nagyon-nagyon vékony, mert egyszerűen nem eszik, mert fél, hogy különben nem kap szerepet." A producerek nem feszegették tovább a témát.

Utolsó látogatás - Forrás: Budapest Film

 

Alan Rickman megvédte Ian McKellent egy otromba rendezővel szemben

Ian McKellen egy interjúban idézte fel, hogy a néhai Alan Rickman annak idején erélyesen kiállt mellette a Raszputyin (1996) forgatásán, ahol ő az orosz cárt, Rickman pedig a címszereplő Grigorij Raszputyint  alakította. A kamera előtti első napomon nem tetszett neki az, amilyen lekezelően és agresszívan beszélt velem a rendező. Alan, látva, hogy egy kicsit elkámpicsorodtam, csendes, tömör összefoglalót adott a karrieremről, illetve az érdemeimről, majd hangosan követelte a rendezőtől, hogy szálljon le rólam.” A kérdéses rendező a német Ulrich Edel úgy állt bosszút Rickmanen, hogy Raszputyin halálát rengetegszer vette újra, így Rickmannek 18 „mérgezett” tortaszeletet kellett megennie és 18 pohár bort meginnia, ami szőlőlé volt, de a nap végére mentőt kellett hozzá hívni, a füle mellett elsütött fegyverektől pedig maradandó halláskárosodást szenvedett.

Raszputyin - Forrás: HBO

 

Mark Wahlberg lemondott a gázsijáról Michelle Williams javára

Mark Wahlberg tetemes összeget, másfél millió dollárt kapott A világ összes pénze (2015) utóforgatásáért: míg Michelle Williams mindössze ezer dollárt, ami megalázó napi 80 dollárt tett ki. Amint ez kiderült, lett is nagy felhördülés, és talán ez lehetett az oka annak, hogy a színész az egész összeget felajánlotta a Time's Up kampányt indító alapítványnak, ami a bántalmazott nők megsegítésére és jogi védelmére jött létre, és amelynek Williams is kezdeményezője volt. Wahlberg másfél milliója mellé félmillióval beszállt a neves hollywoodi ügynökség, a William Morris Endeavor is, amely mindkét színészt képviseli. Michelle Williams így nyilatkozott erről: „Színésznő társaim mellém álltak, és kiálltak mellettem, aktivista barátaim megtanítottak arra, hogy hallassam a hangomat, a hatalommal rendelkező férfiak pedig meghallgattak és cselekedtek. Ha valóban egy olyan világban akarunk élni, ami az egyenlőségen alapul, akkor mindannyiunknak ugyanannyit kell beleadnunk, és áldozatokat kell hoznunk. A mai nap emlékezetes marad Mark Wahlbergnek, a WME-nek és mindazon nőknek és férfiaknak hála, akik részt vettek a megvalósításában.”

A világ összes pénze - Forrás: Freeman Entertainment Kft.

 

Sarah Paulson Pedro Pascalnak adta a napi keresetét

Sarah Paulson és Pedro Pascal még az 1990-es évek elején ismerkedtek meg, és kezdő színészként gyorsan szoros barátság alakult ki közöttük, miközben mindketten karrierjük beindításán dolgoztak. Csakhogy Pascal édesanyja 2000-ben meghalt, ezért vissza kellett utaznia szülőhazájába, Chilébe, és amikor visszatért New Yorkba, mindent elölről kellett kezdenie. Sorra járt a meghallgatásokra, de nem jöttek a szerepek, így alig tudta fenntartani magát. Az Esquire-nek 2023 áprilisában adott interjújában Paulson (Ratched ) felidézte ezt a korszakot:

„Volt, amikor a munkámból kapott napidíjat nekiadtam, hogy legyen pénze ennivalóra.”

A színésznőt lenyűgözte, hogy Pascal azóta milyen elképesztően sikeres lett, de szerinte ez is része a vonzerejének: „Mindenki szeretne egy darabot belőle. Egyszerűen csak akarod, hogy összejöjjön neki, szerintem erről lehet az igazi filmsztárokat felismerni.”

Sarah Paulson és Marcia Clark 2017-ben a Screen Actors Guild Awards díjátadón - Forrás: Dan MacMedan / WireImage / Getty Images

 

Francia Raisa a veséjét adta Selena Gomeznek

A listán szereplők közül valószínűleg senki sem volt annyira nagylelkű, mint Francia Raisa (Így jártam apátokkal), aki az egyik veséjét ajánlotta fel legjobb barátnőjének, Selena Gomeznek. 2017-ben Selenának veseátültetésre volt szüksége, de úgy érezte, senkitől sem kérhet ilyen óriási szívességet. A színész-énekesnő, aki a Gyilkos a házban című rendkívül sikeres krimisorozat kapcsán újra reflektorfénybe került, így mesélt erről: „Lakótársak voltunk abban az időben, amikor a veséim leálltak, és egyetlen, hozzám közel álló embert sem akartam ilyesmire kérni. Francia azonban önként jelentkezett erre, ráadásul hihetetlen módon kompatibilis volt az átültetésre, és megcsinálta velem az egészet...” Raisa is félt a műtéttől, és még végrendeletet is írt arra az esetre, ha az eljárás nem úgy zajlik, ahogy eltervezték, de a problémák nem nála jelentkeztek, hanem Gomeznél. A sebészeti beavatkozás alatt egy ütőere roncsolódott, így sürgősen egy másikat kellett felépíteni, amit a lábából vett másik érből készítettek el.

Selena Gomez - Forrás: Getty Images