Tát, tűr, öblít – 10 filmes fogorvos a gyámoltalantól a barbár hentesig

Az egyik legtöbb félelmet kiváltó orvosi szakma a filmesek fantáziáját is megmozgatta: van itt daloló szadista, vallató kínzómester, olyan, aki önmagát csonkítja meg részegen, és persze olyan fogorvos is, aki teljesen bekattan, és a páciensein áll bosszút.

Senki sem szereti a fogorvosokat: ennek minden bizonnyal az az oka, hogy olyan területen szúrnak, fúrnak, faragnak, ahol nem látjuk, de érezzük, hogy mit művelnek. Nem véletlen, hogy legtöbb filmben, amiben fogorvos szerepel, mindig van egy kameraállás az doktor szemszögéből, ahonnan nagyon jól látszik a kipeckelt szájú, kiszolgáltatott páciens, majd az ő szemszögéből az orvos, aki fecskendőtűvel, fúróval vagy ki tudja még mivel közelít a védtelen beteghez. Azt hangot meg, mikor a fúró beindul és kezelésbe veszi a fogat, senki sem felejti el, aki egyszer is átélte. Emelett a fogorvosok általában kimért szakemberek, nem jópofiznak, amitől még frusztrálóbb lesz a kezelés. Következzen tíz ikonikus fogorvos a filmekből, a barátságos dokitól a vérszomjas mészárosig.

 

1. Dr. Philip Sherman – Némó nyomában (2003)

Listánk elejére naná, hogy egy animációs film fogorvosa került, aki igazából egy mellékkarakter  ebben a kalandban, mégis fontos szerep jut neki, hiszen az ő akváriumába kerül a fogságba esett kis Némó, és ezzel kivívja az egész vízivilág haragját. Sherman az igazi sznob fogorvos megtestesítője, aki nem tud úgy rendelőt üzemeltetni, hogy ne lenne benne egy egzotikus állatokkal teli akvárium. Az úszkáló tengeri lények nyilván egyfelől megnyugtatják a szemlélődőt, másfelől valamiféle rangot kölcsönöznek a helynek. De hát végeredményben mégiscsak egy apró és túlzsúfolt börtön ez.

A szerepben: animált figura

 

2. Dr. Julian Winston – A kaktusz virága (1969)

Megvan, az amikor a fogorovos azt mondja: “Nem fog fájni!” – na, az egészen biztosan azt jelenti, hogy fájni fog. Az azonos című Broadway-előadásból készült film főszereplője nem véletlenül egy hazudós fogorvos, Julian Winston, aki retteg az elköteleződéstől, ezért inkább azt mondja a nőknek, hogy családos ember, miközben megrögzött agglegény. Egy hazugságtól azonban meglódul a lódítás-szekér, és se vége, se hossza Julian füllentéseinek, melyekkel igyekszik elkerülni a komoly kapcsolatot és a házasságot. Végül persze mégiscsak megállapodik: lehet tippelni, hogy Ingrid Bergmant vagy Goldie Hawnt választja.

A szerepben: Walter Matthau


3. Dr. King Schultz – Django elszabadul (2012)

Egy Tarantino-film esetében semmi meglepő nincs abban, hogy egy fogorvos járja a vadnyugatot. A kordélyán nevetséges, jókora fog billeg egy hatalmas rugón, ám Schultz nem az a fajta doki, aki nem képes megállni a helyét a pisztolyhősök közt. King doktor nem is fogorvos, inkább afféle életművész, aki minden körülmények közt a felszínen marad. Trükkösen forgatja a pisztolyt, rafkósan bánik az emberekkel és nem tűri az igazságtalanságot. Ő karolja fel a szökött rabszolgát, Djangót, és vezeti be a vadnyugat törvényeibe, a cowboyok világába, és hogy miként álljon ki magáért. Ez jóval több, mint amit egy fogászati kezeléstől elvár az ember.

A szerepben: Christoph Waltz


4. Dr. Sheldon Kornpett – Apósok akcióban (1979)

A házasság legnagyobb próbaköve nem is az együttélés vagy a gyerekvállalás, hanem maga az esküvő. Ekkor ugyanis minden rokont össze kell ereszteni, és általában mindig van, aki nem kompatibilis a másikkal. Az esküvőnél pedig csak az esküvői előkészületek izgalmasabbak, majdnem annyira, mint a karácsony előtti stressz, hogy minden klappol-e. Az örömszülők összeismertetése se semmi, pláne, ha az egyik após a CIA embere, a másik meg egy gyámoltalan fogorvos, aki az új rokon miatt nem egyszer az életéért küzd. Még az is elhangzik tőle, hogy:

Ne lőjön, én csak egy fogorvos vagyok!

Dr. Sheldon Kornpett tényleg az a joviális fogorvos, akit már-már megsajnálunk, miközben azért valamiféle elégtételt is érzünk, hogy most ő került kellemetlen helyzetbe. A filmből 2003-ban készült egy remake Michael Douglas és Albert Brooks főszereplésével, de ez kevésbé volt sikeres.

A szerepben: Alan Arkin


5. Dr. Wilbur Wonka – Charlie és a csokigyár (2005)

Roald Dahl meséjének Tim Burton által rendezett feldolgozásából az is kiderül, hogy az édességvilágot felépítő Willy Wonka édesapja fogorvos volt. Ez a klasszikus példája annak, hogy mi lesz, ha valamit mindenáron megtiltunk a gyereknek, sőt, még veszélyesnek is állítjuk be: nyilván egyre jobban érdekeli. Wonka doktor ördögtől valónak állította be az édességet, de nem csak saját szakterületén riogatta a kis Willyt, hanem olyanokkal is előállt, hogy azt olvasta, egyes gyerekek allergiásak a csokoládéra: viszket tőle az orruk, hogy biztosan ne essen baja Willynek, meg se kóstolja, kár kockáztatni.

A szerepben: Christopher Lee


6. Dr. Frank Sangster – Novocaine (2001)

Alapvetően egy jóravaló fogorvos ez a Sangster, csak sajnos elég naiv is. Nem csoda, hogy egy gyógyszerfüggő páciense ez kihasználja, és elcsábítja őt, hozzáférjen a gyógyszerkészletéhez. Sangster egyre nagyobb bajba keveredik, amiből az egyetlen kiút, ha eljátsza a saját halálát, amihez ki kell húznia a fogait. A film elején elhangzó bíztató mottó így egészen más értelmet nyer:

“Az ember sok mindent elveszíthet. Elveszítheti a lelkét. Elveszítheti az életét. De én mindig azt mondtam, a legrosszabb, ha a fogait veszti el”.
A szerepben: Steve Martin

 

7. Dr. Stuart Price – Másnaposok (2009)

Bár Price a történetben nem praktizál, de nem hivatalosan mégis elvégez egy foghúzást – saját magán. A balul sikerült legénybúcsúért mindenki jócskán megfizet, például szegény Stuart arra ébred, hogy egy foggal kevesebb van neki, és sokáig nem is sejti, hogy ő maga húzta azt ki sakál részegen egy fogóval. Ilyen felelőtlen fogorvoshoz szerintem senki se szeretne bejelentkezni. Érdekesség, hogy a hiányzó foghoz nem kellett semmifajta trükköt alkalmazni, hiszen a színésznek tényleg nincs meg az említett foga, így elég volt kivennie a protézisét a szerephez.

A szerepben: Ed Helms

 

8. Dr. Orin Scrivello – Rémségek kicsiny boltja (1986)

A horror-komédia és a musical kevercséből kivirágzó filmben Scrivello doktor motorral közlekedik, bőrkabátot hord, és mint egy rockzenésznek, úgy be van lőve a sérója. A jó fogorvos nem veszi valami komolyan a hippokratészi esküt, nézd csak mit énekel arról, hogy mért választotta ezt a szakmát:

“Mikor fiatal voltam, egy rossz kölyök,
anyám viccesnek talált.
Mikor kutyákra lőttem kispuskával,
halakat mérgeztem és mikor kész voltam,
kerestem egy cicát, hogy beverjem a fejét.
Aztán anyu azt mondta,
fiam, egy nap majd
találsz rá módot,
hogy kiéld hajlamaidat:
fogorvos leszel!
Tehetséged van, hogy fájdalmat okozz.
A fiam, fogorvos lesz!
Az emberek fizetnek a kegyetlenségedért."
A szerepben: Steve Martin

 

9. Dr. Christian Szell – Maraton életre-halálra (1976)

Minden bizonnyal egy generáció fogorvoshoz való viszonyát határozta meg az a jelenet, amiben Szell doktor szegény Babe-et (Dustin Hoffman) kínozza. Ez a fogász tényleg nem orvos, őt csak az hajtja, hogy minél nagyobb fájdalmat okozzon, és ezt ki is fejti, mikor szakmai tudását fitogtatva arról beszél, hogy az elhalt fogat nem bántja, inkább egy újat kezd el gyötörni, amiben még élnek az idegek, s így nagyobb fájdalmat tud okozni. Dr. Christian Szell tulajdonképp mindent megtestesít, ami miatt rettegünk a fogorvostól, pedig nem is egy szabályos kezelést, hanem egy kínvallatást látunk az ominózus jelenetben.

A szerepben: Laurence Olivier


10. Dr. Feinstone – Dr. Halál (1996)

Emlékszel az Összeomlás című filmre, amiben Michael Douglas bekattan, és minden apró sérelmet megtorol, amit egy átlagos hétköznap hajlandóak vagyunk lenyelni? Na, képzeld el ugyanezt egy fogorvossal: a kedves és sikeres Feinstone doktor egy nap in flagranti kapja az asszonykáját. A nő a legközhelyesebb módon lesz hűtlen: a medencetisztító sráccal csalja meg a derék fogorvost. Feinstone teljesen összeomlik, és a rendelőbe visszatérve a páciensei isszák meg ennek a levét ebben a vériszamós horrorban. A magyar cím bármennyire hatásvadász, jóval kevésbé baljós, mint az eredeti, ami nemes egyszerűséggel csak annyi, hogy “The Dentist”, vagyis: “A fogorvos”. Brrrrr!

A szerepben: Corbin Bernsen

(via Rama’s Screen, Dentisty IQ)