Történelmet írt a Squid Game a Screen Actors Guild-ceremónián

Vasárnap éjjel adták át az amerikai színészszakszervezet díjait a kaliforniai Santa Monicában. A borítékolt győzelmek mellett voltak meglepetések is.

A legnagyobb megdöbbenést az okozta, hogy a „legjobb férfi főszereplő drámasorozatban” kategóriában a dél-koreai Nyerd meg az életed sztárja, Lee Jung-jae győzedelmeskedett – holott olyan, hazai pályás nagyágyúk voltak még a jelöltek között, mint az Utódlás című sikersorozat fél gárdája (Brian Cox, Jeremy Strong, Kieran Culkin) és Billy Crudup a The Morning Show-ból.

Jung Ho-Yeon és Lee Jung-jae a díjával. Forrás: Amy Sussman / WireImage / Getty Images


A széria ezzel történelmet írt, hiszen a díj történetében soha korábban nem győzött még nem angolul beszélő sorozat – a Squid Game-nek ráadásul a női főszereplőjét, Jung Ho-Yeont is díjazták, és ez az alkotás nyert a legjobb akciójelenet kategóriában is. Az egyéni színészkategóriákban mellőzött Utódlás azzal vigasztalódhatott, hogy a legjobb színészgárda kategóriájában ők győzedelmeskedtek (olyan riválisokat ütöttek ki a nyeregből, mint a Nyerd meg az életed, A szolgálólány meséje, a The Morning Show és a Yellowstone).

A dél-koreai díjazottak szemmel láthatóan nagyon örültek a győzelemnek – Lee Jung-jae például annyira izgult, hogy még azt a pár sort sem tudta felolvasni, amit előre megírt, a 27 éves egykori modell pedig (akinek a Nyerd meg az életed volt az első színészi munkája) el is sírta magát. Mégsem az ő beszédük volt az este legmeghatóbb pillanata, hanem Michael Keatoné, aki a „legjobb férfi főszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban” kategóriában nyert a Dopesick című alkotással.


Az ópiumfüggőség elleni harcot bemutató szériában Keaton azért vállalta el a főszerepet, mert unokaöccse, Michael is drogtúladagolásban hunyt el – a színész könnyeivel küszködve neki ajánlotta a díjat, ami a sztárközönséget is megérintette. A gála kellemetlen meglepetései sorába tartozott viszont (az érintett produkciók részéről mindenképpen), hogy a nagy esélyesnek tartott, és a legtöbb jelölést is érdemelt filmek, A kutya karmai közt és A Gucci-ház végül egyáltalán nem kaptak díjat. A SAG-díjazottak teljes listáját itt találjátok.


(via NME, Independent, The Hollywood Reporter)