Ugyanakkor bemutatott filmek, ugyanazzal a sztorival

Időnként megesik, hogy egyszerre mutatnak be olyan filmeket, amik gyakorlatilag ugyanazt a sztorit dolgozzák fel: Armageddon és Deep Impact, Kutyám, Jerry Lee és Egyik kopó, másik eb. De akad még néhány hasonló párosítás.

Armageddon/Deep Impact – 1998

Mindkét filmben egy óriási aszteroida tart a Föld felé, és a tét az emberiség túlélése. A Deep Impact valamelyest földhözragadtan, a dráma felől közelíti meg a témát, míg Michael Bay "Piszkos tizenkettője az űrben" egy már-már fárasztóan pörgős, nagyon látványos és vicces akciófilm. Ben Afflecket ekkoriban még a romantikus hős skatulyájába próbálták  begyömöszölni, kevés sikerrel, de még a túltolt szerelmi szál sem tudja elrontani Bay egyik legjobb filmjét, amit nem lehet nem szeretni. Tömény giccs, de igazi feelgood titkos kedvenc, ami elé bármikor le lehet ülni, annyira szórakoztató. A Deep Impactre emlékszik valaki?

 

Z, a hangya/Egy bogár élete – 1998

A frissen alakult Dreamworks első animációs filmje, a Z, a hangya merészen inkább az idősebbeket célozta meg: elég csak annyit mondani, hogy a címszereplő egy neurotikus hangya, akinek Woody Allen adta a hangját, és egy olyan csatajelenet van benne a vérfagyasztóan ábrázolt termeszekkel, amire még a Starship Troopers is büszke lenne! Ezzel szemben a Pixar második filmje egy aranyos mese, és ugyan nem tartozik a cég legjobbjai közé, de náluk egyébként is magas a léc.

 

A tökéletes trükk/A mágus – 2006

A Batmanen innen Nolan még nem volt fogalom és nemhogy túl, de egyáltalán nem hájpolták, nem is akarta rendre megrengetni a világot, ezért A tökéletes trükk nem holmi megalomán egotrip, hanem egyszerűen csak egy jó film, kiváló szereposztással: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson, Andy Serkis, és David Bowie mint Nikola Tesla. A századforduló idején játszódó másik kosztümös bűvészes film, A mágus Nolan filmjéhez képest elsikkadt, hiába játszotta Edward Norton a főszerepet.

 

Kutyám, Jerry Lee/Egyik kopó, másik eb – 1989

Magának való rendőr négylábú társat kap. Ez esetben azonban mindkettő népszerű és ismert, bár a Tom Hanks főszereplésével készült Egyik kopó, másik ebet embert próbálóbb feladat nézni, mert a kutya meghal a végén. Ezzel szemben James Belushi komédiájában a meglőtt Jerry Lee túléli – két folytatást is kapott a film, de akinek kedves az élete, ne nézze meg azokat.

 

Herkules/Herkules legendája – 2014

A Gladiátor után volt egy rövid reneszánsza a szandálos filmeknek, de néhány év alatt erősen lecsökkent az érdeklődés, sorra meg is buktak a közelmúlt hasonló filmjei. Herkules (Héraklész, ha úgy tetszik) történetét 2014-ben kétszer is elővették: Dwayne Johnson akkor még egy lépésnyire volt a mindenható szupersztárságtól, így a neve még nem adta el a Herkulest, a Herkules legendája pedig eleve ZS-nek tűnt ismeretlen színészgárdájával és az egykor csodaszép napokat látott rendezővel, Renny Harlinnal (Még drágább az életed, Cliffhanger), aki elég régóta már csak olcsó vackokat készít. Meg is bukott mindkettő, utóbbi mindössze 18 millió dollárt kapart össze.