Volt, aki szembe mert szállni Harvey Weinsteinnal

A neves japán animációs filmes, Hayao Miyazaki producere szamurájkardot küldött a hírhedt producernek, aki végül kénytelen volt visszavonulót fújni.

Harvey Weinstein már szexbotránya kirobbanása előtt is hírhedt volt a szakmában – csak akkor még arról, hogy szereti megvágni az általa gyártott filmeket a rendezők háta mögött. Mikor a Disney és a neves japán animációs cég, Hayao Miyazaki Ghibli stúdiója 1996-ban együttműködést kötött a Ghibli filmek angol nyelvű forgalmazásáról, a művek bemutatását a Disney partnereként Weinstein vállalata, a Miramax intézte.

Elsőként A vadon hercegnője került sorra, és mivel Miyazaki producere, Steve Alpert már jól ismerte Weinstein nyirbálási szokásait, küldött neki egy szamurájkardot, rajta a „nincs vágás” üzenettel. Ez azonban nem hatotta meg a hírhedt filmest, aki dühödten fenyegetőzött, és azzal zsarolta Alpertet, hogy amennyiben nem veszi rá a japán rendezőt, hogy 135 percről 90 percesre rövidítse művét, elintézi, hogy Alpert soha többé ne dolgozhasson „ebben a kib*szott szakmában”.

A vadon hercegnője. Forrás: port

 

Mivel azonban a Disney és a Ghibli közötti megállapodás értelmében Miyazaki rendelkezhetett a végső vágásról, „Ollókezű Harvey”-nak visszavonulót kellett fújnia. Erről egyébként maga Miyazaki már 2010-ben mesélt, amikor a The Guardiannek arról számolt be, hogy Weinstein folyamatosan agresszív támadásokkal bombázta, hogy vágja meg A vadon hercegnőjét, de a rendező végül „legyőzte”.

Hogy a hírhedten erőszakos producer Miyazaki munkatársait is zaklatta, arról Alpert – aki 1996 és 2011 között volt a Ghibli nemzetközi részlegének a vezetője – hamarosan megjelenő memoárjában, a Sharing a House with the Never-Ending Man: 15 Years at Studio Ghibli címűben ír először, szó szerint idézve Weinstein szavait

(„Ha nem veszed rá, hogy vágja meg azt a kib*szott filmet, soha többé nem fogsz ebben a kib*aszott szakmában dolgozni! Értesz engem, b*szd meg?! Soha többé!”).

Hayao Miyazaki egyébként jelenleg következő alkotásán dolgozik, Harvey Weinstein pedig 23 éves börtönbüntetését tölti nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt – szóval tényleg lehet mondani, hogy Miyazaki nyert.


(via IndieWire)