Péter Dávid megmondja

3+1 szélhámos, aki a Tinder-csalót is lenyomja

A Netflix dokumentumfilmje után arra kell rájönnünk, hogy az ilyen történetek nem éppen egyedi esetek.

Elképesztően népszerű, igazi big hit dokumentumfilm most A Tinder-csaló, ami egy Shimon Yehuda Hayut nevű férfi és három áldozatának történetét mutatja be. Talán az adja a sztori különlegességét, hogy az egész a népszerű randi applikáció körül forog, ami elég sok néző telefonján ott lehet. Plusz megint valakinek a magánéletének a szaftos részletein lehet csámcsogni. A Tinder-csaló nem csak a pénzzel, hanem az ember lelki világával is szórakozik. Mondhatnánk, hogy szörnyű, kirívó esetről van szó, de több mint valószínű, hogy Shimon Yehuda Hayut csak egy csepp a tengerben. 

Rövid netes keresés után is megállapítható, hogy az egyik legnagyobb sláger téma az emberek pénzére hajtó csalók körében a rák. Vannak "kisebb" magyarországi esetek is, de külföldi példáknál maradva az egyik legemlékezetesebb ilyen ügy az volt, amikor 2015-ben kiderült, hogy egy úgynevezett egészségblogger hazudott a rákbetegségéről. Belle Gibson azt állította, hogy gyógyíthatatlan rákbetegségből sikerült felépülnie úgy, hogy a klasszikus orvostudományi kezelések helyett egészséges életmódra váltott meg alternatív gyógymódokhoz fordult. Ebből könyvet írt és fizetős appot adott ki, melyből rengeteg bevételre tett szert. Úgy bukott le, hogy azt állította: a könyve után kapott összegből jótékonykodni fog, csakhogy ezt mégsem tette meg. Innen pedig már azt is sikerült kinyomozni, hogy Belle Gibsonnál soha nem diagnosztizáltak rákot. És, ha ez még nem lenne elég, a nő anyja tett egy eléggé bicskanyitogató kijelentést is, amikor az ügy kirobbant. Szerinte a lánya nem csinált mást, csak 

hazudott egy kegyeset, 23 és fél évesen. És akkor mi van?

Belle nagyjából 410 ezer dollár kártérítés megfizetésére volt kötelezve az ausztrál bíróság által, amit megtagadott, mert állítása szerint nem volt abban a pozícióban, hogy ennek eleget tudjon tenni. 2021 májusában lefoglalták a nő vagyonát. Belle Gibsonról a BBC készített egy 45 perces filmet Bad Influencer: The Great Insta Con címen.

Forrás: Kimberly White/Getty Images

 

A Cápák között 2022-es évadában volt egy projekt, ami rekord összegű, 750 milliós dealt hozott Mátyás Bence asztrobiológusnak. Röviden: a magyar tudós arra kért pénzt, hogy a már meglévő eszközét tovább tudja fejleszteni. Ez egy orvostudományi fejlesztés, egy méretében kicsi és gyors eszköz, ami egy-két csepp vérből megállapítja, hogy van-e cukorbetegségre hajlamossága az embernek. Az egyik cápa, Lakatos István meg is jegyezte, hogy neki ez a történet nagyon ismerős, így rá is kérdezett, hogy mi a garancia arra, hogy ez nem ugyanaz, mint a Theranos. De mi is az a Theranos? Ez Elizabeth Holmes átverésének a neve. Ő azt hazudta, hogy egy csepp vérből egy mindenre (?) kiterjedő komplett diagnózist tud felmutatni. De nem is maga a termék, ez a technológia volt az átverés lényege, hanem az, hogy

Holmes jó ütemben ült fel arra a hype vonatra, ami a semmiből felbukkanó, garázscégek világát és mini, de menő, nagyot álmodó, világmegváltó ötletekkel rendelkező startupokat övezte.

Mindenkivel elhitette, hogy ő is ilyen vállalkozást visz, plusz a technológia is zseniális, ami a kezében van. Holmes egy kis kapszulányi vérrel adta elő a nagy áttörést jelentő bizniszben lévő lehetőségeket, majd vert át cégeket, befektetőket, milliárdosokat is sok száz millió dollárral. A csalásra először a Wall Street Journal hívta fel a figyelmet, mígnem a vállalat 2018-ban felfüggesztette tevékenységét. Elizabeth Holmes - akire akár 20 év börtön is várhat -  történetből dokumentumfilm is készült A feltaláló - Vérszomj a Szilícium-völgyben címen. Az HBO GO-n meg is lehet nézni.

Forrás: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Gumball 3000

 

Josh Cartu sem éppen kispályás svindler. A neve onnan lehet ismerős, hogy 2014-ben ő volt az, aki egy Batmobil néven futó 43 millió forint értékű BAC Mono luxusautót rommá tört a Budai Várlagútban. 2020-ban kiderült, hogy Cartu nem véletlenül él Magyarországon. Kanadában piacfelügyeleti eljárás indult ellene és testvérei ellen, mivel különböző cégek alapítása révén befektetőket károsítottak meg. A hatóságok izraeli háttércéget is találtak a lehúzásra épült cégbirodalomban, sőt, mint kiderült: egy budapesti call centerben is üzemszerűen folyt a balek befektetők beszervezése. Cartu egy igazi playboyként éli az életét, amihez a pénzt nem éppen tisztességes módszerekkel szerezte. És erről még nem készült film, pedig...

A kép jobb szélén lévő hölgy Anna Delvey
Forrás: Dave Kotinsky/Getty Images

 

Február 11-től elérhető a Netflixen az Inventing Anna című sorozat, ami szintén egy szélhámosról szól. Anna Szorokin egy orosz származású elítélt csaló, aki 2013 és 2017 között élt az Egyesült Államokban. Ez idő alatt egy Anna Delvey nevű német örökösnőnek adta ki magát. Így jutott be a New York-i elit világába és vert át bankokat, hoteleket, gazdag barátokat. Hamis csekkek beváltásával kezdte, így alapozta meg azt, hogy az új, gazdag barátai elhiggyék róla, tényleg megteheti, hogy szórja a pénzt. Aztán jöttek a szívességek, az elmaradt kifizetések és így tovább. Jó, nyilván nem volt ez ilyen egyszerű, de négy évig így is tudta ezt csinálni. Azt is nehéz megállapítani, hogy mennyit lopott, mivel nem feltétlenül a saját számláját hizlalta mások pénzével. Hoteleket például úgy tudott megrövidíteni, hogy kifizetetlen számlákat hagyott maga után.

És itt nem párezer forintos minibár fogyasztásokról van szó. Nem. Egy német örökösnő azért megkövetelte magának a pompát.

Rachel DeLoache Williams a Vanity Fair egykori munkatársa jól ismerte Szorokint, sőt, állítása szerint barátok voltak. Végül pont ő volt az, aki segített lebuktatni és bíróság elé állítani a kamu örökösnőt. Igazából egy marokkói nyaralásnyi banánhéjon csúszott el végleg a kamu örökösnő. Lehet, ha ott és akkor Anna Szorokin nem minden költséget a barátnője hitelkártyájára terhére fizet, amit aztán pont elfelejtett visszafizetni, akkor Williams nem is biztos, hogy elmegy a hatóságokhoz, hogy meséljen a "barátnőjéről". Ebből a történetből könyv is született született, ami a My Friend Anna címet kapta.

Szorokin 3 és fél év után szabadult a börtönből. Szinte egyből nyilatkozott is a BBC-nek:

Soha nem gondoltam, hogy csalok.

És akkor még ott van az Instagram, ami tele van szépen szerkesztett képekkel, melyekről kiderült már, hogy sok közük nincs a valósághoz. Például a legnagyobb kamufesztivált is így építették fel, a Fyre fesztivált, amiből szintén lett egy dokumentumfilm a Netflixen. És akkor itt van Amerika legnagyobb felvételi botránya is.

Na, hát botrányból, átverésből, csalásból aztán nincs hiány.

(Forrás: marieclaire.hu, index.hu, Vanity Fair)