Péter Dávid megmondja

Hal a tortán anno: a magyar tévé legendás őrjöngése

A Hal a tortán visszatérése miatt érdemes visszatekinteni arra a médiatörténeti mérföldkőre, amikor Damu Roland kiakadt. A legendás monológot mindenki ismeri, de az odáig vezető út is szürreális pillanatokkal van kikövezve.

Lehet idézni József Attilától, lehet tanulni verseket, hisz fontos, hogy betéve, álmunkból felkelve is ismerni kell a Toldi akárhányadik versszakát - meg azt is, hogy mire gondolt vajon a költő -, de ezek valahogy nehezebben ragadnak meg az ember fejében, mint mondjuk az Üvegtigrisből vett párbeszédek, vagy az, amikor a Csapd le Csacsi!-ban Géza (Gáspár Sándor) kicsit besörözve mondja a feleségének a kis monológját, aminek a vége egy gyors felismerés a vidéken töltött évek és az adott nő agyának fejlődésének összefüggéséről. És akkor itt vannak nekünk korunk memoriterei, a még hőskorból származó pillanatok, amik azonnal vírusként kezdtek el terjedni a neten, és idővel csak nemesedtek. Mivel mai mémoldalak előszeretettel veszik elő újra például a Legendáról készült videót, ezért ezek soha nem fognak elkopni, sőt, új rétegeket kapnak. Ezért sem kell senkinek sem elmagyarázni, hogy az alábbi idézetek honnan is vannak. 

Bármilyen vesztes pillanatban be lehet dobni, és oldani lehet a feszültséget. Elég belekezdeni, hogy:

Nehogy már olyan nyerjen, bazmeg, aki nem tud főzni! Én, aki reggel óta főzök! Hát menjetek a faszomba, bazmeg!

Választások idején, ha esetleg végeláthatatlan vitába keverednénk a rokonokkal, akkor elég csak annyit mondani:

Hagyjatok már bazmeg! Mi a faszt szavazzak? Ez egy főzőverseny, baszki! Mit szavazzak? Mit? Azt, hogy a pintyér csinálja meg az étteremben?

Ha esetleg a laza bográcsozás eldurvulna, és valaki el akarná venni tőlünk a dicsőséget, miközben mi csináltunk mindent, nyugodtan dobjuk be, hogy:

Hétkor pucoltam a marhapörköltet faszszopó!

Ha csak úgy simán keménykednénk, de közben  szeretnénk egy kis poént is vinni a dologba:

Gyere ide! Gyere! Gyere ide kisköcsög! Aki erős, itt megáll előttem.

Tehát a dumák megvannak. De az is, hogy pontosan mi vezetett a kiborulás pillanatáig. Itt meg lehet nézni a teljes epizódot, ami tele van szürreális jelenetekkel, kemény utalásokkal. És lehetetlen úgy nézni, hogy el tudjunk vonatkoztatni attól, ami aztán az adás után történt Damu Rolanddal és Vajna Tímeával. 

A kiakadás reggelén Damu Roland és menyasszonya biciklivel elmentek a Mexikói útra pénzt felvenni. Ma már nehezen tudnánk elképzelni Vajna Tímeát ilyen környezetben, hisz többnyire Los Angelesben van, a felvételen látható biciklik pedig már nem annyira illenek bele stílusába. Egy luxus sportkocsi már sokkal inkább. Alig telt el pár perc az adásból, de máris egy kocsmában vagyunk. Damu itt tesz egy akkora lovagi gesztust, hogy a felvételen keresztül is érződő ódon fröccsszag adja a másikat: a színész úr bemutatja menyasszonyát a pultosnak. És itt a narrátor is megjegyzi, hogy ez már jelent valamit. 

Forrás: Hal a tortán/TV2

 

Az egyik boxban Damu vázolja, hogy mi fog történni. Timinek egy szava sincs, csak csendben szorongatja maga előtt azt a pohár sört. Innen mennek tovább a boltba, ahol márványsajtot és egyéb dolgokat vásárolnak. Timi kijelenti, hogy akkor kész is vannak, de Damu jelzi, hogy hát dehogy, mert sört még kell venni. És itt megvolt a nap első mini megőrülése Damutól, csak erre már senki nem emlékszik, hisz az este produkált őrjöngés teljesen elvitte a showt.

Elérkezünk végre a főzés első pillanataihoz. Az akkor még Palácsik, ma már Vajna Timi a konyhapult túlsó végében pucolja a krumplit, miközben a színész úr hagymát aprít. Közben már elkezdi mantrázni az esti kiborulás egyik legfontosabb tételmondatát, hogy „ez egy főzőverseny, és én azt gondolom, hogy tudok főzni.” A drága narrátor itt elszpojlerezi, hogy ezt még hallani fogjuk a későbbiek során. És még csak most vagyunk az adás negyedénél. Itt éppen az első családon belüli néma terror szemtanúi vagyunk, amikor Damu vicces tájszólásban dirigál menyasszonyának (Mindjá' kis gádzsi! Daraboljá krumplit!), majd úgy veszi ki Timi kezéből a kiskést, hogy a menyasszonya kicsit meg is vágja az ujját. A lány olyan hangon és stílusban köszöni meg "gazdájának", hogy megmutatta, hogy miként kell helyesen krumplit kockázni, hogy azt mai szemmel nem lehet másként felfogni, mint kétségbeesett segélykiáltásként. De semmi gond, mert egy snittel később Damu gyengéden és szép szóval kéri Timikét, hogy bontson ki neki egy sört.

Hirtelen helyszínt váltunk: a szűk konyhából kilépünk a tágas udvarra, ahol már csak arra vár a bogrács, hogy Damu minden főzési tudását megvillanthassa. Itt láthatjuk, amint Roland felparancsolja Timit mosogatni. Eközben a vendégek is megismerik az esti menüt. Eddig nem ejtettem róla szót, de most gyorsan összegezném, hogy az adás eddig lement részében sem finomkodtam a művész úrral. A vendégek egytől egyig azt nyomatták az interjúban, hogy Damu biztos imádja magát sztárolni a boltokban, ahol megismerik, imád beszélni, nem tűr meg senkit maga mellett a konyhában, hajthatatlan, ha főzésről van szó, és biztos, hogy valami olyat fog elkészíteni, amit más is simán meg tud csinálni.  De most kapcsoljunk csak vissza a rotyogó bogrács mellé!

Egy nő számomra nem bejárónőt vagy szakácsot jelent. Én még nem találkoztam soha olyan nővel, aki jobban főzött volna, mint én.

- mondja Damu, majd jön egy elég kemény mondat a semmiből. Épp az előételt magyarázza nagyon a színész úr, amikor hirtelen elfelejti, hogy a házi rizskenyér mellé még mit akar adni a vendégeknek, így menyasszonya segítségét kéri. Timi viccesen annyit mond: Roli csepp. Damu csak áll, kezében egy késsel. A jelenet alatt ugyan szól valami tempósabb vidám pop jazz nóta, de érződik a helyszínt belengő kínos és feszült csend, amit Damu kijelentése tesz még fenyegetőbbé. 

Leszúrom bazmeg.

Ennyit mond, majd hatalmas ordibálás hallatszik a társasház másik oldaláról. A narrátor is kijelenti, hogy Timi ezt most megúszta. Hogy miért? Mert megjöttek a cigányok - akik 260 kilométert utaztak, ugye. A zenészek érzekésének örömére Damu el is énekli Zalatnay Saolta egyik nagy slágerét, a Nem vagyok én apácát, ami tele van börtönös utalásokkal.  Mindegy is. A pörkölt már elrotyog magában, a vendégek is megérkeznek. Konkrétan a társasház udvarában felállított brutál hangfalakkal boldogították a környék lakóit. Cigányzenére ment az őrült csuhajjozás. 

Az első pálinka után megkérdezik a fitnesz edző Rómeót, hogy milyen, amikor részeg. Damu segít válaszolni: Megüti a Kelemen Annát. Annácska amúgy nem jelent meg időben, ezért beszélnek róla így. Ez volt Damu első kiakadásának is a tárgya,hogy hiába próbálták elérni, Annácska eltűnt. Erre Damu úriemberhez méltó módon, kimérten és választékosan közölte, hogy leszarja ezt a faszszopó, geci, kurvát. Ettől a ponttól már csúcssebességgel közelítünk a már jól ismert részig. 

Damu szervírozza az ételeket, italokat, közben majdnem elesik. Részegen felhívják Győző feleségét, hogy jöjjön ő is bulizni. Meg is érkezik. Timi is csatlakozik. Győző megkérdezi, hogy hogy bírja elviselni Damut, mire Timi annyit mond viccesen (viccesen???), hogy „pszichológus vagyok”. Végül Győző elkezdte szidni a pörköltet, aztán a desszerttel kapcsolatban is akadtak negatív kommentek, majd jött a szavazás és az, hogy...