Bartók Plusz Operafesztivál

Az opera lehet elgondolkodtató, mégis szórakoztató, sok embernek örömöt okozó játék is. Mozart ördögi tempói, Verdi hangszerelési effektjei mutatják, hogy a nagy elődök bátran nyúltak saját koruk szórakoztató zenéjéhez, hangszereihez. Mi sem egyszerűbb tehát: folytatni e nemes hagyományokat!

Június 16-25 között Miskolcon, a Bartók Plusz Opera fesztiválon a műfaji határokat feszegetve keressük az új, mindenki számára szerethető és szórakoztató operát.

 Az idei év mottója: "Az opera újjászületése", így olyan darabok kerülnek színpadra, amelyek a mai kor hangján szólalnak meg. A kritikusok által musical, operett, sőt vígoperaként is besorolt Candide zeneszerzője Berstein. A Maria de Buenos Aires, Piazzolla tangó-operája, szívet, kezet, lábat megdobogtató produkció. Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita opera-musicalje egyszerre dolgozik rock- és szimfonikus zenekarral.  Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című ragtime-operájában Martin Luther King kapcsán válik jogosulttá a jazz. De helyet kap a sorban egy pucciniánus opera is, az Ifjabb Butterfly egy kortárs japán zeneszerzőtől, amely Pillangókisasszony fiának történetét meséli el.

A kiemelt hangversenyprogramban az I Musici di Roma és a szentpétervári Russian Chamber Philharmonic szerepel. Fellép a berlini operaélet új sztárja Nora Friedrichs, a kiváló orosz tenor Mikhail Agafonov, Rost Andrea pedig az operaíró versenyt megnyert Mátyássy Szabolcs operájában vállalt szerepet.  A Kodály-évforduló alkalmából a Magyar Operaház vendégjátékában Kodály Székely fonó című daljátéka szerepel műsoron.

A 10 napos rendezvényen a hivatalos koncertprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, jazz, térzene, népzene és világzene szórakoztatja a közönséget.