Pécs a nyár fénypontja!

Több mint 10.000 négyzetméternyi felületet festenek meg fénnyel a Zsolnay Fényfesztiválra érkező művészek június 30. és július 2. között, Pécsett! A fénykarnevál felvonulásán felragyog a belvárosban a 25 állomásból álló Fény Útja, amelyen végigsétálva varázslatos fényfestést láthatunk a mediterrán utcákon. A lenyűgöző, európai szinten is ritkaságnak számító látványosságok mellett több mint 100 ingyenes, szabadtéri program várja a látogatókat.

Pécsre az év bármely időszakában megéri ellátogatni, de aki soha vissza nem térő élményt keres, annak nem szabad kihagynia az ország első fényfesztiválját!

A Zsolnay Fényfesztivál káprázatos Fénykarnevállal indul, ennek keretében június 30-án este saját készítésű fényjelmezekben vonulva ragyoghatják be a látogatók az éjszakát. A fényes társaság vidám és hangos menete végigjárja a Fény Útjának fontos állomásait, ekkor kapcsolják fel az első fényeket, hogy aztán együtt vesse bele magát mindenki a fesztivál forgatagába. A Fény Útját a hangulatos pécsi belváros 25 állomása alkotja, minden helyszínen lélegzetelállító fényfestés és fénnyel kapcsolatos vizuális alkotások nyűgözik le a látogatókat. A fesztivál legkülönlegesebb pontja a pécsi Székesegyház monumentális homlokzatán látható nemzetközi fényfestő verseny, amely hihetetlen, az országban eddig aligha tapasztalt látványt ígér.

A sokszínűség nemcsak a fesztivál fényeit, hanem a zenei kínálatát is jellemzi. A Kwashibu Area Band élén érkezik Pécsre a ghánai Pat Thomas, akit a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként” emleget a világzenei szaksajtó. Visszatérő vendégként üdvözölhetjük a tavalyi fesztivál egyik legzajosabb sikerét produkáló közönségkedvencet, az olasz Fantomatik Orchestra fúvósbandát. A Matsumoto Zoku nevű együttes a japán világzene utazó nagykövete, igazán egzotikus hangszerek megszólaltatója.

A hazai kedvencek sem hiányozhatnak a fesztiválról: Lajkó Félix az Óperentzia zenekarral lép fel, a Kettő című műsorban a 30Y zenekar frontembere, Beck Zoli korabeli slágereket és 30Y dalok átdolgozásait viszi színre Sárközy Zoltán zongorakíséretével. A Punnany élő felállásának összeszokott zenészei biztosítják az örömzenét és az izgalmas improvizációkat a Punnany Band Instrumental Session koncertjén. A fesztivál során fellép a Pátkai Rozina Quintet és a Zságer Balázs vezette Žagar zenekar is.

A fesztivál talán legőrültebb produkciója a katalán hajszobrász show. A Sienta la Cabeza társulata egy különc fodrászattal érkezik a fesztiválra, két nem mindennapi hajszobrász és egy DJ személyében. A bátor jelentkezők frizurájából némi hajfesték, hajlakk és hétköznapi eszközök segítségével meseszerű hajköltemények készülnek, amelyek ráadásul még fénylenek is!

Az utcai produkciók sorában szerepelnek még a Széchenyi tér felett 30 méter magasan lebegő légtornászok, bámulatos tűzzsonglőrök, újcirkuszi előadások, a világ különböző pontjairól érkező akrobaták és bohócok.

A Zsolnay Fényfesztivál színes kavalkádja minden látogatót magával ragad. Ragyogjon velünk, hiszen Pécs a nyár fénypontja! Részletek:www.fenyfesztival.hu

Zsolnay Fényfesztivál nyitókoncertje méltó indítása lesz június 30-án a káprázatos, háromnapos fesztiválnak! A pécsi Kodály Központban a brit dj és zenész, Emika legújabb lemezének ősbemutatója hallható. Az elektronikus zenei megoldások ihlette szimfóniát a MÁV Szimfonikusok szólaltatják meg, a felejthetetlen látványt pedig a világhírű 3D-mapping művész, Bordos László Zsolt kelti életre. A nyitókoncert a Zsolnay Fényfesztivál egyetlen díjköteles programja, jegyek előzetesen válthatók a www.kodalykozpont.hu oldalon