10 film és sorozat, amit kötelező megnézni a karácsonyi hosszú hétvégén

Ha nem láttuk moziban a Barbie-t, most bepótolhatjuk az HBO Max elé telepedve is akár. De ha kész a bejgli, és mindenki megkapta az ajándékát, remélhetőleg lesz idő Twin Peakst, 1923-at és Szexoktatást is darálni.

Az ünnepek és a négynapos hosszú hétvége közeledtével ideje elgondolkodni azon, mit fogunk megnézni a moziban vagy streamelni a kanapén heverészve, ha már megfőtt a halászlé, nem repedt szét a mákos bejgli és átadtunk mindenkinek minden ajándékot.

Íme a PORT.hu-munkatársak karácsony ajánlója:

 

1. The Last of Us

Aki eddig nem látta, most lesz ideje bepótolni az HBO Max kínálatában látható The Last of Ust, amit mi már 2023 januárjában kikiáltottunk az év tévésorozatának. A történet a civilizáció pusztulása után játszódik, ahol Joelt, a tapasztalt túlélőt (Pedro Pascal) felbérelik, hogy csempéssze ki Ellie-t, egy 14 éves lányt (Bella Ramsey) a nyomasztó karanténzónából. Ami egy kis munkának indul, hamarosan brutális, szívszorító utazássá válik, mivel mindkettőjüknek át kell szelniük az Egyesült Államokat, és egymásra vannak utalva a túlélésben.

Így lett a legjobb PlayStation-játékból az év legjobb sorozata

Az HBO idei nagy dobása, a The Last of Us minden gémernek kötelező, de azoknak is kiváló szórakozás, akik arra kíváncsiak, mit lehet még kihozni a Walking Deaddel agyonkoptatott zombiapokalipszis zsánerből.

Tovább

 

 

2. 1923

„Lórúgással ér fel Harrison Ford új westernje, ami olyan mintha a Dallast és a Trónok harcát vadnyugati díszletek közt forgatták volna újra” – írtuk februárban a Magyarországon épp akkor elindult SkyShowtime egyik prémium sorozatáról, az 1923-ról, ami a méltán híres Yellowstone előzményszériája, Kevin Costner helyett olyan sztárokkal a főszerepben, mint Helen Mirren és Harrison Ford. A régi vadnyugati filmek szerelmeseinek, valamint Harrison Ford rajongóinak mindenképpen ajánljuk, és természetesen azok se hagyják ki, akik szerették a Yellowstone, és még több kevély Dutton-rokont akarnak megismerni!

Lórúgással ér fel Harrison Ford új westernje, az 1923

Magyarországon is elindult a SkyShowtime streaming platform, kínálatában Kevin Costner Yellowstone című kultsorozatának izgalmas előzményszériájával.

Tovább

 

3. Üdv Wrexhamben!

A Disney+ kínálatában már a 2. évad is elérhető Ryan Reynolds vicces dokusorozatából, amelyben Rob McElhenney-vel a karöltve megvásárolták a profi labdarúgás egyik legrégebbi klubját, a walesi ötödosztályban focizó Wrexham AFC-t, hogy aztán megmutassák a nézőknek, mit műveltek az igazgatói székben. A végeredmény fergeteges - ahogy a PORT.hu kritikusa fogalmazott:

a Ted Lassóhoz hasonlóan az Üdv Wrexhamben! élvezeti értékét sem csökkenti, ha be vagyunk oltva foci ellen.

Ryan Reynolds átment Ted Lassóba, és ezzel mindenki jól járt

A hollywoodi színész és a Felhőtlen Philadelphia sztárja Walesben vettek maguknak focicsapatot, és erről Üdv Wrexhamben! címmel készítettek is egy kiváló sorozatot.

Tovább

 

4. Szexoktatás

A Netflixen még mindig elérhető ez a kiváló sorozat, amelyben a szexuálterapeuta Gillian Anderson nemcsak szakmai kihívásokkal kénytelen megküzdeni, de a pattanásos tinédzserekkel és az anyasággal is.

Ezt csinálják a gyerekeink a hálószobában

Megnéztük a Netflix kamaszokról, de nem csak kamaszoknak szóló sorozatát, a Szexoktatást. Nem bántuk meg!

Tovább

 

5. Twin Peaks

A SkyShowtime-on nemcsak Taylor Sheridan brutálisan jó westernsorozatait lehet megtekinteni, de olyan kultikus szériákat is le lehet darálni, mint a Twin Peaks. A jól ismert történet azzal indul, hogy a címbéli álmos kisvárosban, Twin Peaksben fenekestül felfordul az élet, miután a folyóparton egy műanyag zsákban megtalálják a gimnáziumi szépségkirálynő, Laura Palmer holttestét. Az FBI a helyszínre küldi a kissé elvarázsolt Dale Cooper különleges ügynököt, hogy járjon a rejtélyes gyilkossági ügy végére – ám ő sokáig csak a sötétben tapogatózik, miközben kávét kortyolgat és cseresznyés pitét eszeget. A sorozat eközben egyre inkább eltolódik a sok természetfeletti jelenséggel egyfajta szürreális mágikus realizmusba, ráadásul megannyi kínzó kérdést szült már az elmúlt években...

A Twin Peaks 7 legfrusztrálóbb, megválaszolatlan kérdése

Például az, amit Cooper is tanácstalanul hajtogat: “Milyen évet írunk?”

Tovább

 

6. Barbie

Aki fittyet hányt a Barbenheimer-őrületre, és nem nézte meg a moziban a Barbie-t majd rögtön utána az Oppenheimert, most a kanapén elnyúlva is bepótolhatja Margot Robbie kasszarobbantó filmjét, ami immáron az HBO Max kínálatában is elérhető. Barbie-film feminista? Igen. Komolytalan? Igen. Görbe tükröt tart a patriarchátusnak? Igen, de még a PORT.hu szigorú kritikusa szerint is érdemes tenni vele egy próbát!

Ilyen az, amikor az idézőjelet is idézőjelbe teszik

A Greta Gerwig – Noah Baumbach házaspár Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével forgatott "Barbie" filmje sokkal többet ad az ikonikus játékbaba egyszerű filmre vitelénél – mégsem eleget. Kritika.

Tovább

 

7. Wonka

A Warner egyértelműen a fő karácsonyi attrakciónak szánta a Wonkát, amelyben ezúttal Timothée Chalamet bújt bele a mesebeli édességmágnás zakójába, hogy egy Hugh Grant-kinézetű umpa-lumpával az oldalán megnyissa bűvös-bájos-ízes-mágikus csokiboltját. Varázslat és zene, őrült kavarodás és nagy érzelmek, fantasztikus humor és szívmelengető móka – a PORT.hu kritikusa szerint nem is kell ennél több idén a boldog karácsonyhoz!

A Wonka lett a tökéletes film az ünnepekre

Elsőre nem értettük, miért kell még egy Willy Wonka film, de a Timothée Chalamet főszereplésével készült előzménytörténet kellőképpen eredeti, kedves és szerethető ahhoz, hogy azt mondjuk, megérte!

Tovább

 

8. Maestro

A Netflixen már elérhető Bradley Cooper legújabb filmje, amelynek nemcsak a főszereplője volt, de a forgatókönyvírója és a rendezője is. A keserédes történet az ismert zeneszerző, Leonard Bernstein és a felesége, Felicia bonyolult szerelmét meséli el, attól kezdve, hogy 1946-ban egy partin megismerkedtek, két eljegyzésen át, három gyerekig és egy 25 éves házasságig. Kritikusunk szerint a film akkor is felemelő, ha eddig semmit sem tudtunk Bernstein magánéletéről, és akkor is, ha tisztában voltunk vele.

Messze nem a műorr a legbotrányosabb Bradley Cooper filmjében

Persze csak ha botrányosnak tartjuk, hogy egy meleg férfi egy nővel él házasságban, akit ennek keretében számtalanszor hoz megalázó helyzetbe. Kritika a Maestro című Leonard Bernstein-életrajzról.

Tovább

 

9. Egykor híres voltam

Itt a PORT.hu hasábjain szeptemberben ezt a zenés vígjátékot kiáltottuk ki a Netflix egyik legszerethetőbb filmjének. Pedig lényegében nem történik benne más, „csak” egy fiúbanda egykori sztárja váratlanul kap egy második esélyt a sikerre, amikor felfigyel egy tehetséges fiatal dobosra.

Egykor híres voltam - a Netflix egyik legszerethetőbb filmje

A lecsúszott popzenésznek egy autista dobos srác hozza meg a második esélyt - csak az a kérdés, tud-e élni vele. Meg az is, hogy mit kap ebből a fiú, akinek a hírnév egyáltalán nem számít.

Tovább

 

10. Karácsonyi krónikák

Természetesen nem lehet teljes a karácsonyi kontentlistánk karácsonyi film nélkül, így ha már a rosszullét kerülget a Télaputól, netán unod az ezredszerre vetített Reszkessetek, betörőket, irány a Netflix, mert a Karácsonyi krónikák után, amiben Kurt Russel fantasztikusan jó Mikulás, egészen bizonyosan jókedvre derülsz!

A Mikulás tényleg létezik, és Kurt Russellnek hívják!

Kurt Russell fantasztikusan jó Mikulás a Netflix karácsonyi filmjében, ami általában kerüli a giccset, és hatalmas szíve van.

Tovább