5 nyomasztóan jó film, amit George Orwell ihletett

1984-ben a britek filmet forgattak az 1984-ből, de a disztópiák királya nélkül aligha készült volna el a V mint vérbosszú vagy Christian Bale Equilibriumja.

118 évvel ezelőtt, 1903. június 25-én született Eric Arthur Blair néven az indiai Motihariban az egyik legnagyobb hatású angol író, George Orwell. Tanulmányait a Windsor melletti, híres Eton College-ban végezte, első írásai már az iskolai lapban megjelentek. A regényeit 1933-tól kezdve adták ki, ám nem tudott megélni az írásból, ezért tanított, recenziókat írt, könyvesboltban dolgozott, és haditudósítóként vett részt az 1936-tól 1939-ig tartó spanyol polgárháborúban. Baloldali nézeteit ez a polgárháború erősítette meg, mert a szovjet titkosrendőrség, az NKVD irányítása alatt álló kommunisták több társát is börtönbe vetették és megölték, ezért olthatatlan gyűlölet támadt benne a sztálinista Szovjetunióval szemben. A második világháború idején a honvédelmi polgári testületben (Home Guard) teljesített szolgálatot, ekkor írta meg a Szovjetunió és a kommunista ideológia szatíráját, az Állatfarmot (ami a háború alatt nem jelenhetett meg, mivel a Szovjetunió Nagy-Britannia szövetségese volt). Másik híres regényét, az 1984-et, amelyben a civilizációt leigázó, fokozatosan bürokratizálódó, végletesen totalitárius rendszer képét vetítette elő, 1949-ben adták ki. Alig néhány hónappal élte csak túl fő műve megjelenését: 1950. január 21-én meghalt tüdőtuberkulózisban. Élete végéig attól rettegett, hogy Trockijhoz hasonlóan ő is egy szovjet merénylet áldozatává válik. Az 1984 című regénye Aldous Huxley 1931-ben megírt Szép új világával együtt mára a negatív utópiák, azaz a disztópikus történetek megkerülhetetlen klasszikusa lett – alábbi cikkünkben olyan filmeket szedtünk össze, amelyek aligha készülhettek volna el Orwell totalitárius lázálma nélkül.

1. 1984

Orwell kultikus regényének 1984-ben elkészült filmváltozatában a Föld lakossága egy nukleáris konfliktust követően három országra oszlik, melyek állandó harcban állnak egymással. A totalitárius Óceániát a mindent látó Nagy Testvér kormányozza, fővárosa pedig Londonban van. Az egyéniség bárminemű megnyilvánulását szigorúan üldöző állam egyik polgára, Winston Smith (John Hurt), az Archívumok részlegén dolgozik hivatalnokként. Titokban naplót vezet, melyben leírja titkos vágyait. Egy nap megismerkedik a vonzó Juliával (Suzanna Hamilton), aki az Igazság részlegén dolgozik. Megbeszélnek egy randevút annak ellenére, hogy ez tiltott tevékenységnek számít. A szerelmesek végül úgy döntenek, megszöknek, de az elnyomó állami apparátus útjukat állja.

 

2. Viharsziget

Orwell a felesége halála után a skót partok közelében levő Jura szigetén telepedett le, itt írta meg az 1984-et is. Dennis Lehane Viharsziget című regényén, és az abból készült Scorsese-filmen annyiban érhető tetten Orwell hatása, hogy itt is egy disztópiákra jellemző, zárt, rendpárti társadalom, afféle diktatórikus miniállam áll az események középpontjában. A történet helyszíne ugyanis egy világtól elzárt, Massachusetts állam partjainál fekvő kis sziget. Az itteni elmegyógyintézetben tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit. Amikor a szigorúan őrzött intézményből megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, az igazgató, Dr. Cawley (Sir Ben Kingsley) kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) és Chuck Aule (Mark Ruffalo) utazik el a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Danielsnek nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaival is meg kell küzdenie.

 

3. V mint vérbosszú

Anglia diktatúrától szenved a nem is olyan távoli jövőben. A tévéből dől a propaganda, a titkosrendőrség pribékjei mindenkit rettegésben tartanak. Evey-t, a fiatal lányt (Natalie Portman) egyik este elkapják az utcán. A halál torkából egy titokzatos alak, V (Hugo Weaving) szabadítja ki. A férfi a négyszáz éve kivégzett lázadó, Guy Fawkes álarcát viseli. Fawkes társaival együtt levegőbe akarta röpíteni a parlamentet, hogy az országot megszabadítsa a zsarnokságtól. De a merénylet meghiúsult, az összeesküvők bitón végezték. Evey apránként megismeri V múltját, mely a férfi bosszúvágyát táplálja. És miközben maga is megjárja a diktatúra börtöneit, rájön, hogy V ugyanarra készül, amire annak idején Fawkes. A V mint vérbosszú egyszerre kalandfilm, politikai thriller és antiutópia, amely a zsarnokságról, az elnyomásról, a média agymosásáról szól, és azt vizsgálja, mi történik, ha egy diktatúrában az egyén a saját kezébe veszi a törvényt. A film a Netflix kínálatában tekinthető meg, de a napokban az RTL+ is levetíti.

 

4. Equilibrium - Gyilkos nyugalom

Valahol a 21. században, a harmadik világháború után: a megtépázott emberiség élére egy gonosz csoport áll, az Atya vezetésével. Ő és emberei totálisan betiltanak mindennemű művészeti alkotást, sőt az érzelmek átélését is. Az agymosásra egy mindennap adagolt szert, a Proziumot vetik be. John Preston (Christian Bale) az érzelemmentesítést ellenőrző csapat, a Gramaton vezetője. A hű katona még saját felesége kivégzését is szenvtelenül végignézte, majd magára maradt két gyermekével. Egy napi gyógyszeradag kimaradása azonban rést üt emlékezetében és elnyomott érzelmi világában. Mary (Emily Watson), az elfogott lázadó szavai is felkavarják. John megvívja csatáját saját lelkiismeretével, és átáll a lázadókhoz. Tudja, hogy egyikükért sem fognak könnyeket ejteni. A film az HBO GO kínálatában tekinthető meg, de a napokban az HBO 2 és a Film Mánia is levetíti.

 

5. Fahrenheit 451

Ray Bradbury amerikai író, Orwellhez hasonlóan szintén a disztópikus műfaj óriása. A Fahrenheit 451 című regényét 1953-ban adták ki, ebből készítette el Francois Truffaut az emlékezetes, azonos című kultfilmjét, amelyben a közeli jövőben a könyvek káros dolgok, az emberek tudatát a médián keresztül formálják. A könyvekre Tűzőrök vadásznak, akik mindent felégetnek maguk után. Guy Montag, az előléptetés előtt álló, tehetséges fiatalember megbecsült tagja a Tűzőrségnek, aki nap mint nap részt vesz a rituális könyvégetéseken. Egy akció során azonban kénytelen elgondolkodni azon, kit is szolgál valójában... A 2018-ban bemutatott verzióban Michael B. Jordan, a Creed 1-2 és a Fekete Párduc sztárja alakította Guy Montagot. A film az HBO GO kínálatában tekinthető meg, de a napokban az HBO 2 is vetíti.