9 rejtett kincs a Disney+ kínálatában

Szívmelengető farkasos kalandot, párkapcsolati dramedyt és régimódi képregényfilmet találhat az, aki jól keres.

Több mint 900 filmmel, 800 sorozattal és 150 exkluzív, saját gyártású alkotással elindult Magyarországon is a Disney+. Olyan filmekhez és sorozatokhoz férhetünk itt hozzá, mint a Pixar teljes kínálata vagy a Marvel-univerzum filmjei, de A Simpson család, a Lost, a Family Guy, a Walking Dead, A Grace klinika vagy az X-akták is ideköltözött. Ha pedig alaposabban átböngésszük a kínálatot rejtett gyöngyszemekre, alulértékelt filmekre és kevésbé ismert sorozatokra is bukkanhatunk. Ezek közül ajánlunk most néhányat.

Exek és szeretők (2013)

 

 

A masszőrnő Eva elvált, egyedülálló szülő, aki retteg attól a pillanattól, amikor a lánya főiskolára megy, és ő magára marad. Egyik nap összejön Alberttel, a vicces, kedves és szintén magányos férfival. Közben Eva egyik kuncsaftja, Marianne állandóan a volt férjét szidja. Ez mulatságos, de csak addig, amíg Eva rá nem jön, hogy az új pasija és Marianne régi férje ugyanaz a személy.

A függetlenfilmes Nicole Holofcener (Jóbarátnők, Adni jó) kellemesen életszagú dramedyjében kiválóan működik a kémia a Maffiózók sztárja, James Gandolfini és Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld, Az alelnök) között.

Natty Gann utazása (1985)

 

Jeremy Paul Kagan Jack London-i ihletésű filmje az Egyesült Államokban játszódik a nagy gazdasági válság idején. Mr. Kent (Ray Wise) csak a messzi Washington államban kap munkát. Tizenkét éves lánya, Natty (Meredith Salenger) utánaindul, de számára ez egyáltalán nem veszélytelen vállalkozás. Szerencséjére kiváló testőre akad: egy farkas. A meggyötört állat egy kutyaviadal után szökik meg gazdájától Natty segítségével, hogy együtt vándoroljanak tovább.

A bemutató idején a film egy Oscar-jelölésig jutott a ruhatervezői kategóriában, a kritika is szerette, de a mozipénztáraknál nem teljesített jól. Itt az ideje, hogy (újra) felfedezzük!

Az utolsó párbaj (2019)

 

 

Ridley Scott természetesen nem szorul bemutatásra, és Az utolsó párbajról is nyilván sokan hallottak, hiszen olyan sztárok szerepelnek benne, mint Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver és Jodie Comer, ennek ellenére a 2019-es év egyik legnagyobb pénzügyi katasztrófája lett. 

A megtörtént eseten alapuló középkori kosztümös dráma azonban egyáltalán nem lett rossz, sőt ott a helye Scott legjobbjai közt. A sztori szerint egy bizonyos Jean de Carrouges (Damon) azzal vádolja egykori barátját Jacques LeGris-t (Adam Driver), hogy erőszakkal magáévá tette a feleségét, Marguerite-et (Jodie Comer). Ők hárman mondják el a történetüket, a film háromszor kezdődik újra, hogy a három karakter szemszögéből láttassa a történteket. (A Port kritikája itt olvasható.)

Légió (2017)

 

Forrás: Disney+

 

A Fargo-sorozat alkotója, Noah Hawley készített egy kevésbé ismert, de annál látványosabb és ötletesebb Marvel-szériát is. A főszereplő a személyiségzavarral küzdő, skizofrénként diagnosztizált David (Dan Stevens), akit gyerekkora óta elmegyógyintézetekben kezelnek. Mindennapjai kellemes zsibbadtságát teljesen felkavarja, amikor megérkezik az intézetbe egy gyönyörű új beteg, Syd (Rachel Keller). David és Syd megmagyarázhatatlanul vonzódnak egymáshoz, és egy különös találkozás után a férfi kénytelen szembenézni azzal a megdöbbentő lehetőséggel, hogy a fejében dübörgő hangok és látomások nagyon is valóságosak.

Éjszaka a házban (2020)

 

A férje váratlan halála felett napirendre térni képtelen fiatal nő egyedül él a tóparti házban, amit a férfi épített. Beth igyekezete, hogy lelkileg ép maradjon, hiábavalónak bizonyul, amikor rémálmok törnek rá. Felkavaró látomásaiban a házban ólálkodó kísérteties jelenlét őt szólítja. Barátai tanácsa ellenére Beth kutakodni kezd néhai férje holmijai között, abban bízva, hogy válaszokra lel. A titkok, amiket feltár, egyszerre különösek és ijesztőek.

A német David Bruckner sajátos hangulatú horrorja eljutott a magyar mozikba, de gyorsan ki is kopott onnan. Nem csoda, hogy sokan nem tudtak vele mit kezdeni, mert nem hagyományos ijesztgetős film. Ahogy a Port kritikusa írta,

ez a történet elsősorban a depresszióról, a magányról és a gyászról szól – és ennek fényében furcsa volt egy pláza mozijában látni -, és mint ilyen, tényleg mély rétegeket hánt le a hősnőről, aki itt egyszerre áldozat, öngyógyító és magánnyomozó.

Rocketeer (1991)

 

Forrás: Viasat 3

 

Képregényfilmek már az MCU térhódítása előtt is készültek, sőt sokak szerint ezek a '90-es évekbeli adaptációk sokkal ambiciózusabb, ötletesebb és humorosabb alkotások az egy kaptafára készülő Marvel-blockbustereknél. Ilyen az azonos című 1982-es képregény alapján készült Rocketeer is, amely a Dick Tracyhez hasonlóan szintén a Disney és a Touchstone sztárokkal teli látványmozija volt. A címbéli, art deco sisakos rakétaembert Bill Campbell alakította, a szerelmét Jennifer Connelly, a nácikkal összejátszó, intrikus főgonoszt pedig a '80-as évek végi, komor James Bond, Timothy Dalton. A sztori szerint a vagány főhős véletlenül hozzájut egy titkos katonai kísérletből származó jetpackhez, és addig röpköd vele a levegőben, hogy a végén ő lesz kénytelen szembeszállni az Amerikába beszivárgott náci kémekkel.

Arizoniai ördögfióka (1987)

 

Egy többszörösen visszaeső bűnöző (Nicolas Cage) és egy rendőrnő (Holly Hunter) egymásba szeretnek, és össze is házasodnak. Boldogan élnek, csak egyetlen bánatuk van: nem lehet gyerekük. Sebaj, rabolnak maguknak egyet - mégpedig a bútormágnás, Nathan Arizona ötösikrei közül az egyiket. Ennyi gyerek között talán nem tűnik fel a szülőknek, hogy egy hiányzik. Igyekeznek titokban tartani a dolgot, de egyre kevesebb sikerrel, így aztán nem marad más út számukra, csak a menekülés.

Ha másért nem, a sovány, bajuszos, kócos hajú – és ez még igazi haj volt – és komikusnak sem utolsó Nicolas Cage miatt mindenképp érdemes megnézni a Coen testvérek korai gyöngyszemét, amely tele van nagyszerű dumákkal, de akcióvígjátéknak is tökéletes.

Tenenbaum, a háziátok (2001)

 

Forrás: Port.hu

 

Wes Anderson harmadik nagyjátékfilmje, amelynek forgatókönyvét Owen Wilsonnal közösen jegyezte, hamar igazi klasszikus lett, és nem véletlenül. A groteszk, újra és újra széteső, de azért mégiscsak egyben maradó család története ugyanis felvonultatja mindazt, ami a rendező igazi védjegye, de teszi ezt minden modorosság, a stílus eluralkodása a finom „kézműves” részletekbe való belefulladás nélkül.

A szokásos négyes, Bill Murray, Owen és Luke Wilson, valamint Jason Schwartzman mellett olyan sztárok játszanak a filmben, mint Danny Glover, Gwyneth Paltrow vagy éppen Ben Stiller.

Tombstone - A halott város (1993)

 

Forrás: Port.hu

 

Kurt Russellnek jól áll a bajusz, és ennél fogva jól áll a western is,

itt pedig a vadnyugat egyik legnagyobb legendáját, Wyatt Earpöt alakítja, aki barátjával, a halálos beteg Doc Holliday-jel (Val Kilmer) egy kisvárost szabadít meg a gonosztevőktől, persze ő maga is nagy árat fizet. Wyatt Earp ugyan nem túl bonyolult karakter, George P. Cosmatos filmje azonban van annyira izgalmas, hogy súlyt adjon az igazságtevő – és később bosszúálló – cowboy minden szavának, Val Kilmer pedig remekül egészíti ki Russellt hű barátként.