A legviccesebb Agymenők-jelenetek, ahol a Mars a téma

Nevess ismét azon, ahogy Howard tönkreteszi a marsjárót, aztán elsunnyogja a dolgot, Elon Musk pedig az ifjú Sheldon jegyzetei alapján indítja be a SpaceX vállalat űrhajógyártását!

Május 2-án az Indexen debütál a Marsra magyar! című, hazai gyártású, kifejezetten az online
térbe készülő, előfizetés nélkül elérhető sorozat. A Stefanovics Angéla, Badár Sándor és
Csőre Gábor főszereplésével készülő dokukomédia epizódjai a Hajnal-Vasad Kft.
mindennapjai körül szerveződnek, akiket váratlanul felkér a NASA, hogy beszállítóként
vegyenek részt a Mars Expedícióban. A Marsra való utazás azonban számos tévésorozat alkotóit megihlette már az elmúlt évtizedekben – mi most a PORT.hu-olvasók egyik nagy kedvencének számító Agymenőkből válogattuk ki azokat a rekeszizomszaggató poénokat, amelyek a vörös bolygóról szóltak. 

 

Kalamajka a marsjáróval

Az Agymenők 2008-ban sugárzott 2. évadának 8. epizódja (amely a The Lizard-Spock Expansion címet viselte, utalva arra, hogy Sheldonék egy gyíkkal és a Star Trek Spockjával is kiegészítették a kő-papír-olló játékot) arról szólt, hogy Howard, a NASA-nak dolgozó, sci-fi rajongó mérnök (Simon Helberg) óriási bajba került. Egy nap ugyanis kétségbe esve telefonál az űrközpontból a barátainak, Sheldonnak (Jim Parsons) és Rajnak (Kunal Nayyar), hogy a távirányítható Mars-járó egység beszorult egy hasadékba, miközben Howard egy Stephanie Barnett nevű lánynak akart imponálni, akivel korábban egy bárban ismerkedett meg. Miután megállapítják, hogy sehogyan sem tudják megoldani a helyzetet, törlik a Mars-járó által begyűjtött információkat tartalmazó lemezeket, és ellopják a biztonsági kamerák felvételeit.

Később a híradóban is bemondják, hogy „egy váratlan adatvesztés miatt” a NASA nem tudja megállapítani a hasadékba szorult Mars-járó meghibásodásának pontos okát – hőseink tehát fellélegezhetnek. Az epizód slusszpoénja azonban nem ez, hanem hogy a legvégén a híradóban azt is bemondják, hogy a hasadékban rekedt Mars-járó

megcáfolhatatlan adatokat talált arra vonatkozóan, hogy a Marson valamikor lehetett élet – ám az már soha nem fog kiderülni, hogy tulajdonképpen kinek volt köszönhető eme nagyszerű felfedezés...

 

 

Marsi randi

Szintén a The Lizard-Spock Expansion című epizód egyik mellékpoénja volt az, amikor Penny (Kaley Cuoco) a tévébe is bekerülő, pórul járt Mars-járó hírét meghallva felemlegeti, hogy Howard annak idején azzal a dumával akarta őt randira hívni, hogy

kocsikázni fognak a Marson, illetve azzal bókolt Pennynek, hogy a lány biztosan egy marslakó,

mert ilyen jó feneke senkinek sincs a Földön. Howard persze minden efféle feltételezést tagad, nehogy Penny esetleg összekösse őt a NASA elakadt Mars-járójával... (A jelenet a videó végén tekinthető meg.)

 

Az FBI-nyomozás

A NASA Mars-járójának témája később a 4. évad 7. epizódjában is előkerült. A 2010-ben The Apology Insufficiency című részben Howardnak az új projektjében a Védelmi Minisztériummal kell együtt dolgozni, de ehhez legfelsőbb szintű biztonsági engedélyre van szüksége. Így aztán a csinos FBI ügynök, Angela Page (Eliza Dushku) kifaggatja referenciaként Howard barátait arról, mennyire megbízható ember a NASA tudósa. Raj természetesen azonnal bepánikol, mert azt hiszi, vissza akarják toloncolni Indiába, ezért bornírt módon agyondicséri az Egyesült Államokat. Page ügynök Leonardot is meglátogatja, aki természetesen azonnal ráhajt, és hangosan örvendezik azon, hogy „Mulder helyett Scully hallgatja ki”, ám kiderül, hogy az FBI embere nem is ismeri az X-akták sorozatot, amikor pedig a randimeghívásra Page ügynök a Navy SEAL-es férjét is vinné, Leonard visszavonulót fúj.

Természetesen Sheldon kihallgatása a legviccesebb, hiszen szerinte bárki mondhatja, hogy FBI ügynök, neki is van Igazság Ligája-jelvénye, mégsem ő Batman... Szó szót követ, Sheldon pedig teljesen belelovalja magát abba, mennyire megbízhatatlan alak Howard, hiszen egyszer a World of Warcraft-béli karakterét is átnevezte Sheldorról Smelldorra (magyarul kb.: Bűzös)

és lám, A Gyűrűk Ura 9 lemezes Blu-Ray kiadásának tokját is ugyanúgy összetörte, mint anno a Mars-járót...

Furcsa módon azonban, annak ellenére, hogy a Mars-járó balesete mekkora médianyilvánosságot kapott, ráadásul Sheldon még egy FBI-ügynöknek is elmondta, ki volt a bűnös, Howardot sohasem tartóztatták le a történtek miatt – annak ellenére, hogy egy több millió dollár értékű kormányzati berendezés tönkretétele az Amerikai Egyesült Államokban igen súlyos bűntettnek számít... 

Bár Sheldon azt mondta Howardnak, hogy ő volt a felelős azért, hogy a biztonsági engedélyét elvesztette, valójában soha nem mondta el Howardnak, hogy hogyan vesztette el a biztonsági engedélyét azzal, hogy elmondta az FBI ügynöknek a Mars-járós incidenst.

 

 

A Mars Projekt atyja, Elon Musk mindent Sheldontól tanult

Elon Musk nemcsak az elektromos autózás csúcsverdájának számító Tesla-kocsik atyja, de ő volt az az iparmágnás is, aki még évekkel ezelőtt bejelentette:

a SpaceX űrkutatási cége egy olyan űrhajót tervez Starship néven, amely nemcsak képes lesz embert vinni a Marsra, de onnan vissza is fog tudni térni.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy már 2024-ben megérkezhetnek az emberiség első képviselői a vörös bolygóra, Musk azonban 2022 tavaszán már arról írt a Twitteren (ami azóta az övé lett), hogy a SpaceX tudóscsapata akkora lemaradásban van az eredeti célkitűzésekhez képest, hogy jelen állás szerint legkorábban 2029-ben léphet ember a Marsra. Az Agymenők előzménysorozata, Az ifjú Sheldon azzal a poénnal játszik az 1. évad 6. részében, hogy Musk (aki az epizódban saját magát alakítja)

valójában a zsenigyerek Sheldon 1989-ben megírt, rakétafejlesztéssel kapcsolatos esszéje alapján tervezte meg a SpaceX vállalat űrhajóit. 

 

 

Támogatott tartalom.