Az HBO GO jövő heti bemutatói

A heti premierek közül érdemes kiemelni a hétfőn érkező Q: Into the Storm című dokumentumsorozatot, amely az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb QAnon összeesküvés-elméletről szól.

Az HBO GO jövő heti (március 22-28.) bemutatói közül kétségkívül legérdekesebb a Q: Into the Storm című hat részes dokumentumsorozat, ami kísérletet tesz, hogy leleplezze a QAnon nevű jelenség értelmi szerzőjét.

Az HBO hatrészes dokumentumfilm-sorozata szövevényes és lebilincselő utazásra invitál, amelynek során igyekszik leleplezni a QAnon nevű jelenség értelmi szerzőjét. A hároméves globális anyaggyűjtés és forgatás során készült epizódok a legfontosabb szereplőkről még nem ismert információkat fednek fel és szinte valós időben mutatják be a jelenséget. Egyúttal átfogó képet rajzolnak arról, hogy a „Q” néven ismert névtelen karakter hogyan használja fel az összeesküvés-elméleteket és az információs hadviselés eszközeit, hogy veszélyes játékot űzzön az interneten, manipulálva a közgondolkodást és a politikát. A hat epizód a QAnon amerikai kultúrára gyakorolt hatását is megvizsgálja, és megkérdőjelezi a szólásszabadság következményeit, amely az internet legsötétebb zugaiban is akadálytalanná vált.

 

Keddtől a Csendes örökség című dokumentumfilmet nézhetjük. Tanya egy siket gyermekek részére fenntartott iskolát vezet, és egyben a gyerekek nagylelkű és támogató tanára is. Amikor megbetegszik, kénytelen mindent megváltoztatni az életében. Lánya, Kathy azonnal elhatározza, hogy édesanyja helyére lép. Ettől fogva Kathy vezeti az iskolát és gondoskodik tizenéves húgáról. Egy húszéves, jelentős élettapasztalat nélküli fiatal számára ez az élet első nagy próbája. Vajon elegendő-e a család és a barátság ereje ahhoz, hogy anya és két lánya egyaránt kiállják ezt a különleges próbát? Az HBO Europe bolgár koprodukcióban készült dokumentumfilmje a család erejéről, a felnőtté válásról és a felelősségvállalásról mesél egy olyan történet révén, amelyben egy anyának és lányának élete legnagyobb kihívásával kell szembenéznie.

 

Március 25-én, csütörtökön az Amikor megállt a sport című dokumentumfilm debütál, a Kiképzést is jegyző Antoine Fuqua rendezésében. A film azt vizsgálja, hogyan változtatta meg gyökeresen a pandémia a sportolók életét, és milyen hatást gyakoroltak a kapcsolódó intézkedések a sport világára. Az Emmy®-díjas rendező, Antoine Fuqua, a nagy sikerű Mi a nevem: Muhammad Ali rendezője több sportoló életét is górcső alá veszi, hogy feltárja, hogyan állt meg hosszú hónapokra a karrierjük, amikor 2020 márciusában egyik napról a másikra leállt az egész világ a koronavírus-járvány hatására. Átfogó képet kapunk arról is, hogy milyen kiemelkedő szerepet játszottak a sportolók a krízis során fellángoló faji igazságtalanságok kezelésében, és hogyan sikerült a nyári és őszi versenyszezonra való felkészülés. A filmet Chris Paul NBA All-star kosárlabda-játékos narrálja, akinek a biztonságos újranyitásban is nagy szerepe volt.

Szombaton Gavin O'Connor, a Warrior és A könyvelő rendezőjének új filmje érkezik, A visszaút, Ben Affleck főszereplésével. Jack Cunningham (Ben Affleck), az egykor ígéretes kosaras, egyetemi ösztöndíja birtokában egyszer csak ismeretlen okokból abbahagyja a játékot, sutba dobva ezzel szép reményű jövőjét. Évekkel később kedvetlenül dolgozik egy értelmetlen állásban, és élete épp készül derékba törni alkoholizmusa miatt, amely már a házasságát és családját is tönkretette. Amikor régi középiskolája felkéri a kosárcsapat edzőjének, vonakodva ugyan, de elfogadja, tekintve, hogy a csapat egykori dicsősége azóta már igencsak megkopott. Ahogy a fiúk elkezdenek csapatként együttműködni és hamarosan felmutatnak egy győzelmet is, Jack végre okot talált arra, hogy szembenézzen a démonjaival. De vajon mindez elég lesz-e ahhoz, hogy betöltse az életében tátongó űrt, meggyógyítsa mély sebeit és elinduljon a megváltás útján?

 

Ugyanaznap debütál a Lány a Tűparkból című filmdráma is. 1995 tavaszán a hatóságok bezárják Zürich szívében a Tűparkot, ami hosszú évekig a függők mekkája volt, akik itt szabadon használhattak drogokat és kereskedhettek is velük. A park bezárása után a 11 éves Mia és heroinfüggő édesanyja, Sandrine egy idilli kisvárosba költözik. Az új hely azonban nem válik igazi otthonná Mia számára, súlyosan függő édesanyja ugyanis képtelen megfelelően gondoskodni a lányáról. Mia fantáziavilágában talál menedékre, és képzeletbeli barátjában, akivel magányos óráiban beszélget. Összemelegedik egy gyerekekből és tinikből álló bandával is, amelynek tagjai hasonlóan nehéz háttérrel rendelkeznek, és ők válnak számára egyfajta családdá. Ám mindez segítség a fiatal lánynak ahhoz, hogy fokozatosan növelve az erejét fellázadjon gondoskodásra képtelen anyja ellen.

 

Vasárnap Mehdi M. Barsaoui Egy fiú című filmje érkezik. A film 2011-ben játszódik Tunéziában, néhány hónappal a tunéziai forradalom után. Fares, Meriem és fiuk, Aziz számára végzetesnek bizonyul a déli országban töltött vakáció. A felső középosztálybeli család egy vidéki kirándulás során katonai kereszttűzbe kerül, amelynek során a fiukat, Azizt véletlenül meglövik. A kórházba érkezésük után kiderül, hogy Aziznak májtranszplantációra lesz szüksége az életben maradáshoz. Mivel a várólista túl hosszú, az egyetlen alternatíva, ami szóba jöhet, az illegális transzplantáció egy másik, szintén a forradalom küszöbén álló országból, Líbiából származó szerv felhasználásával. A tragédia nyomán mélyen őrzött családi titkok kerülnek napvilágra, amik Farés és Meriem házasságát fenyegetik.

 

A héttől nézhetjük továbbá a Bezzegszülők második, a Mayans harmadik évadát, és természetesen szokott napjukon érkeznek a sorozatok soron következő epizódjai is.

(Forrás: HBO)