Az RTL streamingoldalára költözhet a Bajnokok Ligája?

A jelek arra mutatnak, hogy a csatorna a hazai streamingháborúban ütőkártyaként használja a Bajnokok Ligája-meccseket.

Történelmi jelentőségű megállapodásnak nevezi az RTL Magyarország, hogy sikerült megszerezniük a Bajnokok Ligája közvetítési jogait a 2024/25–2025/26-2026/27 szezonokra. Eddig az M4 Sportot illették az A-típusú jogok, vagyis a közmédia sportcsatornája választhatott elsőként a meccsek közül. Sőt, az RTL Magyarországhoz kerültek a Bajnokok Ligája ún. “B-csomagjának” digitális közvetítési jogai is. A megnyert közvetítési jogok az A-csomag esetében 36, a B-csomag esetében pedig 167 meccset jelentenek egy szezonban az RTL-nek.

Az eddig is tudható volt, hogy  egyes BL-mérkőzések az RTL+ nevű, tavaly indított fizetős streamingplatformon lesznek láthatók, de a Media1 Vidus Gabriellának, az M-RTL Zrt. vezérigazgatójának Linkedin-en olvasható bejegyzéséből arra következtet, hogy ennél is többről lesz szó. Vidus arról írt, hogy külföldi piacokon már egyáltalán nem szokatlan, itthon azonban az 

RTL lesz az első azzal, hogy a digitális felületeire helyezi a hangsúlyt”.

A Media1 megpróbálta kiszámolni, hogy miként érhetné meg az RTL-nek az az évi 9-11 millió euró körüli összeget (mai árfolyamon körülbelül 3,2-4,2 milliárd forint), amit 2024 és 2027 között az UEFA számára jogdíjként kell kifizetnie, és amire még rájön a további produkciós és közvetítési költség. Szerintük ha az RTL  csupán televíziós reklámbevételből próbálná kigazdálkodni a jogdíjakat, az csak akkor lenne elegendő a nullszaldóhoz, ha az MTVA-val szemben 42X nagyobb reklámbevételre tudna szert tenni, ami lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

A matek azonban még akkor is nehezen jön ki, ha a költségeket vagy azok egy részét az RTL+ fizetős platformra allokálják majd, így vagy van még egy extra bevételi láb, valamilyen nem ismert információ a tervezett üzleti modellel kapcsolatban, vagy ha nincs ilyen, akkor

az RTL valószínűleg bevállalta, hogy a hazai streamingháborúban ütőkártyaként használja a BL-t,

több évre jelentős pénzügyi terhet vállalva magára ezzel, az RTL+ regisztrált felhasználószámának növelése érdekében. A rizikót az jelenti, hogy ahhoz, hogy nyereség legyen az ügyletből, nagyon sok új előfizetőt kell begyűjteni.

Az UEFA Bajnokok Ligája lebonyolítási rendje egyébként megváltozik a 2024/25-ös szezontól kezdődően. Megszűnik a csoportkörnek hívott szakasz, és liga-szakasz néven zajlik majd a jövőben, ahol egy bejutó csapat az őszi fordulókban az eddigi 6 meccs helyett minimum 8-at játszik majd. Az új lebonyolítási rendben a tavaszi szezonban már januártól kezdődően rendeznek mérkőzéseket.

Az RTL Magyarország továbbá megtartotta az UEFA Európa Liga B-csomagjának lineáris és digitális közvetítési jogait, így az Európa Liga és az Európa Konferencia Liga „B csomagjának” csütörtöki mérkőzései változatlanul az RTL felületein lesznek láthatóak, ami összesen 323 meccset jelent szezononként.

Via: Media1